Az FBI-nak már nem kell az Apple segítsége

Apple Hírek   |   2016.03.25 - 19:12   |   Írta: Pausch Rita   |   3514
25. márc Az FBI-nak már nem kell az Apple segítsége

A Szövetségi Nyomozóiroda megtalálta a módját, hogy feltörjék az iPhone-t.

Az Apple bírósági meghallgatása az FBI elleni jogi harcban keddre esett volna, de a tárgyalást a Nyomozóiroda elhalasztatta. Bejelentették, úgy néz ki, nem lesz szükségük a szóban forgó iPhone készülék feltöréséhez az almás cég segítségére. Azt nyilatkozták, hogy „külső segítséggel” meg tudják oldani, hogy hozzáférjenek a San Bernardinó-i lövöldöző készülékén lévő adatokhoz.

Az FBI kihátrálása bizonyos szempontból az Alma viszonylagos győzelmét jelenti. Legalábbis egy csatáét a háborúból. A  kongresszusi meghallgatáson az FBI vezető, aki korábban nyílt levélben esküdözött, hogy csak egy konkrét készülékről, a terrorellenes harcról és nem precedensteremtésről van szó, mégis beismerte, hogy precedens kellene. Aztán volt nagy csodálkozás, amikor kiderült, hogy nem is egy, de több készülékről is szó van, amik türelmesen várnak arra a hatóságoknál, hogy az Alma megépítse a „hátsó bejáratot” hozzájuk. Akkor pedig lett haddelhadd a szövetségiek részéről, amikor kiderült született is egy, az FBI-nak egyáltalán nem kedvező, döntés, ami alkalmas is lehetne precedensnek. A New York-i döntés ellen a szövetségiek persze rögtön fellebbeztek is, nehogy ez megtörténhessen.

Nagy összecsapás készülődött a soron következő, március 22-i, bírósági meghallgatáson a felek között, a már egy bő hónapja dagadó ügyben. Tim Cook a hétfői Apple bemutatón is tett rövid utalást erre. De közben egy harmadik fél jelentkezett az FBI-nál, akik megoldást kínáltak a telefon feltöréséhez. A Szövetségi Nyomozóiroda ekkor rögtön időt kért, hogy láthassák a módszer valóban beválik-e, elhalasztatták a meghallgatást.

A "külső segítségnek" nevezett harmadik félről kiderült azóta, hogy a Cellebrite, izraeli mobilszoftvergyártó, cégről van szó, amelyik saját bevallása szerint hírszerző ügynökségek és a katonaság számára is fejleszt programokat. A hírek szerint a céggel az FBI már aznap le is szerződött, amikor elnapolták a meghallgatást. Mindez tehát azt jelenti, a hátsó bejárat megépülhet, ha akarja az Apple, ha nem. Csak remélhetjük, hogy nincs szó arról, hogy a cupertinóiak így moshatják kezeiket… Egy biztos: felhasználói szempontból nem túl megnyugtató a hír.

Kapcsolódó cikk:
Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak
Válasz az FBI-tól az Almának, szeretettel
Az Apple a kongresszus elé viszi titkosítási ügyet
Az Apple nem csak ellenáll az FBI nyomásának, de megerősíti a biztonságát



Kommentek megjelenítése