Az Apple mérnökök is betarthatnak az FBI-nak!

Apple Hírek   |   2016.03.19 - 12:00   |   Írta: Pausch Rita   |   2057
19. márc Az Apple mérnökök is betarthatnak az FBI-nak!

Az Apple mérnökeié lehet az utolsó szó az FBI vitában.

Egy hosszú cikk jelent meg a The New York Times online felületén arról, hogy az Apple harca az FBI ellen bizony hatással lehet az Alma dolgozóira is. Az ő véleményük úgy hírlik, hogy megoszlik az ügyben. Néhányan azt mondják, hogy ők nem véleményeznek, csak teszik azt, amire a főnökség kéri őket, mások viszont már most kinyilvánították, hogy inkább felmondanak, minthogy engedjenek az FBI kérésének.

Arról, hogy mi is a gondja az „ellenálló” munkaerőknek, azt Tim Cook korábban a nyílt levelében így fogalmazta meg:  

„Azokat a mérnököket, akiknek az iPhone-okon eddig a titkosítás magas szintjét kellett biztosítani felhasználóink védelmében, most arra utasítják, hogy ezt a védelmet gyengítsék meg a felhasználóink érdekeit kockáztatva.”

A szakértők szerint az Apple biztonsági mérnökei olyan magasan képzett emberek, akik nem fognak megijedni attól, hogy elesnek a havi fizetésüktől, mert bármikor, bárhol találnak másik munkát maguknak. Különösen úgy, hogy több cég is szimpatizál az almás céggel a kormány elleni harcban. Egyesek úgy látják, a mérnököket nem lehet kényszeríteni, hogy az értékrendjüknek ellentmondó dolgokat tegyenek. Márpedig, ha a mérnökök felállnak, az nagyban megnehezítheti az FBI, sőt magának a cupertinói vállalatnak a dolgát is.  

Azt a szoftvert, amit a szövetségiek követelnek a cégtől és Cook rákfenének nevezte egy interjúban, az Alma belső berkeiben egyszerűen csak „GovtOS”-nek („KormányOS”-nek) csúfolják. Ahhoz, hogy elkészítsék, az Apple becslései szerint, 6-10 mérnökük legalább 4 heti munkájára lenne szükség. Ami viszont azt jelenti, hogy jelentős érvágás lenne ennyi mérnököt elveszíteni és bizony nagyban hátráltathatná a szoftver elkészülését a dolgozók ellenállása.

Forrás: The New York Times
Kép forrása: Pijumbo/Victor Hanacek

Kapcsolódó cikk:
Az Apple nem hajlandó hátsó bejáratot biztosítani az FBI-nak
Válasz az FBI-tól az Almának, szeretettel
Meglepő fordulat a lehallgatási ügyben



Kommentek megjelenítése