Az iPhone készülékek akkumulátora és teljesítménye

Tippek és trükkök   |   2017.12.29 - 14:43   |   Írta: H.A   |   3640
29. dec Az iPhone készülékek akkumulátora és teljesítménye

A cikk bemutatja, milyen összefüggés van az iPhone készülékek által nyújtott teljesítmény és az akkumulátoruk között.

Az a célunk, hogy az iPhone készülékek praktikusan és egyszerűen legyenek használhatók. Ennek a megvalósításához alapos tervezés és számos fejlett technológiai eszköz szükséges. Az egyik fontos technológiai terület az akkumulátor és a teljesítmény közötti összefüggés. Az akkumulátorok bonyolult technológiát rejtenek magukban, és sok olyan tényező van, amely hozzájárul az akkumulátor és így az iPhone teljesítményéhez. Az összes tölthető akkumulátor elhasználódik, tehát korlátozott az élettartamuk – idővel romlik a kapacitásuk és a teljesítményük, ezért szervizelésre szorulnak, illetve újra kell hasznosítani őket. Ennek következtében változhat az iPhone teljesítménye is. Azok számára állítottuk össze ezt az ismertetőt, akik bővebben szeretnének tájékozódni ebben a témában.

Tudnivalók a lítiumion-akkumulátorokról

Az iPhone készülékekben lítiumionos technológia található. A régebbi generációs akkumulátorokban alkalmazott technológiával ellentétben a lítiumion-akkumulátorok gyorsabban töltődnek, hosszab ideig működőképesek, és nagyobb teljesítménysűrűséggel rendelkeznek, így hosszabb az élettartamuk, miközben kisebb a súlyuk. Az újratöltést lehetővé tevő lítiumionos technológiánál jelenleg nem áll rendelkezésre jobb megoldás a készülékekhez. További információk a lítiumion-akkumulátorokról.

Az akkumulátor teljesítményének maximalizálása

Az akkumulátor „üzemideje” az az időtartam, amelynek elteltével a készüléket fel kell tölteni. Az akkumulátor „élettartama” az az időtartam, amelynek elteltével szükségessé válik az akkumulátor cseréje. Az akkumulátor üzemidejére és élettartamára kiható egyik tényező az, hogy a felhasználó milyen műveleteket végez a készülékével. A használat módjától függetlenül vannak hatékony módszerek. Az akkumulátor élettartama a „kémiai életkorával” van összefüggésben, és ez nem csupán az eltelt időt jelenti. Különböző tényezők szerepet játszanak, így például a töltési ciklusok száma és az, hogy mennyire kímélték az akkumulátort. Ezeknek a tippeknek a követésével maximalizálhatja az akkumulátor teljesítményét, és megnövelheti az élettartamát. Például félig feltöltött állapotban tartsa az iPhone-t, ha hosszabb ideig nem használja. Arra is ügyeljen, hogy forró környezetben ne töltse az iPhone-t, illetve ne hagyja ilyen helyen.

Az akkumulátorok kémiai elöregedése

Az újratölthető akkumulátorok idővel elhasználódó komponensek, amelyek kevésbé hatékonnyá válnak, amint kémiailag elöregednek.

Ahogy a lítiumion-akkumulátorok kémiailag öregednek, fokozatosan elveszítik energiatároló képességüket. Ennek következtében egyre gyakrabban kell feltölteni a készüléket. Ezenkívül az akkumulátor általában egyre kevésbé tud gyorsan energiát biztosítani. Ahhoz, hogy a telefon megfelelően tudjon működni, az elektronikának azonnal energiát kell tudnia elvonnia az akkumulátorból. Az azonnali energiabiztosítást befolyásoló egyik jellemző az akkumulátor impedanciája. A magas impedanciájú akkumulátorok szükség esetén nem tudnak elég gyorsan energiát biztosítani a rendszernek. Az akkumulátor impedanciája megnőhet, ha előrehaladott az akkumulátor kémiai kora. Az akkumulátor impedanciája ideiglenesen megnő alacsony töltöttség esetén, illetve alacsony hőmérsékletű környezetben. Ha a kémiai kor is előrehaladott, akkor jelentősebb mértékben nő az impedancia. Mindezt az akkumulátorok kémiai jellemzői okozzák, és ezek általánosak az iparágban alkalmazott lítiumion-akkumulátorok esetén.

