Idén végre vége lehet az iPhone-ok notch-mizériájának

Almás Pletykák   |   2019.01.22 - 20:18   |   Írta: N Marcell   |   7042
22. jan Idén végre vége lehet az iPhone-ok notch-mizériájának

Egy új technológia elhozhatja az Apple-telók zenitjét.

Érdekes pletyka ütötte fel a fejét a 2019-es iPhone-okkal kapcsolatban. Az AMS nevű cégtől származik az infó, ők szállítják az arcfelismerés mechanizmusához szükséges alkatrészeket az Apple-nek, most pedig egy új komponenst jelentettek be: egy szenzort, mely komoly változást hozhat a telefonok világába. 

Az OLED mögé rejthető térérzékelő alkatrész a Reuters riportja szerint megoldást jelenthet az elmúlt évek egyik legvitatottabb dizájnelemére, a legendás notch-ra. Igen, arra a kamerasziget-bevágásra, amit dühös rajongók és gunyoros meme-ek tengere fogadott, majd szinte az egész mobilipar átvett, a Huawei-től kezdve a Google-ön át a Xiaomiig mindenki. Akár szereted, akár utálod, az biztos, hogy a notch a telefonok prominens eleme lett - most azonban leáldozhat a csillaga. Az új szenzort ugyanis el lehet helyezni az eszköz kijelzője alá, nem befolyásolja a működését. Az AMS nyilatkozata szerint ez komoly mozágsteret adna a gyártóknak: tovább növelhetik a felhasználható kijelző méretét, sőt, elérhetővé válhat a száz százalékben kerettelen telefonok megtervezése, amit sokan a mobilipar egyik legnagyobb teljesítményének gondolnak. 

“Az új, OLED mögé helyezhető fény- és helyzetérzékelő szenzor elkészítésével az AMS lehetővé teszi a telefongyártók számára a valaha volt legnagyobb test-kijelző arány elérését.”

 - állítja az AMS a legújabb termékükről kiadott nyilatkozatban.

“A TCS3701 teljes szabadságot ad a dizájnereknek a kerettelen trend kiteljesítésében, a kameraszigetek és bevágások eltüntetésével.”

Megtettük hát az első lépést az iPhone-ok következő generációja felé, ami mindenképpen bíztató dolog, azonban egyelőre senki se élje bele magát a notch-talan iPhone 2019-es megjelenésébe. Van ugyanis egy kis bibi: az Apple által használt TrueDepth kamerarendszer nem csak egy fény/térérzékelőből áll, közel sem! Van benne infravörös kamera, pontprojektor, világítóegység, és akkor még nem is beszéltem a mikrofonról és a felső hangszóróról. Az AMS új kütyüje önmagában valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy teljesen eltűnjön a notch, de mindenképpen pozitív irányba mutat. Ha a többi szenzorgyártó is ráfeküdne a témára, akkor előbb-utóbb mindenképpen búcsút inthetünk a híres-hírhedt kameraszigetnek. Ráadásul az AMS nem csak az Apple-lel áll kapcsolatban (csak ők a legnagyobb megrendelő), így a technológia az egész piac előtt nyitva áll, ennek hála pedig még gyorsabban mehet az átállás a kerettelen telókra.

Az Apple-re egyébként ráférne egy valami nagy durranás: a 2018-as iPhone felhozatal durván leszerepelt, a cég részvényei pedig hatalmasat zuhantak. Ha az idei vonal is hasonlóan gyengén teljesít, az nagyon komoly következményekkel járhat, így az Apple kénytelen minden erejét belefektetni egy innovatív telefonba. A teljesen kerettelen kialakítás jó kiindulópont lehet, az is elképzelhető, hogy erre fekeszenek majd rá. Kíváncsian várjuk, mit villantanak szeptemberben. 

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése