Máris gond van az Animoji-val

Apple Hírek   |   2017.10.22 - 22:13   |   Írta: N Marcell   |   5071
22. okt Máris gond van az Animoji-val

Ki gondolta volna, hogy valaki korábban levédette a nevet?

Az Apple-nek bíróság elé kell állnia az ‘Animoji’ védjegy megsértéséért. Az Animoji az iPhone X-zel megjelenő animált emoji funkció, mellyel személyesebb (és/vagy idegesítőbb) üzeneteket küldhetünk ismerőseinknek. A pert kedden nyújtotta az az Enrique Bonansea, akinek az Emonster k.k. nevű cég a tulajdonát képezi. Bonansea szerint ő már 2014-ben levédette az ‘Animoji’ nevet az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatalánál. 

A nevet egy üzenetküldő alkalmazás kapta meg, melyet az App Store-ból lehet letölteni - gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki még sosem hallott róla. A benyújtott per állításai szerint az Apple tiszában volt az applikáció létezésével, sőt, megpróbálták felvásárolni a jogokat a név használatához, még az iPhone X bemutatása előtt. 

“Ez az eset tankönyvi példája a tudatos védjegybitorlásnak. A jogtalanság teljes tudatában hagyta figyelmen kívül az Apple az ‘Animoji’ név foglaltságát, és próbálta meg sajátjaként beállítani. Ez azonban messze áll az igazságtól, mivel a cég tudta, hogy az ‘Animoji’ már létező, App Store-ból letölthető alkalmazás.

Az Apple valóban megpróbálta felvásárolni a brandet, azonban ezt az ajánlatot visszautasították. Ezek után ahelyett, hogy mozgósították volna a mostmár világhírű kreativitásukat, egyszerűen átvették az ‘Animoji’ brandet. Meg tudták volna változtatni a nevet, mikor kiderült a védjegy létezése, azonban azt a döntést hozták, hogy magukévá teszik azt - a következmények semmibe vételével, természetesen. "

Az Animoji alkalmazást már 18,000-ren letöltötték, és Bonansea szerint ezeken túl is elérhető lesz.

Az alkalmazás segítségével animált üzenetek küldhetők. 

2017 nyarán több cég is felkereste a tulajdonost a név felvásárlásának céljával, ő azonban mindenkit elutasított; azt gyanította, hogy a vállalatok az Apple-nek dolgoznak. Szeptemberben hivatalosan is benyújtották a védjegy megszüntetésének kérését a Szabadalmi Hivatalnál. Ekkor jön a trükközés: a kérést a mostanra megszűnt “emonster Incorporated” cég tulajdonaként jelentették be, így az Apple azzal védekezik, hogy a saját kérelmük benyújtásakor nem volt olyan cég, ami tulajdonosa lett volna a névnek. Bonansea viszont a Szabadalmi hivatalt is támadja, hiszen hibásan végezték el az eljárást: az ő cége a Japánban székelő “Emonster k.k.”, nem a washingtoni “emonster Inc.”. 

A per szövege azt sejteti, hogy 2017 végén egy felújított Animoji appot szerettek volna kiadni, azonban kénytelenek voltak jóval a tervezett határidő előtt befejezni azt, hogy az emberek fejében ne kapcsolódjon össze a név és az Apple kreálmánya. A félkész termék kiadása miatt a brand “visszaállíthatatlan károkat” szenvedett. Bonansea terve, hogy teljesen megtagadja az ‘Animoji’ kifejezés használatának jogát az Apple-től (meg hogy kifizesse a cége által szenvedett sérülést és a méregdrága ügyvédeket, persze).

Forrás: AppleRider/MacRumors

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése