Továbbra is mélyrepülésben az iPad

Apple Hírek   |   2016.04.29 - 19:43   |   Írta: Zoltan C   |   1535
29. ápr Továbbra is mélyrepülésben az iPad

2012 óta a legrosszabb negyedévet zárta az Apple tablet szekciója, a helyzet még drámaibb színezetet kap, ha észrevesszük: ez már egyhuzamban a kilencedik olyan negyedév, amikor csökkent az iPad piaci részesedése.

Legalább annyi mentsége van az Apple-nek, hogy világszinten, márkától függetlenül erőteljes ütemben csökkennek a táblagép eladások. Jelenleg az iPad piaci részedése 22,1-25,9 százalék között mozog, az  egy évvel ezelőtti 24,3-27,2 százalékról sikerült idejutni. (A cikkben felsorolt adatok két helyről, az IDC és a Strategy Analytics piackutató cégektől származnak.)

Számokban kifejezve, a márciusig tartó negyedévben 10,3 millió iPad talált gazdára, szemben az egy évvel korábbi 12,62 millióval. Második helyen a Samsung következik 6, illetve 6,5 millió eladott készülékkel - ez 2016 első első három hónapjának 14-15,2%-os piaci részesedésére volt elég.

Ezzel szemben az Amazonnál bődületes, 5421,7 százalékos növekedést könyvelhettek el egy év alatt. Ez piaci részesedésben kifejezeve, 0,1-ről 5,7%-ra való növekedést jelent.

Bizony itt is jönnek fel a kínaiak, mint a talajvíz. Míg a Microsoft látóhatáron sincs, a Lenovo és a Huawei mindkét alapul vett piackutató cég kimutatása szerint bekerültek a top ötbe. Mindkét gyártó 2,1-2,2 millió tabletet értékesített a vizsgált 2016-os első negyedévben.

Globálisan 39,6 és 46,5 millió darab között keltek el új táblagépek, ami 2012 harmadik negyedéve óta a legkisebb szám. A jövőre nézve egy nagy kérdés van: vajon a Microsoft által megalkotott kategória, a szétszerelhető táblagépek tudnak-e reagálni az Apple töketlenkedésére? Hiszen régen láttunk az almás cégtől igazi innovációt iPad téren; továbbá az iPad Pro hihetetlenül magas belépő ára és a most debütált 9,7 colos változat megemelt ára sem fog túl sok vásárlót vonzani.

Forrás: macrumors.com

Kapcsolódó cikkek: Egy milliárdos máris szakított az Apple-lel

Bekövetkezett: most először csökkentek az iPhone-eladások


Kommentek megjelenítése