„Nem az innovációkkal van baj, hanem az emberekkel, akik lassan idomulnak”

Apple Hírek   |   2015.07.03 - 11:38   |   Írta: Pausch Rita   |   1042
03. júl „Nem az innovációkkal van baj, hanem az emberekkel, akik lassan idomulnak”

Az emberek gyakran azért nem fogadják el a koruk nagy találmányait, mert egyszerűen nem képesek rá. Kezdetben.

A címmondat a Cult of Mac-től származik, akik a Time online felületén megjelent írás alapján vontak párhuzamot az Apple Watch-csal.

A Time írása arról szól, hogy az emberek miként reagáltak mindig az újításokra. A cikk írójának, Morgan Houselnek felvetése, hogy az emberek elutasították anno a Wright-fivérek által alkotott első repülőgépnek nevezett szerkezetet. Aztán pl. 1985-ben megkérdőjelezték, hogy van-e bármiféle létjogosultsága a hordozható számítógépeknek. Vagy pl. az e-könyvnek. Aztán tessék, elteltek évek, évtizedek, egy évszázad, mindenhova repülőkkel közlekedünk, laptopokkal és egyéb okoseszközökkel rohangálunk és e-könyvet olvasunk. Vagyis az elfogadás végül csak végbement. Különféle innovatív termékek pedig az életünk részeivé lettek.

A Time írója szerint 9 fázisban zajlik az embereknél az elfogadás:

1. Még nem hallottam róla.
2. Hallottam róla, de nem értem hogyan működik.
3. Értem, hogy működik, csak azt nem tudom mire jó. (Értem, hogy gőzgép, de mi hajtja?)
4. Látom, hogy a gazdagoknak mire jó, de nekem nem kéne.
5. Használom, de ez csak egy játékszer.
6. Egyre hasznosabb számomra.
7. Mindig használom.
8. El sem tudom az életem képzelni nélküle.
9. Komolyan, tudtak az emberek élni enélkül?

 

Ha pedig már innováció, akkor a Cult of Mac cikkírójának, Rob LeFebvre-nek beugrott az Apple Watch. Kísértetiesen ismerősnek érezte a helyzetet a lista olvasásakor. Hiszen azt is hányan cikizik, pedig az is mekkora újítás! LeFebvre szerint előre borítékolható volt, hogy a Watch nem fog mindenkinek tetszeni. Ő maga is idegenkedett nem csak az Apple termékétől, de még a karóráktól is, aztán mostanra szinte függővé vált. Csakúgy, mint több barátja is, míg a szülei kitartóan megragadtak a 3. pontnál.

Éppen ezért a Cult of Mac szerint jobb, ha nem érzi magát senki utólag rosszul, aki korábban ellenzett bármilyen technikai újítást, vagy például az Apple Watch-ot. A Time is megírta: ez a dolgok rendje… 


Kommentek megjelenítése