Ha nagyobb impedanciájú akkumulátortól kell energiát elvonni, akkor jelentősebb mértékben esik az akkumulátor feszültsége. Az elektronikai komponenseknek szükségük van minimális feszültségre a működésükhöz, így például a készülék belső tárhelyének, az áramköröknek és magának az akkumulátornak. Az energiagazdálkodási rendszer határozza meg, hogy az akkumulátor alkalmas-e a szükséges energia biztosítására, és szabályozza a terhelést a folyamatos üzemeléshez. Ha nincs lehetőség az üzemelés fenntartására az energiagazdálkodási rendszer teljes kapacitása mellett, akkor a rendszer kikapcsolódik az elektronikai komponensek megóvása céljából. Míg a készülék leállítása szándékos művelet, a felhasználó váratlan műveletként élheti meg.

A váratlan leállások megakadályozása

Alacsony töltöttségű akkumulátor és előrehaladott kémiai kor esetén, illetve hideg környezetben a felhasználók nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak váratlan leállásokat. Szélsőséges esetekben gyakrabban kerülhet sor leállásra, így a készülék megbízhatatlanná, illetve használhatatlanná válhat. Az iOS 10.2.1 (kiadva 2017. januárban) az iPhone korábbi modelljei számára is tartalmaz frissítéseket, amelyek megakadályozzák, hogy váratlanul leálljanak. Az iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus és iPhone SE számára tartalmaz egy olyan funkciót, amely dinamikusan kezeli a hirtelen fellépő teljesítménybeli kilengéseket, amikor erre szükség van a készülékek váratlan leállásának megakadályozása érdekében. A funkció már az iOS 11.2 rendszerű iPhone 7 és iPhone 7 Plus készülékeken is rendelkezésre áll, és a későbbiekben tovább fogjuk fejleszteni ezt az energiagazdálkodási funkciót. A funkció egyedüli rendeltetése az, hogy megakadályozza az iPhone váratlan leállását, hogy ezáltal ne váljon hirtelen használhatatlanná.

Működése közben az energiagazdálkodási funkció megvizsgálja a készülék hőmérsékletét, az akkumulátor töltöttségi szintjét és az akkumulátor impedianciáját. Ha a jellemzők alapján szükséges, az iOS dinamikusan szabályozza néhány rendszerkomponens – például a CPU és a GPU – teljesítményét a váratlan leállások megakadályozása érdekében. Így a készülék saját maga kiegyenlíti a terhelést, aminek köszönhetően megvalósul a rendszerfeladatok egyenletesebb eloszlása, és nem lépnek fel nagyobb mértékű és gyorsabb teljesítménybeli kilengések. Előfordulhat, hogy a felhasználó nem vesz észre semmilyen változást a készülék mindennapos használata során. Az adott készülék energiagazdálkodási szükségletétől függ, hogy a felhasználó mennyire érzékeli a változásokat.

Az olyan esetekben, ahol szélsőséges mértékű energiagazdálkodásra van szükség, a felhasználó a következőket tapasztalhatja:

  • Hosszabb idő alatt indulnak el az alkalmazások
  • Kisebb képkockasebesség görgetés közben
  • Halványabb háttérmegvilágítás (ez letiltható a Vezérlőközpontban)
  • Akár -3dB-lel halkabb a hangszóró
  • Fokozatosan csökken a képkockasebesség néhány alkalmazásban
  • A legszélsőségesebb esetekben a rendszer letiltja a kamera vakuját, ami a kamera felhasználói felületén is látható
  • Előfordulhat, hogy a háttérben frissülő alkalmazásokat újra be kell tölteni indítás után

Számos kulcsfontosságú területet nem érint az energiagazdálkodási funkció. Néhány ezek közül:

  • A mobilhálózati hívás minősége és a hálózati átmenő teljesítmény
  • Az elkészített fényképek és videók minősége
  • A GPS teljesítménye
  • A helymeghatározás pontossága
  • Érzékelők, például a giroszkóp, a gyorsulásmérő és a barométer
  • Apple Pay

További segítség

Alacsony akkumulátortöltöttség és alacsony hőmérséklet esetén ideiglenesek az energiagazdálkodás következtében fellépő változások. Ha a készülék akkumulátora kémiailag jelentősebben elöregedett, tartósabbak lehetnek az energiagazdálkodás következtében fellépő változások. Ennek az az oka, hogy az összes tölthető akkumulátor elhasználódik, tehát korlátozott az élettartamuk, és ezért idővel szervizelésre szorulnak, illetve újra kell hasznosítani őket. Ha a fentieket tapasztalja, és szeretné fokozni a készülék teljesítményét, az akkumulátor cseréje megoldást jelenthet.

Forrás: Apple 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése