The Chosen・AppleTV (Netlfix)

AlmaBlogger   |   2024.10.01 - 17:59   |   Írta: Ca$h   |   66
01. okt The Chosen・AppleTV (Netlfix)

Dallas Jenkins és lelkes csapata mertek nagyot álmodni és bejött nekik.

2017 óta gyűjtöm a bátorságot arra, hogy megpróbáljam legalább minimálisan átadni azokat az érzéseket, amiket ez a csodálatos sorozat kiváltott belőlem. Az ember valahogy úgy van vele, hogy amikor Jézusról van szó nem érzi méltónak magát ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson róla. Hiszen ki vagyok én, hogy jövök én ahhoz, hogy bármit is mondjak róla. Ma este, én is csak egy néző vagyok, egy ember a sok közül, aki teljesen véletlenül futott bele ebbe a monumentális vállalkozásba és elég volt pár perc csupán ahhoz, hogy teljesen magával ragadjon, beszippantson és hogy soha többé ne engedjen el.

Dallas Jenkins a rendezője és írója ennek a fantasztikus történetnek, amiről nem árt tudni pár fontos tényt. Az egyik, hogy Dallas és a csapata teljes mértékig adományokból készítik a sorozatot, úgy gondolták, hogy az embereket érdekelni fogja és ők képesek lesznek olyan színvonalas produktumot letenni az asztalra, amivel nem fognak csalódást okozni azoknak a nagylelkű embereknek, akik hozzátettek, hogy a sorozat a mai napig mehessen. Eleinte nagyon izgalmas volt a forgatás, mert minden rész után látni lehetett a Chosen weboldalon, hogy éppen mennyi pénz gyűlt össze a következő részre és csak akkor tudtak nekiállni a forgatásnak amikor ez megtörtént. Mondanom sem kell, hogy mire az első évad a végéhez érkezett, bár bőségesen volt pénz az egész évadra, sőt mi több már a második feléhez is megvolt. A készítők létrehoztak egy teljesen ingyenesen működő weboldalt és appot, ahol bárki, bármikor hozzátehette a kis pénzét ehhez a csodálatos történethez, különböző csomagokat találtak ki, amik közül a legnagylelkűbbek még a forgatáson is részt vehetnek mint statiszták. Vannak persze különböző termékek is, amikkel ugyancsak segíteni lehet a projektet, eleinte lassan haladt a forgatás, majd jött egy Covid, ami nagyon betett a sorozatnak, mint minden másnak is, ma már ott tatunk, hogy minden évben ki tudtak jönni egy évaddal és az ötödikre már azelőtt megvolt a keret, hogy a negyediket bemutatták volna. Fantasztikus ez az egész, hihetetlen hogy mit el tudtak érni csupán az emberek adományával, cserébe mi viszont egy olyan minőségi sorozatot kapunk, amihez foghatóval ki merem jelenteni még sose találkoztunk ebben a témában. Nem is csoda, hogy a Netflix megvette az első évadot, igaz itthon kicsit felesleges volt, hiszen ma már olyan app is létezik, ahol még szinkronosan is megtekinthető a Chosen, míg a Netflixes változatban még magyar felirat sincsen.

De mi is az a Chosen, mire számítson az, aki belevág a megtekintésébe? Dallas több interjút is adott arról, hogy a célja kategorikusan az volt, hogy nélkülözzön minden vallást, egyházat, az ő nézeteiket, a célja nem a hittérítés volt, hanem az hogy a Biblia alapján a lehető legpontosabban átadja Jézusnak utolsó pár évét, de legfőképpen arra próbált koncentrálni, hogy a tanítványait, tehát a kiválasztottakat (Chosen) mutassa be úgy, ahogy még soha senki nem tette előtte. A csapatában sokan vannak, akik nem is hisznek Istenben, nem az volt a célja hogy csupa hívő emberrel forgasson le egy bigott történetet és beálljon a sorba, majd egy legyen a sok közül. Nem! Fogta a Bibliát, mindent ami ott le van írva, mindent megtett annak érdekében, hogy életre keltse a karaktereket és most jön a lényeg, a lehető legemberibb módon mutassa be őket. Hogy mindenki lássa, hogy Jézus és a tanítványai is csak emberek voltak, érzelmes, érzékeny, néha dühös, sokszor nagyon vicces, gyarló emberek, akiknek megvolt a maguk keresztje. Jézus karaktere egyszerűen csodálatos, tele van élettel, szeretettel, ő az egyik legviccesebb ember akivel valaha találkoztál, állandóan viccelődik, hatalmasokat fogunk nevetni a poénjain, de azon kívül hogy ő is csak ember, pontosan tudja, hogy ő Isten fia, pontosan tudja mit kell tennie és sokszor fél is tőle, hiszen nem akar meghalni, szeret élni, szereti az embereket, de a feladata mindennél fontosabb.

