Kanadában folytatódott az Apple jogi csatározása

Apple Hírek   |   2018.03.03 - 17:17   |   Írta: Máté Gergő   |   2273
03. márc Kanadában folytatódott az Apple jogi csatározása

Az öregebb iPhone-ok lassítása miatt az almás vállalatnak egyre több bíróság előtt kell felelnie.

Korábban beszámoltunk róla, hogy az Apple ellen hatvannál is több csoportos keresetet nyújtottak be. Március elsején a kanadai House of Commons (parlamenti alsóház) bizottsága vizsgálta ki az almás vállalatot az iPhone lassítási üggyel kapcsolatban. Az iMore beszámolója szerint az Apple Canada Inc. (az Apple kanadai leányvállalata) és a Geekbench munkatársa, John Poole tanúskodtak a bizottság előtt, amely az Apple felelősségét és az ügy kezelésének módját (annak törvényességét) vizsgálta. Poole szerepe lényegében az ügy technikai oldalának magyarázata volt, mivel a Geekbench által kiosztott pontokra épült a nyomozás jelentős része. Poole-nak például arra a kérdésre is felelnie kellett, hogy az iPhone-ok lassításának mértéke eltérő volt-e Kanadában illetve az Egyesült Államokban. Erre azt válaszolta, hogy nem hiszi, hogy lett volna különbség.

Poole-t arról is megkérdezték, hogy szerinte az Apple félretájékoztatta-e a nyilvánosságot az iPhone-nal kapcsolatban. Erre olyan választ adott, ami a teremben mindenkit meglepett: szerinte az okostelefon lassítására jó oka volt a vállalatnak, de ez az ok nem olyasvalami, amit az ügyfelek könnyen megértenének. Az Apple Canada képviselői, Jacqueline Famulak és Simon Potter jó előre megírt válaszokat olvastak fel a feléjük intézett kérdések elhangzása után. Az ő álláspontjuk teljesen megegyezett azzal, amit Tim Cook képviselt az Egyesült Államokban: szerintük a vállalat frissítése a felhasználók érdekében lassította a készülékeket, azzal a céllal, hogy a vásárlók minél tovább tudják használni az iPhone-okat.

"A szoftverfrissítés egyedüli célja ebben az esetben az volt, hogy segítse az ügyfeleket, hogy azok továbbra is használhassák az idősebb iPhone-okat az öregebb akkumulátorokkal leállások nélkül - nem pedig az, hogy újabb eszközök vásárlására késztesse őket".

Továbbá azt is hangsúlyozták, hogy az Apple informálta az ügyfeleket a funkcióról az iOS 10.2.1-es verzió fejlesztési tájékoztatójában.

"Amikor kiadunk egy szoftverfrissítést, minden alkalommal csatolunk hozzá egy egy ReadMe jegyzetet, amely leírja a frissítés tartalmát, hogy az ügyféllel ellenőrizhesse a szoftvertelepítést. Az iOS 10.2.1 esetében kijelentettük, hogy (a funkció) javítja az energiagazdálkodást csúcsterhelés esetén, hogy elkerülhető legyen az iPhone váratlan leállása".

Később Famulak és Potter azt is hangsúlyozták, hogy az Apple akkumulátor cserét ajánlott fel a vásárlóknak és az iOS 11.3 verzió érkezésével a lassítás kikapcsolhatóvá vált.

Forrás: AppleRider / 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése