Apple: Sajnáljuk, hogy lassítjuk a telefonodat

Apple Hírek   |   2017.12.29 - 15:59   |   Írta: N Marcell   |   12588
29. dec Apple: Sajnáljuk, hogy lassítjuk a telefonodat

A vállalat nyílt levélben magyarázta el, mi is áll a nagy port kavaró történések hátterében. 

Az alábbiakban az Apple hivatalos közleményét olvashatjátok magyarul. 

Rengeteg visszajelzés érkezett hozzánk a régebbi iPhone-ok akkumulátorainak és teljesítményének ügyével kapcsolatban. Sok vásárlónk úgy érezte, hogy cserben hagyták. Bocsánatot kérünk. Ettől függetlenül hatalmas félreértésekkel is találkoztunk, ezért most szeretnénk mindent tisztázni, valamint felhívni a figyelmet néhány változtatásra, amit eszközölni fogunk. 

Először is, sosem tennénk - és sosem akarnánk olyat tenni - ami szándékosan lerövidíti egy Apple termék élettartamát, vagy degradálja a felhasználói élményt, így kényszerítve a vásárlót egy újabb termék beszerzésére. A célunk mindig is az volt, hogy szerethető eszközöket gyártsunk, az iPhone-ok használhatóságának a lehető legtovább nyújtása pedig fontos része ennek. 

Az akkumulátorok öregedése

Minden egyes újratölthető akkumulátor egy kopó alkatrész, mely effektívsége és energiamegtartó képessége a kémiai öregedése során folyamatosan csökken. Ráadásul az időn és a feltöltések számán kívül még van jópár faktor, ami befolyásolja az öregedés mértékét. 

Az eszköz használata is jelentős szerepet játszik az élettartam rövidülésében. Például, a meleg környezetben történő használat és töltés negatív hatással van a cellára. Ez az általános jelenség az akkumulátorok kémiája miatt fedezhető fel, és teljesen megszokott karakterisztikája a lítium-ionos energiatárolóknak. 

Ráadásul az elöregedett akkumulátor már gyakran nem képes az elvárt mennyiségű energiát szolgáltatni, főleg alacsony töltöttség esetén, melynek következményeként előfordulhat váratlan leállás. 

Hogy a vásárlóink is tisztában lehessenek az iPhone-ok akkumulátorainak teljesítményéről és az azokat befolyásolő tényezőkről, létrehoztunk egy új Támogatás cikket, Az iPhone készülékek akkumulátora és teljesítménye címmel. 

Reméljük azt nem kell külön elmondani, hogy szerintünk a hirtelen, betervezetlen leállás elfogadhatatlan egy iPhone működése során. Nem szeretnénk, hogy bárkinek megszakadjon egy fontos hívása, ne tudja megörökíteni a pillanatot, vagy bármilyen olyan problémába fusson, ami elkerülhető lenne. 

A váratlan leállások megakadályozása

Nagyjából egy éve, az iOS 10.2.1-gyel vezettük be azt a szoftveres funkciót, ami fejleszti az energiaelosztást a nagyobb terhelés fellépésekor, így elkerülve a leállásokat az iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus és iPhone SE készülékeknél. A frissítés következményeként az iOS dinamikusan változtatja a rendszer bizonyos komponenseinek teljesítményét, a maximális biztonság érdekében. Bár ez a változtatás általában észrevehetetlen, előfordulhat olyan eset, amikor bizonyos appok lassabban indulnak el, vagy esetleg esések léphetnek fel a teljesítményben. 

Az iOS 10.2.1-re érkező visszajelzések pozitívak voltak, mivel a rendszer sikeresen gátolta meg a leállásokat. Nemrég kiterjesztettük a funkciót az iPhone 7 és iPhone 7 Plus eszközökre is az iOS 11.2-es frissítésekor.  

Természetesen amikor a kémiailag elöregedett akkumulátor helyett egy új kerül az iPhone-ba, a teljesítmény azonnal visszaáll a normálisra (standart használati körülmények között). 

Vásárlói visszajelzések

Ősszel kezdtünk visszajelzéseket kapni olyan felhasználóktól, akik telefonja meghatározott körülmények között lassabbnak bizonyult. A kezdeti tapasztalatok alapján azt hittük, ez két faktor következményeként lép fel: a rövid teljesítménybeli ingadozásnak, ami az új operációs rendszer telepítésekor szokott megjelenni, és a szoftverben fellelhető, egyelőre javítatlan hibáknak. 

Azonban rá kellett jönnünk, hogy a használatban bekövetkezett változást egy harmadik tényező is elősegítette, ez pedig a kémiailag elöregedett akkumulátorok, melyek gyakori vendégek az iPhone 6 és 6s készülékekben. 

Válasz a felhasználók panaszaira

Mindig is azt szerettük volna, hogy a tulajdonos a lehető leghosszabb ideig használhassa az iPhone-ját. Büszkék vagyunk rá, hogy az Apple termékek híresek a strapabíróságukról és értéktartó képességükről, mely lekörözi bármely más gyártó termékeit. 

Hogy válaszoljunk a hozzánk érkezett panaszokra, megfelelően megbecsüljük a hűséges Apple vásárlókat és visszanyerjük az eltántorodottak bizalmát, az alábbi lépéseket fogjuk követni: 

  • Az Apple csökkenti a hivatalos, garanciamentes iPhone-akkumulátor csere árát 50 dollárral - 79-ről 29-re - minden olyan vásárló számára, akinek iPhone 6 (vagy későbbi) készüléke új akkumulátorra szorul. Az akció január végén kezdődik, 2018 decemberére pedig az egész világra kiterjed majd. A részletek az apple.com-on lesznek olvashatóak.
  • 2018 elején befut egy iOS frissítés, melynek új funkcióin keresztül könnyebben megfigyelhető lesz az iPhone akkumulátorának állapota, így a felhasználók is szemmel tarthatják, hogy befolyásolja-e a teljesítményt.
  • Mint mindig, a csapatunk gőzerővel fog azon munkálkodni, hogy a felhasználói élmény a lehető legjobb legyen, a teljesítmény jobb elosztásán és a váratlan leállások elkerülésén keresztül. 

Számunkra a vásárlóink bizalma a legfontosabb. Folyamatosan dolgozni fogunk az elnyeréséért és a fenntartásáért. Csak a bizalmon és a támogatáson keresztül folytathatjuk imádott munkánkat - ezt sosem fogjuk elfelejteni, vagy magától értetődőnek venni. 

 

Megjegyzés: jelenleg egy hivatalos iPhone-akkumulátor csere Magyarországon 27,900 forintra rúg; az árcsökkentés után nagyjából 10-15,000 forintos díjra számíthatunk. 

Forrás: AppleRider/Apple

Kapcsolódó cikkek: 

MentésMentés


Kommentek megjelenítése