Ami érdekes, hogy a sorozatnak nem Jézus a főszereplője, gyakorlatilag ki is leszünk mindig éhezve a jelenétére, mert az esetek többségében a tizenkét tanítvánnyal foglalkozik a sorozat. Hogy talál rájuk Jézus, hogyan áll össze a csapat, az ő érzéseikkel, mindennapos problémáikkal, vitáikkal, veszekedéseikkel. A tanítványok egyszerűen fantasztikusak, igazi élő, lélegző emberek, akik bár kiválasztottak és arra lettek hivatottak, hogy majd egyszer nagy dolgokat vigyenek véghez, de itt ebben a sorozatban még teljesen átlagos emberek, olyanok mint te meg én. Sokszor már fájdalmas lesz az, hogy képtelenek igazán hinni Jézusnak, hinni benne és mindenben amit képvisel, mert valami miatt egy homály van rajtuk, ami miatt képtelenek elfogadni a puszta tényeket annak ellenére, hogy a saját szemükkel látják nap mint nap, egészen addig míg el nem jön a keresztre feszítés majd a feltámadás. De szerencsére ettől még messze vagyunk, pontosabban mondva a hatodik évadban jön majd el a kereszt és a hetedikben a feltámadás, addig még lesz egy ötödik évad a szent hétről, ami Jézus utolsó napjairól fog szólni ezen a Földön.

Ahhoz képest, hogy a sorozat adományokból lett leforgatva döbbenetesen minőségi az egész produktum. Legyen szó az aprólékosan kiválasztott, zseniálisan tehetséges színészekről, a forgatókönyvről, a zenéről, a látványvilágról, a kosztümökről, a teljesen korhű világról és annak aprólékos bemutatásáról. Nagyon érződik az egész történeten a hatalmas szeretet és lelkesedés, amihez foghatóval tényleg csak nagyon ritkán találkozni manapság. Dallas ugyancsak kategorikusan kijelentette, hogy a Chosen az nem egy dokumentumfilm, tehát ne vegyük szentírásnak, amiket benne látunk, számtalan olyan jelenet és beszélgetés van benne, ami csak kitaláció, amiknek acélja a dráma és a katarzis felépítése. Ők csak a Bibliát alapul véve azon ügyködtek, hogy a lehető legérthetőbben, legemberibben, legemberközelibben nyúljanak ehhez a kényes témához. Pontosan ennek köszönhető, hogy számtalan egyház támadja őket, köpködnek rájuk, ördögtől valónak tartják ezt az egész sorozatot, ami borzalmasan fájdalmas lehet ezeknek a lelkes és csodálatos embereknek. De szerencsére nem lankadt a lendület. Haladnak szépen előre, most már szinte biztos, hogy végezni fognak a tervezett hét évaddal, hiszen eltekintve pár fanatikus vallásos hadoválástól a Chosen elképesztő sikereket könyvelhetett el már most is. Mendemondák szerint lesz majd még folytatás, mégpedig az Apostolok cselekedeteivel, ami ugyancsak egy hatalmas projekt, ez viszont már egy olyan sorozat lenne, amit még soha senki nem volt képes normálisan leforgatni. Én izgatottan várom mi lesz ebből az egészből és nagyon boldog vagyok, hogy olyan időkben élhetek, amikor készítenek még olyan sorozatokat is, ami igazi emberi értékeket képviselnek. A Chosen teljesen áthatja Isten áldása, olyan hatással van még a hitetlen emberekre is, hogy csak úgy potyognak a könnyei az embernek szinte minden rész alatt. Vicces, izgalmas, látványos, nagyon emberi, szívhez szól, monumentális alkotás, amit senkinek sem szabad kihagyni. Egyszerűen szólva: Mestermű! 

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 9.2 | Rotten Tomatoes: 96% | Metacritic: -
The Chosen (season 4 | 2017 -)
Történelmi eposz, Dráma, Történelem

Rendezte: Dallas Jenkins 
Írta: Dallas Jenkins, Ryan Swanson, Tyler Thompson
Zene: David Buckley
Szereplők: Shahar Isaac, Elizabeth Tabish, Jonathan Roumie, Paras Patel, Noah James, George H. Xanthis, Shaan Sharma, Giavani Cairo, Jordan Walker Ross, Nick Shakoor, Vanessa Benavente, Joey Vahedi, Yasmine Al-Bustami, Lara Silva, Kirk B.R. Woller, Brandon Potter, Abe Bueno-Jallad, Austin Reed Alleman, Alaa Safi, Ivan Jasso, ruben Gary Martinez, Elijah Alexander, Amber Shana Williams, Luke Dimyan, Yoshi Barrigas

Játékidő: 8x 54perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Chosen applikáció

>>> Monsters sorozatkritika

>>> Lady in the Lake sorozatkritika

>>> Me sorozatkritika 


Kommentek megjelenítése