iPhone Xs Max-ról alap 11-re váltottam - Van élet a csúcs után?

AlmaBlogger   |   2020.01.04 - 14:44   |   Írta: Zsolty   |   19683
04. jan iPhone Xs Max-ról alap 11-re váltottam - Van élet a csúcs után?

Rolls-Royce-ból a Ferrariba.

A nagybetűs iPHONE-ÉRZÉS! Valami ilyesmit hozott az iPhone Xs Max. Nem véletlen, hiszen meghatározó mérete, kivételes anyaghasználata és képernyőminősége nem is éreztethet mást veled, minthogy nagyon fontos vagy - legalábbis magadnak. Olyannyira, hogy ha újonnan vetted, közel félmilliót kellett kicsengetned ezért az érzésért! 

Amely érzés már a csodás anyagú borítás tapintásával megkezdődik, amit persze pár perccel később beletettél egy műanyag tokba és kb. soha többet nem érinthetted meg. Persze, van, aki nem rejti tokba, viszont egy véletlenszerű törésteszt hatására rossz esetben pillanatok alatt tud „pókhálósodni” a meseszép üveg hátlap, ami, ha csak nem te vagy a Pókember, nem tesz hozzá a telefonod külsejéhez. Ennyit az elegáns anyaghasználatról.

Hozzá kell tenni, hogy azért egy Xs Max-ot tokban is felemelő érzés használni! Valahogy nagyon rendben van. Tényleg olyasmi, mint mondjuk egy Rolls-Royce-t vezetni. Érzed, hogy ez valami más. Eleganciát kölcsönöz számodra. Pláne nekem, aki iPhone 6S Plus után váltottam. Kegyetlen ugrás. 

És itt jött egy csavar a dologban. A Használtalma.hu-n találtam egy nagyon jó árú iPhone 11-et. Nem Max, nem Pro! Sima 11. A Max-omon már nem volt Apple Care, ami szerintem olyan, mint védőháló nélkül kötéltáncolni a felhőkarcolók között. Valami tönkremegy, majdhogynem mehet a kukába a cucc. De legalábbis üres pénztárcával jársz pár hónapig...

Az általam kiválasztott iPhone 11-en viszont még jó sokáig ott a „védelem”, úgyhogy gyors döntést hoztam. Átültem a kicsit feszesebb, de szélvészgyors Ferrariba.

 

Megbántam!

Legalább négyszer! Talán ötször. Gyakorlatilag mindig, amikor kezembe vettem egy Xs Max-ot és elvarázsolt újra a mérete, az anyaga... valahogy valóban olyan Rolls-Royce-érzésed van. 

De nézzük, milyen az élet a csúcs után. Mit tud adni az Apple legújabb alapkészüléke a tavalyi csúcshoz képest. Mit veszítesz, ha mondjuk épp vásárláson gondolkodtál, és az elegáns, de „öregecskedő” Xs Max helyett bevállalsz egy friss alapot?

Sebességkorlátozás helyett

Az iPhone 11 megkapta a legújabb fejlesztésű processzort. Mivel az Apple nemrég buktázott egy nagyot a telefonlassításokkal, ma már nem égetné meg magát egy újabb „lehúzással”, szóval a pár éves processzorok is még egy ideig biztosan jól muzsikálnak, a 11 meg pláne, évekig csúcsteljesítményt nyújt. Ez persze nem jelent mást, minthogy sokáig élvezheted az egyébként a Jobs-időkben még alanyi jogon járó zökkenőmentes működést.

Ami még a sebességhez tartozik: az alap 11 kisebb kijelzője kisebb felbontással is bír, így valószínűleg kevesebbet is foglal le a processzor-szálakból. Szóval itt kérés nélkül is kapsz egy kis plusz szuflát a procidba. Hurrá!

Másszóval itt a 11 alappal nyersz egy kis „erő-teret”. No, nem túl sokat, de biztos, hogy nem tesz rosszat a plusz lóerő megfejelve a kisebb terhekkel. Értsd: valószínűleg tovább húzod kényszerű telefonváltás nélkül. Ha megnézzük, hogy a pénzünk milyen fénysebességközeli módon romlik, ha telefonba fektetjük, ez nem egy rossz szempont.

A kamera és az a bizonyos plusz, ami idéntől alapból jár neked!

Anno nagyon vártam a 2x-es zoomot a telefonban. Évek óta reménykedtem... Amikor az Xs Max-ban megkaptam, a földhöz vertem a sejhajom. Végre tudok egy kis távolságot tartani a téma és köztem, végre újabb lehetőségek nyílnak meg előttem.

Ez az érzés azonban nem tartott túl sokáig a hétköznapi használat közben. A 2x-es zoom azért messze nem vált ki egy DSLR-rel elérhető témabefogást. (nyilván nem is tudná, de egy picit többet vártam tőle) Olyannyira nem, hogy a 2x-es zoom (néhány, egyébként tényleg állati jól sikerült képen túl) lehetőségét végül szinte csak koncerten használtam.

És akkor mit is tud az iPhone 11? Hát az Ultra Wide-ot! Hurrá-hurrá, éljen-éljen! Vesszen a kétszeres, éljen a „halszem”! Te jó ég, ez hiányzott, de nagyon! Ez az új, kreatív megoldás, amivel olyan jól ki lehet emelni például egy témát, olyan monumentálissá lehet tenni egy épületet, olyan jól be lehet fogni egy csoportképet.

Valahol épp mostanság vesztettem el egy picit a hitemet ezekben a mobil megoldásokban. Nagyon nehéz velük kreatívkodni, hiába szépek a képeik (de tényleg szépek!). Erre itt az Ultra Wide, amivel jóval szabadabbá válsz, és amit úgy látom, hogy nagyon sokan imádnak.

Nincs mellébeszélés, itt dőlt el számomra, hogy az iPhone Xs Max elavult az én szempontomból. Rolls-Royce, de egy korosabb verzió, amivel meg tudsz jelenni bárhol, de az iPhone 11 igazi szabadságot ad. Majdhogynem minden szempontból!



A pénztárcabarátabb, de mégis valódi nagybetűs iPHONE!

Külföldi véleményekkel egyetértve, azt kell, hogy mondjam, az iPhone 11 most az a telefon, amiből nem kellett volna talán kihozni plusz verziókat. A mérete tökéletes, a kijelzője a kisebb felbontás ellenére is csodás, a kamerája előrelépés az Xs Max-hoz képest is.

Régen történt már ilyen velem, de új iPhone verzióra váltás közben került egy kis pénz a zsebembe (a Max-ot drágábban adtam el, mint a 11-et vettem) és ezzel együtt új lehetőségekhez jutottam, valamint kaptam egy kis plusz processzorerőt, ami miatt még hosszabb ideig lehetek nyugodt a sebesség miatt.

Nagyon furcsa érzés volt „Downgrade”-elni, és közben azon járt az eszem, hogy most visszább lépek, egy olcsóbb telefonom lesz, ami nehezebb helyzetbe hoz majd, amikor ismét váltani akarok, de...

...nincs miért megtartanom a Rolls-Royce-t, ha szabadabb vagyok egy Ferrariban, amire jó hosszú ideig van még garancia...

Most pedig megyek és kipróbálom a Night mode-ot! Merthogy természetesen ilyen is van már az alapban is. :)

 


Kommentek megjelenítése