Meglepő fordulat a lehallgatási ügyben

Apple Hírek   |   2016.03.01 - 11:44   |   Írta: Pausch Rita   |   3196
01. márc Meglepő fordulat a lehallgatási ügyben

Egy friss bírói döntés megváltoztathatja az egész lehallgatási ügyet.

Hogy mennyire nem egyetlen telefon feltörését érintené az FBI felkérése, az most már nyilvánvaló!

New Yorkban ugyanis hétfőn, az Apple-t érintő szintén nagyon hasonló ügyben, szövetségi bírói döntés született. A brooklyni James Orenstein bíró, a New York-i Keleti Kerületi Bíróságon úgy döntött, hogy az Apple nem kötelezhető annak a telefonnak a feltörésére, amit egy drogügylet nyomozásához használnának fel a nyomozati szervek.

Ez az ügy még októberben kezdődött, hónapokkal korábban, hogy a kaliforniai bíró utasította az Apple-t tegyen eleget az FBI kérésének a San Bernardinó-i telefonnal kapcsolatban.

Orenstein bíró elutasította a kérést, hogy kötelezhessék az Apple-t a New York-i ügyben, ugyanis szerinte túlságosan tág értelmezése a törvénynek magáncégeket arra kötelezni, hogy ügyféladatokat szolgáltassanak. Szerinte az 1789-es törvény, az All Writs Act (AWA), nem alkalmazható a cég utasítására.

„…a tények áttekintése után, és a felek vitáját meghallgatva, arra jutottam, hogy egyetlen tényező sem igazolja, hogy kötelezzük az Apple-t arra, hogy akarata ellenére segítse a kormány nyomozását. Úgyhogy elutasítom a kérvényt.”

A bíró döntésében mérlegelte az Apple-re nehezedő terhet is, ami a vállalatot terhelné a vásárlóival szemben, akiknek a cég adatbiztonságot ígért. Figyelembe vette, hogy ez milyen következményekkel járna a cég hírneve és a pénzügyei terén. Így szerinte teljesen helytelen lenne a kötelezettség megállapítása.

Az Apple egyik vezetője szerint ez a döntés a San Bernardinó-i ügyben remekül szolgálja majd az Apple érdekeit, ugyanis a fent említett törvényre hivatkozott a kaliforniai bírói is, amikor utasította a céget. Mivel a bírói döntéseknek összehangoltnak kell lennie, ezért a New York-i döntés bizonyosan hatással lesz a kaliforniaira.

Az Igazságügyi Minisztérium csalódottságát fejezte ki a bírói döntés miatt. Természetesen fellebbezésre kerül sor, hogy egy magasabb bírói szerv elé kerüljön az ügy, bár a szóban forgó gyanúsítottat, akinek a telefonja érintett a drogügyletben, már elítélték.  

Kép forrása: Picjumbo


Kommentek megjelenítése