Ezért lesz az iPhone X az okostelefonok jövője

Apple Hírek   |   2017.10.21 - 09:41   |   Írta: N Marcell   |   23822
21. okt Ezért lesz az iPhone X az okostelefonok jövője

Elképesztő.

A Verge nemrég rátette a mancsát egy eredeti iPhone X-re, a november elején érkező csúcstelefonra. Az alábbi sorokban az ő véleményük következik. 

Mikor az iPhone X szóba kerül, a legtöbb embert persze egyetlen dolog érdekel: az ára. 999 dollár,   380,000 forint - mégis, amikor a kezedben tartod, egy furcsa érzés kerít hatalmába… megéri. Igenis megéri. A X egy elképesztően gyönyörű eszköz; az 5.8 hüvelykes kijelző és az egészen vékony, rozsdamentes acél keret csodálatosan fest az ember kezében. A kijelző a telefon szíve-lelke, ami az 5.5 hüvelykes Plus modellekét is játszva körözi, mind méret, mind minőség tekintében. A X ráadásul az iPhone 7-nél is vékonyabb, az izzadós tenyerűek viszont megkönnyebbülhetnek: kevésbé csúszós, mint a kistestvérei, melyek híresen szerettek a vesztükbe ugrani. Sokan persze egyből a Galaxy S8-hoz kezdték hasonlítgatni a telefont, azonban a különbség eltéveszthetetlen. Az Apple készülékén még mindig vannak keretek, ezek azonban olyan vékonyak, hogy teljesen elvesznek a Super Retina tengerében. A telefon nem érződik nagynak, teljesen más érzés a X-et és az S8-at kézbe venni. 

Világbajnok kijelző

Apropó Super Retina. 1125 x 2436 pixel, iPhone-okon eddig sosem látott módon. Éppen annyira éles, kontrasztos és élénk, mint amennyire az ember egy OLED kijelzőtől elvárná. Természetesen megmaradt az Apple sajátjává vált 3D Touch, valamint a True Tone kalibráció is. 

Nem csalás, nem ámítás: a Face ID tényleg működík!

Mivel az Apple mindent feláldozott a tökéletes kijelző megalkotásának oltárán, sajnos meg kellett szabadulniuk egy régi baráttól: a Home-gombba épített TouchID-nek végleg vége. Ez persze sokakból heveny tiltakozást váltott ki, de azt senki sem veszi figyelembe, hogy az iOS még természetesebbnek érződik a Home-gomb nélkül. A FaceID pedig hibátlanul működött a demo asszisztens kezében, a legszélsőségesebb fényviszonyok között is.

Mindez a kijelző tetejébe beleszuszakolt TrueDepth kamerarendszernek köszönhető, ami az első kameralencsékből és néhány érzékelőből áll. A szenzorok között egy mélységérzékeny kamera és egy olyan projektor is megtalálható, ami 30,000 pontot vetít az ember arcára, így készítve egy szinte feltörhetetlen biometrikus pajzsot. Feloldáskor a telefon összeveti az abban a pillanatban látott képet az eltárolttal, és ha egyezést talál, feloldja magát. Ehhez viszont a telefonra kell figyelni, amit a kihelyezett példány is bebizonyított: nem nyitható fel, ha az ember szeme csukva van. Az Apple szerint a számítógép képes megtanulni a különböző kiegészítők figyelmen kívül hagyását (szemüveg, kalap, szakáll, stb). Ami a legfontosabb, hogy a 3D-s szkennelésnek köszönhetően nem csapható be a rendszer egy egyszerű fényképpel (ugye-ugye, S8?). Egyelőre ez tűnik a valaha látott legjobb arcefelismerési rendszernek; amint forgalomba kerül az X, keményebb próbáknak is alávethetjük majd a FaceID-t. 

 

 

Azok a fránya gesztusok 

A Home-gomb eltűnése miatt az embereknek meg kell majd szokniuk a vadonatúj, gesztusalapú rendszert. A telefon “felkeltéséhez” elég megérinteni - vagy csak simán kézbe venni, az eszköz azonnal érzékeli, hogy szolgálatba kell állnia. Az iOS is nagyon megváltozik: húzd fel az alkalmazás alját, hogy a főképernyőre lépj, vagy tartsd nyomva a lebegő appot, máris megjelenik az Alkalmazásváltó. A Control Center a  kijelző jobb, az értesítések a bal szélének simításával érhetők el. Az Apple Pay is megváltozik. Oldd fel a telefonod, majd mutass a pénztár érzékelőjére; kész is a tranzakció. Valamivel egyszerűbb, mint mikor bankkártyaként használja az ember az iPhone-ját. 

Az előlapi kamera valójában fontosabb, mint a hátsó

Az első kamera rengeteg funkció alapjaként szolgál, köztük a híres-neves Animoji-éként is. A Portrémód és az új Portrémegvilágítás pedig a lehető legtökéletesebb szelfik elkészítésében segítenek. Ezeknek köszönhetően elértünk arra a pontra, hogy az előlapi kamera fontosabb, mint a hátsó párja - pontosabban párjai, mivel az iPhone 7 Plus-szal együtt megjelent dupla lencsés megoldás a X hátán is helyet kapott. Hatalmas újítás azonban ezen a téren nem történt, minimális fejlesztgetéseken kívül. 

A hátlap nem olyan karakteres, mint a telefon arca, azonban iPhone-viszonylatban ez is viszi a prímet. Por és cseppálló, ráadásul végre támogatja a Qi-szabványú vezeték nélküli töltést, ami hatalmas elmaradás volt az Apple részéről. A hivatalos boltokban már árulnak Mophie, Belkin és más márkájú töltőket, azonban az AirPower-re keresztelt “töltőállomás” még várat magára (nagyjából 2018-ig). Ez képes lesz egyszerre tölteni az iPhone, Apple Watch és AirPods készülékeket, néhány jópofa extra funkcióval kiegészítve. Mondjuk a X akkumulátora is fejlődésen esett át, ugyanis két órával többet bír ki egy töltéssel, mint az iPhone 7. Ezt a “bionikus” A11 processzornak köszönhetjük, ami remekül gazdálkodik az energiával, így préselve ki még egy kis plusz időt a telefonból. 

Ki használ manapság jack-et? 

Gondolom senkit sem ér hatalmas meglepetésként, hogy a jack-bemenet nem került vissza az iPhone-okba. Szembe kell néznünk vele: a vezeték nélküli a jövő. Ezt már a Google is tudja.

Az iPhone X november elején érkezik a boltokba, az alábbi néhány sor csak egy első benyomás volt azok részéről, akik kint lehettek az Apple Campus-on és kipróbálhatták az eszközt. Egy dologra viszont a nyakamat tenném: a jubileumi iPhone elképesztően elterjedt lesz, az 1000 dolláros ár ellenére is.

Forrás: AppleRider/TheVerge

Kapcsolódó cikkek:

iPhone X ÁRAK és VÁSÁRLÁS

MentésMentés

MentésMentés

Galéria képek


Kommentek megjelenítése