Rengeteg OLED kijelzős Apple újdonság jön

Almás Pletykák   |   2024.02.16 - 08:18   |   Írta: L Ferenc   |   8385
16. feb Rengeteg OLED kijelzős Apple újdonság jön

Az új almás termékek alaposan felpörgethetik a kijelzőket beszállító Samsung forgalmát.

A legfrissebb koreai híradások arról szólnak, hogy a Samsung megkezdte a felkészülést arra, hogy új OLED képernyőket tudjon szállítani az Apple közeljövőben érkező vadonatúj MacBook modelljei számára. 

Jól értesült források szerint a Samsung már belevágott azon új gyártósorok összeszerelésébe, melyeken az új almás számítógépekbe szánt nyolcadik generációs OLED panelek fognak készülni. A gyártás felfuttatása nem kevés időbe telik, az újfajta koreai kijelzőkkel szerelt Apple termékek előreláthatólag csak 2027 magasságában fognak feltűnni a színen.

Mint közismert, jó ideje pletykálnak arról, hogy az Apple a MacBook Air és MacBook Pro termékcsaládok esetében mihamarabb át szeretne váltani a jelenleg használt mini-LED és LCD kijelzőtechnológiákról a modernebb OLED panelekre, és itt jegyzendő meg, hogy az Apple számára nemcsak a Samsung szállít be kijelzőket. 

Tűzhöz közeli források úgy tudják, hogy az amerikai vállalat 2027-ig nem kevesebb, mint kilenc olyan új terméket fog piacra dobni, melyben OLED képernyő lesz. Elsőként várhatóan az OLED technológiájú iPad Pro tűnik majd fel a színen, akár már a jövő hónapban, márciusban. 

2025-ben jöhet a 16 colos OLED paneles MacBook Pro, amit egy évvel később követhet a hasonló kijelző 14 colos MacBook Pro, a 13 és 15 colos MacBook Air, a 10,9 colos iPad Air, illetve a 8,7 colos iPad mini. Pletykák szerint 2027-ben hullhat le a lepel a 12,9 colos OLED kijelzős vadonatúj iPad Air. 

Az OLED technológia legfőbb előnyei közé sorolható a nagyobb csúcsfényerő, a magasabb kontrasztarány, a pontosabb és élénkebb színtér, illetve a hatékonyabb működés által biztosított alacsonyabb fogyasztás. Megjegyzendő, hogy már most is kaphatók OLED-alapú Apple termékek, elég csak az iPhone mobilokra és a Watch okosórákra gondolni. 

A DxOMark aktuális kijelző toplistáján jelenleg a kilencedik helyen találhatók a legjobb Apple termékek, a 149 pontra értékelt iPhone 15 Pro Max és az iPhone 15 Pro, illetve a korábbi iPhone 14 Pro Max és iPhone 14 Pro. 

A független testület munkatársai szerint jelenleg nem létezik jobb mobilképernyő a Samsung Galaxy S24 Ultrában lévőnél. A minden részletre kiterjedő alapos teszteken nem kevesebb, mint 155 pontot zsebelt be a koreai gyártó 6,8 colos képátlójú AMOLED paneles újdonsága, vagyis egy ponttal többet, mint a korábbi listavezető 154 pontos Google Pixel 8 Pro és Google Pixel 8. A kisebb kijelzős és némileg szerényebb tudású Galaxy S24+ és Galaxy S24 képernyői szintén 154-154 pontot kaptak, így jelenleg ezek a telefonok is a második helyen találhatók.

Az Apple várhatóan idén ősszel érkező új okostelefonaiban, a 16-os iPhone széria készülékeiben várakozások szerint a jelenleginél nagyobb OLED panelek lesznek: a 6,1 colos példányok 6,3 colosra nőnek, a 6,7 colosak pedig 6,9 colosra növekednek. Jó hír, hogy a telefonok befoglalómérete nem, vagy csak minimálisan növekszik, amit az Apple a kijelzők körüli kávák elvékonyítása révén tud megoldani. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése