Az Apple nem csak ellenáll az FBI nyomásának, de megerősíti a biztonságát

Apple Hírek   |   2016.02.25 - 18:11   |   Írta: Pausch Rita   |   2143
25. feb Az Apple nem csak ellenáll az FBI nyomásának, de megerősíti a biztonságát

A New York Times forrásai szerint az Apple mérnökei már elkezdtek azon dolgozni, hogy még biztonságosabbá tegyék a rendszerüket, ellehetetlenítve a kormánynak, hogy feltörhessen bármilyen iPhone-t is.

Amennyiben az Apple-nek sikerül a biztonsági rendszer megújítása – ami a biztonsági szakemberek szerint borítékolható –, akkor bizony még komolyabban feladja a leckét az ezen a téren eddig sem túl hatékony rendvédelmi szerveknek.

Feltehetőleg a cég mindezt nem lázadásból csinálja, sokkal inkább azért, hogyha mégis sikerül az Obama rezsimnek győznie és kikényszeríteniük a szóban forgó iPhone feltörését, akkor a kapott kulcsot egyetlen másik esetben se tudják majd felhasználni a rendszer megújulása miatt.

Napvilágra került ugyanis, hogy a rendszerben bizony van gyenge pont. Bármennyire is állította Cook, hogy az almás cégnek nincs dolga a felhasználók adataival és éppen ezért ők sem tudnak belenyúlni, ez sajnos egy kicsit ferdítés.

Minden iPhone-ban van ugyanis egy beépített hibamegoldó rendszer, ami lehetővé teszi a vállalatnak a rendszerfrissítést a felhasználó jelszava nélkül is. Ezt a funkciót egyébként javítások miatt tervezték. Az FBI pedig pontosan ezt a kiskaput szeretné felhasználni, kényszerítve az Apple-t, hogy írjon és installáljon egy új szoftvert, ami bedönti a biztonsági rendszert és így a tárolt adatok hozzáférhetővé váljanak. Ez azonban pontosan az a kulcs lenne, amit később is tudnának alkalmazni, ne adj Isten, lehallgatásokra...

A szóban forgó iPhone tehát hiába egy régebbi modell, a korábbi Apple alkalmazottak szerint, hozzáértőknek mégis elég lenne azt tudni, hogy milyen megközelítést használ a „konzervnyitó” szoftver és máris tudható lenne, hogy milyen módon lehet az újabb készülékekre is létrehozni az alternatíváit. Ezért pontosan ennek a gyenge pontnak az elhárításán dolgozik most gőzerővel az Apple.

A szakértők szerint az egyetlen kiút ebből a lehetetlen helyzetből a Kongresszus beavatkozása lehet. A szövetségi lehallgatási törvények ugyanis a mobilszolgáltatókra vonatkoznak és csak nekik áll fenn kötelezettségük együttműködni a rendvédelmi szervekkel, így az Apple és a Google is kívül esik a kötelezettek körén.  

A cégek korábban a kódjaikat leginkább azért foltozgatták, hogy szoftver bugokat javítgassanak, vagy a hackerektől óvják, de a Snowden-ügy óta a vállalatok már a kormányoktól is tartanak. Az Apple esetében a biztonság a marketing stratégiájuk tartópillére, így a biztonsági megerősítés nem csak a kormánycsápok visszapofozásának, de a befektetőik és a vásárlóik megnyugtatásának is kulcsa lehet. Ezt Tim Cook az ABC News-nak adott tegnapi interjúban is hangsúlyozta:

„Kiállunk mindazokért, az emberekért, akik félnek megszólalni és kiállunk a vásárlóinkért, mert védelmükre a munkánk részeként gondolunk.”

A kijelentésekre adott szakértői válaszok egybehangzóan állítják, hogy az Alma lépése várható volt, sőt egy cégközeli forrás szerint a San Bernardinó-i támadást megelőzően dolgoztak már a kérdésen és egy biztonságkutató is megerősítette, hogy vagy 50 különféle ötletet küldtek korábban az Apple-nek.

Forrás: New York Times
Főkép forrása: David Paul Morris/ Bloomberg Via Getty

Kapcsolódó cikkek:   
Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak
John McAfee ingyen is feltörné a terroristák iPhone-ját
Donald Trump újabb zseniális húzása
Az egyik áldozat édesanyja is megszólalt a titkosítási ügyben
Válasz az FBI-tól az Almának, szeretettel

 


Kommentek megjelenítése