Meddig él egy Mac?

Apple Hírek   |   2016.04.15 - 23:08   |   Írta: Pausch Rita   |   9731
15. ápr Meddig él egy Mac?

Tudjátok mennyi az átlagos élettartama az Apple eszközöknek?

Amikor műszaki cikket vásárolok és megtudom hány év garanciát kapok a termékre, néha elgondolkodom, hogy vajon meddig bírja majd egyébként. Az első iPodom 4-5 évet szolgált, akkor is csak azért adta be a kulcsot, mert nem egészen rendeltetésszerűen használtam. Az első iPhone-om majdnem három év után adtam el, nagyszerű állapotban. Egyedi eset vagyok, vagy az Apple termékek tényleg egész jól bírják a strapát a rövid alapgari ellenére is?

Vajon hány évet szolgál az iPhone, az iPad, az Apple TV, vagy a Mac, mielőtt megadja magát, hogy utána az örök felhasználói mezőkön futassa tovább a különféle OS rendszereket? Kiderült az cupertinóiak hivatalos álláspontja. Az Apple környezetvédelmi irányelvei között szemfüles források ugyanis felfigyeltek arra, a cég megemlíti, hogy a kutatásai alapján hány évre saccolja az egyes termékei élettartamát. A válasz tehát:

„A használati évek száma, az első tulajdonosok alapján számított négy év egy OS X és tvOS eszköz, és három év az iOS és watchOS eszközök esetén.”  (Apple)

Ezek persze szimulált adatok, ami nem jelenti, hogy az egyes eszközöknek normál, rendeltetésszerű használat mellett ne lehetne az élettartamuk hosszabb (vagy akár rövidebb). A mostani iPodom 7 éve szolgál. Az akksija kicsit odavan már, de azt ki tudnám cseréltetni. Viszont az elég valószínű, hogy a legtöbb Apple Watch-ból nem lesz 50 év múlva a nagypapa órája a frontról, még akkor sem, ha valaki egy 17 000 dolláros modellt vásárolt belőle. De ki tudja? Lehet, hogy van, aki ezt a cikket is egy 1998-as iMac-ről olvassa…  

Egy eszköz élettartama nagyon sok tényezőből és ezek kombinációjából áll. A használat gyakorisága, a töltés gyakorisága és hosszúsága, mire használjuk, hogyan használjuk, hányszor érte negatív környezeti behatás – mint például ütődés – és még sorolhatnánk.

Nálatok hány évet bírnak az Apple eszközök? Kiszolgálnak a végsőkig, vagy nem tudjátok, hogy mit bírnának, mert korábban váltotok újabb modellre, hogy elromlana a régi? Várjuk a kommenteket!

Forrás: Cult of Mac

Kapcsolódó cikk:
Miért nincs számológép az iPaden?
Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb iPhone-t!



Kommentek megjelenítése