Warrior Nun・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2020.08.24 - 08:01   |   Írta: Ca$h   |   1948
24. aug Warrior Nun・AppleTV (Netflix)

Egy titkos apácarend a gonosz erők ellen …

Ava (Alba Baptista) élete nem éppen habostorta, szülei egészen kicsi korában súlyos autó balesetet szenvedtek, meghaltak, ő nem elég hogy árva lett de még nyaktól lefelé le is bénult. Egész gyerekkorát egy ágyban töltötte, apácák nevelték egy árvaházban. Ha mindez nem lenne elég akkor a Tizennyolcadik születésnapjára meg is halt. Már azt „hitte”, hogy útban van a túlvilág felé amikor egy asztalon ébredt fel, ráadásul úgy hogy minden testrésze mozog, nem csak hogy mozog, de mintha még szuperképességei is lennének, át tud menni a falon, hihetetlenül gyorsan gyógyul és mintha az ereje is nagyobb lenne. Éppen kezdené kiélvezni új életét amikor furcsa apácák jelennek meg a semmiből és azt mondják neki hogy ő a kiválasztott és meg kéne menteni az emberiséget.

Első ránézésre a Warrior Nun egy borzalmasan sablonosnak, kliségyűjteménynek tűnhet, bevallom én is csak unalmamban kezdtem bele, lévén a bemutatója egész ígéretesnek tűnt. Aztán rögtön az első rész után kapjuk a hatalmas pofont (de a jó fajtát), az év első igazán nagy meglepetése volt számomra a sorozat, lévén piszkosul el lett találva, szinte minden téren. A borzalmas sorsú árva lány, aki egész életében béna volt, majd hirtelen szuperképességei lesznek és kiderül ő a kiválasztott, ez egy olyan téma amit nagyon de nagyon könnyű lenne elrontani, vagy maximum csak egy erős közepes, átlagos sztorit lehetne kihozni belőle. De nem, a Warrior Nun minden területen hozza a kívánt színvonalat, talán pontosan azért, mert semmi különöset nem vártunk tőle.

A csodálatos Alba Baptista (aki egyébként egy roppant szerencsés egyvelege Ellen Page-nek és Alicia Vikandernek) az első angol nyelvű szerepében tündököl, üstökösként csapódik a köztudatba és viszi hátán az egész sorozatot, imádnivaló természete csak úgy átsugárzik a képernyőn, nem tudom milyen az életben, de biztos vagyok benne hogy ennyire senki sem titkolhatja a saját személyiségét (Vagy mégis? lásd; Jennifer Lopez). Nagyon jól hozza a lázadó tinit aki végre azt csinálhat amit csak akar és magasról tesz ezekre az ostoba ninja apácákra, ő élvezni akarja az életet, és ha közben ő a kiválasztott? Kit érdekel? Szívesen visszaadja a glóriát ami a hátába lett égetve. Mert gyakorlatilag erről van szó, néha flashbackekben látni lehet mi történt, egy angyal feláldozta magát és odaadta a glóriáját, hogy megmentse az apácarend középkori alapítójának életét, a hátába rakta azt és egy pillanat alatt meggyógyítva, emberünk elképesztő képességekre tett szert. A történet kicsit homályos, hibádzik egy csomó ponton, például azt se tudjuk pontosan mi történt utána az angyallal. ami biztos, hogy mindig van egy kiválasztott, a hordozó, a vezető, aki szó szerint a hátán viselve a terhet menti meg az emberiséget. Az egyik legfontosabb képességének köszönhetően, amivel látja a démonokat. Látja kiket szálltak meg, látja merre tartanak, látja hol tartózkodnak és az ereje is megvan hozzá hogy legyőzze őket. Az utolsó hordozó egy szörnyű sérülés miatt meghalt, a glória csak a véletlennek köszönhetően került Ava hátába, aki pedig a valódi jogos örököse lenne féltékenyen nézi ahogy főhősünk bárminek jobban örülne mint ennek a tehernek. A rend szellemi vezetője Vincent atya (Tristán Ulloa) úgy gondolja hogy a glória nem véletlenül választotta ezt a lányt, ez egy jel és mindenképpen ki kell tartani a sors mellett.

A sorozat titka a nagyon jól megírt karakterekben rejlik, hiába sablonos mindenki ha olyan élethűek hogy szinte lemásznak a képernyőről. Döntéseik emberiek, a párbeszédek életszerűek, nem viszik túlzásba a feminista powergirl vonalat sem. A nő az nő, a férfi az férfi, állatira jó látni hogy Shotgun Mary (Toya Turner) ilyen tökös, Beatrice nővér (Kristina Tonteri-Young) harci jelenetei döbbenetesek, nem tudom hogy maga a színésznő harcművész-e vagy csak dublőrt használtak, de egészen elképesztő ahogyan harcol, ahogyan a legtöbb harci jelenet egy csodálatos kompozíció és szinte érezzük az adrenalint az ereinkben. A sorozat újra és újra meglep minket, rengeteg váratlan fordulat van benne és ha éppen történik valami sablonos dolog amit előre láttunk, annak a következményei biztosan nem azok lesznek amire számítottunk. A szereplők között szépen finoman adagolva alakul ki a kapcsolat, a kötődés, Ava karaktere gyönyörűen fejlődik és mindeközben szerethető, humoros, bájos, nagyon emberi és szerintem a legtöbb tini pontosan azt csinálná amit ő, arról nem is beszélve hogy egész életében béna volt, mégis mit várunk tőle? Boldogan, önzetlenül áldozza fel magát, legyen kiválasztott és adja oda az egész életét egy ismeretlen rendnek?

A Warrios Nun számomra az év hatalmas meglepetése volt, kb. két nap alatt le is daráltam az egészet, képtelen voltam abbahagyni. A vége viszont pofátlan egy dolog, manapság a Netflix egyre többször folyamodik ehhez az aljas trükkhöz, ahogyan az elégedetlen rajongók szokták kommentelni; jó lenne ha a készítők látnák végre a különbséget a cliffhanger és az akciójelent kettévágása között. Mert itt is gyakorlatilag egy elképesztő Boss Fight kellős közepén vágták el ollóval a történetet, hogy bocsika, hello, majd találkozunk egy év múlva. Viszont a hosszú felvezetés megvolt, a kapcsolatrendszer kialakult, megtudjuk ki jó és ki rossz, izgatottan várom mit tudnak ebből kihozni a következő évadban, vajon képesek megugrani ezt a magas lécet? A Netflix hozta megint a kívánt szintet, látványos, bájos, izgalmas, pont annyira erőszakos ami még elviselhető, minden igényt kielégít és még többet is mint amit elvártunk tőle. Friss, üde, fiatalos, láttunk már ilyet, de valahogy mégse így ahogy most, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 6.9 | Rotten Tomatoes: 70% | Metacritic: 62
Warrior Nun (season 1 | 2020-)

Rendezte: Simon Barry, Mathias Herndl, Agnieszka Smoczynska, Sarah Walker, Jet Wilkinson
Írta: Simon Barry
Zene: Kevin Crehan (music editor)
Szereplők: Alba Baptista, Toya Turner, Kristina Tonteri-Young, Lorena Andrea, Tristán Ulloa, Thekla Reuten, Olivia Delcán, Joaquim de Almeida

Játékidő: 10x 60perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Home Before Dark sorozatkritika


Kommentek megjelenítése