Itt az új, Retina Macbook Air: mindenki kedvenc laptopja végre új köntöst kapott!

Apple Hírek   |   2018.10.30 - 15:42   |   Írta: N Marcell   |   1672
30. okt Itt az új, Retina Macbook Air: mindenki kedvenc laptopja végre új köntöst kapott!

Gyönyörű kijelző, új színek, TouchID - mi kell még?

A világ legjobban szeretett notebookja végre ismét kapott némi törődést. A 2010-ben bemutatott, legendás laptop megreformálta azt, amit az emberek gondoltak a laptopokról - majd a feledésbe merült. Az Apple hosszú-hosszú éveken át egyszer sem említette meg, így sokan azt gondolták, hogy végleg a szőnyeg alá lett söpörve - azonban nem ez a helyzet. A jelenleg is folyó, októberi Apple esemény első nagy bemutatkozója a Retina MacBook Air! 

Az Apple pont azzal kezdett, ami igazán hiányzott a régi Airből: egy igazán jó kijelző. Az új generáció egy 13,3 hüvelykes Retina-panelt kapott, ami hatalmas pixelsűrűségével épp azt nyújtja, amit mindenki elvár: gyönyörű képet, kisebb keretekkel. Sőt, ennek (és a belső hardver ügyesebb beszuszakolásának) hála képesek voltak a ház méretét is csökkenteni, így az Air 17%-al kisebb, miközben a kijelző ugyanakkora maradt. A 4 millió pixellel operáló kijelző fölé egy HD FaceTime kamera is. 

 

 

A billentyűzetet a harmadik generációs, pillangó-mechanizmusos klaviatúrára cserélték, és TouchID szenzort is szereltek bele! A gyors bejelentkezést és biztonságos használatot a T2-es chip biztosítja (és nagyban megnehezíti majd a szervizek életét). Touchbar azonban nincs, maradtak a sokak által imádott kontroller-gombok. A tapipad is komoly változásokon esett át, 20%-kal megnőtt, és egy ForceTouch-trackpadre cserélődött - természetesen a nyomás erejét is érzékeli, épp mint a MacBookon és a MacBook Prón. A hangszórók is fejlődtek, mostmár tisztább és hangosabb zene bömbölhet a laptopból. 

 

 

Az Apple azért Apple, nem fogja meghazudtolni magát: portok terén nem lettünk túlságosan eleresztve, maradt a headphone jack, és két USB-C csatlakozó. 

 

 

A hardver is nagy előrelépésen esett át, mostmár 16 GB RAM-mal és 1,5 TB tárhellyel is rendelhető lesz a vékonyka gép - a 8-ik generációs Intel processzor már alap. Az akksi sem semmi: az Apple szerint akár 13 óra folyamatos filmnézés is belefér, és ismétlem, mindez a 17%-kal kisebb, 10%-kal vékonyabb és összességében könnyebb házban!

 

 

És ami a legjobb, hogy az új Air teljesen környezetberát: már a hardver is többé-kevésbé újrahasznosított anyagokból készült, azonban maga a ház az igazán különleges. Az Apple ugyanis feltalált egy vadonatúj alumínium-ötvözetet, a használatának köszönhetően pedig az összes Retina MacBook Air 100%-ban újrahasznosított fémből készül! 

 

 

És az ára? Nos, nem is tűnik olyan vészesnek. 1199 dollár, ami 200 dollárral drágább a jelenleg kapható modellnél. A magyar árakat egyelőre nem tudjuk, de amint befutnak, azonnal frissítjük a cikket. Az előrendelések már ma megkezdődnek, és november 7-étől kezdik szállítani a laptopokat. Ja, és három színváltozatban lehet kapni őket: ezüst, asztroszürke és arany! 

 

 

Update: kikerültek a hivatalos magyar árak az Apple oldalára, 474 990 Ft-ba kerül majd az alapmodell.

Beruháztok majd a következő generációs Airre? 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése