Húsz éve új korszakot nyitott az Apple a számítógépezésben

Apple Hírek   |   2018.05.07 - 19:19   |   Írta: SzavaRicsi   |   2797
07. máj Húsz éve új korszakot nyitott az Apple a számítógépezésben

Már húsz éve, hogy Steve Jobs bemutatta az első iMac-et, amely teljesen megváltoztatta a személyi számítógépek világát.

Ma húsz éve, hogy Steve Jobs bemutatta az első iMac-et a Flint Center színpadán. Ott, ahol többek között az első Macintosh számítógépről is lerántották a leplet, 1984-ben.

A színes külsejű első iMac korszakalkotó feladatra termett, hiszen az Apple ezzel a számítógéppel kötötte össze a felhasználókat az internet világával. Innen ered az „i” kezdőbetű is, amelyet számos termékük még a mai napig a nevében hordoz.

Persze nem a világhálóra való csatlakozás volt az egyetlen izgalmas részlet ezekben a gépekben. Átlátszó, színes hátuljuk betekintést engedtek a gépházba, amely egyben a megjelenítőként is szolgált. Jobs szerint az all-in-one gépüknek még a hátulja is jobban gyönyörködtette a szemeket, mint más számítógépek eleje.

Az iMac és Steve Jobs közös színpadi szereplése ikonikus képpé vált az Apple-nél, hiszen az előbbi egy új korszak kezdetét jelentette a cégnél. Az addig csak adósságokat halmozó cupertinói tech óriás a csőd felé közeledett, amikor a bemutató előtt nyolc hónappal Jobs visszatért a fedélzetre.

Az Apple a Steve Jobs menesztelése és visszatérése közötti időszakban erősen kibővítette a termékpalettáját, ami végül nem bizonyult a megfelelő iránynak. A vállalat atyja úgy döntött, hogy kisöpri a felesleges termékeket, hogy csak két számítógép maradhasson az Apple kínálatában. Egy hordozható és egy asztali Mac.

Az asztali gépük, azaz a most húsz éves iMac hatalmas sikert aratott, annak ellenére is, hogy sokak hiányolták az akkor még használatos floppy meghajtót. Az első hat hétben 278 000 iMac-et sikerült eladni, amivel az Apple 1995 után újra visszatért a profitot termelő cégek klubjába.

Az iMac-et 2002-ben új külsővel ruházták fel, de a mostani dizájnhoz hasonló házat csak 2004-ben mutatta be az Apple. Azóta nem nyúltak drasztikusan a gép formájához, csupán néhol kerekítettek kicsit, pár helyen pedig anyagot cseréltek.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése