Az apple legmeghatározóbb fejlesztései az elmúlt évtizedekben - 1. rész

AlmaBlogger   |   2024.02.24 - 21:19   |   Írta: Hidasi Ákos   |   14655
24. feb Az apple legmeghatározóbb fejlesztései az elmúlt évtizedekben - 1. rész

Az iPhone híressé tette az Apple-t. De mitől lett legendás a vállalat?

"Az iPhone a történelem egyik legfontosabb, világot megváltoztató és legsikeresebb termékévé vált." Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook mondta ezeket a szavakat 2016 júliusában, amikor az Apple eladta az 1 milliárdodik iPhone-t, és nem túlzott.

Amellett, hogy az iPhone az Apple elsődleges bevételi forrása - évek óta az iPhone iparágból származik az Apple bevételének legjelentősebb része -, az iPhone segített abban, hogy az okostelefonok olyan mindenütt jelenlévő eszközökké váljanak, amilyenek ma is. Amikor az Apple kicsit több, mint 15 évvel ezelőtt, a 2007-es keynote-on bemutatta az iPhone-t, a termék nemcsak a kommunikációt forradalmasította, hanem a fogyasztói kultúrát is megváltoztatta azzal, hogy a korábban száraz termékbejelentéseket milliók által várt szórakozási formává tette.

Emiatt azonban hajlamosak vagyunk arra, hogy az Apple-re “az iPhone vállalatként” gondoljunk, ami viszont messze van a valóságtól. Úgy döntöttünk tehát, hogy ennek érzékeltetésére megnézzük az első iPhone kiadását követő 10 év legjelentősebb újításait és azok jelentősségét. Kezdjük is el!

 

2007: iPhone

2007. január 9-én, a Macworld rendezvényen az Apple néhai vezérigazgatója, Steve Jobs a következő szavakkal mutatta be a világnak a legelső iPhone-t: "Egy iPod, egy telefon és egy internetes kommunikátor. Megveszed? Ez nem három különálló készülék, ez egy készülék. És mi iPhone-nak hívjuk. Ma az Apple újra feltalálja a telefont".

Bár a korábbi mobiltelefonok már rendelkeztek érintésvezérlési képességekkel és internetkapcsolattal, az Apple újragondolta a hleyzetet, és szabványosította a többérintéses vezérlés és a képernyőn megjelenő billentyűzet ötletét, áthidalta a zene és a telefonok közötti szakadékot a nagyközönség számára, és a mozgásérzékelős gyorsulásmérőt szabványos okostelefon-funkcióvá tette - mindezt egy megközelíthető, könnyen kezelhető csomagban.

 

2008: Az App Store

A 2008-as Apple Worldwide Developers Conference SDK keynote-ján Steve Jobs a legnagyobb felfordulást az App Store bejelentésével hozta, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy zökkenőmentesen - és vezeték nélkül - alkalmazásokat töltsenek le közvetlenül a telefonjukra.

A második legfontosabb bejelentés pedi az iPhone 3G volt. Bár az iPhone 3G bejelentése nem volt olyan világrengető, mint az első generációs iPhone-é, a bevezetése mégis hozzájárult ahhoz, hogy az Apple készüléke a hozzáférhetőség drasztikus növelésével bekerüljön a köztudatba. Először is, a telefon 3G adathálózatokhoz való hozzáférési képessége az eredeti iPhone-nál 2,8-szor gyorsabb internetsebességet tett lehetővé. Másodszor, az iPhone világszerte elérhetővé vált, és az ára az első generációs modell 599 dolláros induló áráról sokkal pénztárcabarátabb 199 dollárra csökkent (ez mai árfolyamon nagyjából 70.000 forintnak felel meg) a 8 GB-os modellért. A végeredmény, hogy több okostelefon került a zsebekbe és a pénztárcákba.

 

2009: Az S sorozat

A 2009-es WWDC keynote-on az iPhone 3GS - az S sorozat kezdete - folytatta az iPhone menetelését a hozzáférhetőség felé, miközben hozzájárult a telefon funkciókészletének bővítéséhez. A 199 dolláros áron megjelenő 3GS bevezette a videórögzítési és -megosztási funkciókat, valamint a hangvezérlési funkciókat. Az Apple harmadik iPhone-ja több mint kétszeresére növelte a játékok és weboldalak betöltésének sebességét, az üzenetküldő alkalmazás elindítását és a mellékletek megtekintését.

 

2010: iPad

Steve Jobs a 2010-es évet egy januári sajtótájékoztatóval indította, amelyen bemutatta a világnak a régóta pletykált "Apple tabletet". Bár nem az iPad volt az első tablet, amely a boltokba került, ez volt az első, amelyet elsősorban érintőképernyős felületre terveztek, és az első, amely valóban visszhangra talált a piacon - az Apple már az első napon 300 000 darabot adott el a készülékből. Az elegáns táblagépet, amely először az iOS operációs rendszert az iPhone-nal osztotta meg, a TIME magazin 2016-ban minden idők 25. legbefolyásosabb kütyüjének nevezte (a listán az iPhone volt az első).

E történelmi jelentőségű bevezetés ellenére a 2010′-es WWDC keynote-ra leginkább úgy emlékeznek, mint arra az eseményre, amelyen egy Apple szoftvermérnök egy iPhone 4-et hagyott ott egy Redwood City-i bárban, Kalifornia államban. A Gizmodo technológiai oldal végül 5000 dollárért vásárolta meg a készüléket.

Spoilerek ide vagy oda, az iPhone 4 hivatalos bemutatója tovább finomította a ma ismert telefont. A 3GS 480 x 320 pixeles felbontásához képest ez az iteráció 960 x 640 "Retina" kijelzővel büszkélkedhetett. Az eddigi legvékonyabb okostelefon, amely bevezette a FaceTime-ot is, amely hozzájárult a mobil videohívások elterjedéséhez.

 

2011: Siri

A több évtizedes mesterséges intelligencia-fejlesztés eredménye, Siri 2011 októberében debütált az Apple egyik különleges eseményén. A kontextusérzékeny hangfelismerésre képes intelligens asszisztens végül olyan technológiai óriásokat ösztönzött arra, hogy milliókat fektessenek saját AI-alapú hangalapú asszisztenseik kifejlesztésébe, mint a Google vagy az Amazon.

2011-ben Steve Jobs utoljára jelent meg egy Apple-rendezvényen. Június 7-én ő nyitotta meg az éves WWDC keynote-ot, és mindössze 121 nappal a halála előtt az iCloud, az Apple felhőalapú tárolási szolgáltatásokra adott válaszának bemutatásával zárta. Bár a 2011-es esemény az Apple asztali szoftvereire összpontosított, bemutatott néhány olyan funkciót is, amelyet ma már természetesnek veszünk, például a helyalapú információkat használó emlékeztetőket az értesítések kézbesítéséhez, valamint azt a lehetőséget, hogy az iPhone-t teljesen aktiválni lehet számítógéphez való csatlakozás nélkül.

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat első része, a folytatás elolvasásához kattints ide.

Forrás: CNBC

 

Kapcsolódó tartalmak: 




Kommentek megjelenítése