Az iPhone Jegyzetek titkos felhasználási módja

Tippek és trükkök   |   2024.04.08 - 11:33   |   Írta: Hidasi Ákos   |   63
08. ápr Az iPhone Jegyzetek titkos felhasználási módja

Ezt eddig te sem tudtad.

Az iPhone jegyzetek alkalmazás a tökéletes titkos eszköz a privát beszélgetésekhez. Hogyan működik? Mutatjuk.

A lányeg a következő: privát beszélgetéseket folytathatsz, és később úgy törölheted őket, mintha meg sem történtek volna (azaz semmilyen nyomot nem hagynak), közvetlenül a Jegyzetek alkalmazásból.

Szinte minden telefonon folytatott interakciód hagy valamilyen digitális nyomot maga után. Az az SMS vagy e-mail, amit elküldtél, például rögzítésre kerül. Általában persze jó dolog, ha visszanézheted azt a két hónappal ezelőtt küldött üzenetet vagy emailt, aminek elfelejtetted egy-egy részletét. Néhány beszélgetést azonban talán egy kicsit bizalmasabban kell kezelni.

Nem számít, hogy milyen jellegű magánbeszélgetésről van szó, szerencsére több rendelkezésedre álló lehetőséged is van. Az olyan alkalmazások, mint a Signal és a Whatsapp népszerűek a privát beszélgetések erős védelmére való összpontosításuk miatt. Mi lenne viszont, ha lenne még egy olyan alkalmazás, amelyet használhatsz a célra, és amely már amúgy is telepítve van az iPhone-odra?

Az iOS beépített Jegyzetek alkalmazása a privát beszélgetések titkos fegyvere. Szerintem mindig szórakoztató, amikor meg lehet találni a módját annak, hogy egy alkalmazást a rendeltetésszerű használaton kívül is használj. Szinte olyan, mintha egy titkos kiskaput használnál ki, amit nem szabadna, pedig minden alkatrész ott van az alkamazásban. Így tehát ez egy egyszerű módja annak, hogy privát beszélgetéseket folytass valakivel. Mutatjuk hogyan működik.

 

Hozz létre egy jegyzetet a Jegyzetek alkalmazásban

Az iPhone-odon indítsd el a Jegyzetek alkalmazást, és a jobb alsó sarokban lévő gombra koppintva hozz létre egy új jegyzetet. Ezután írj be bármit a jegyzetbe, hogy az megmaradjon és ne törlődjön automatikusan, amikor kilépsz a jegyzetből. Egy meglévő jegyzet felhasználásával is kezdeted a folyamatot, de szerintem jobb, ha egy újjal kezded.

 

Állítda be a jegyzet megosztási beállításait, hogy munkatársakat adhass hozzá

Ha a jegyzeted készen áll, elkezdheted a folyamatot, hogy egy másik személyt is hozzáadj munkatársként, ami azt jelenti, hogy ők is elolvashatják és szerkeszthetik, ami a jegyzetben van. A kezdéshez koppints a jobb felső sarokban lévő “More” gombra, majd a Jegyzet megosztása gombra.

Ezután koppints a Megosztási beállítások elemre, és győződj meg róla, hogy az Engedélyek alatt a Módosíthatok opció be van jelölve. A Mindenki hozzáadhat embereket opciót pedig ki kell kapcsolnod, ha azt szeretnéd, hogy te legyen az egyetlen személy, aki további munkatársakat adhat hozzá a jegyzetedhez. Térj vissza az utolsó oldalra, ha befejezted ezeknek a beállításoknak a konfigurálását.

 

Személyek hozzáadása és a link megosztása

Ezután válaszd ki a jegyzet megosztásának módját: elküldheted SMS-ben, e-mailben, közösségi média appokon keresztül és így tovább. Ha a megosztási lehetőségek között lapozgatsz, a Link másolása lehetőséget is választhatod, amely a jegyzet linkjét a vágólapra másolja, és lehetővé teszi, hogy azt később bárhová beilleszthesd.

Ebben a példában a jegyzet megosztásához a Link másolása opciót választom.

A Link másolása oldal tetején add meg annak a személynek az e-mail címét vagy telefonszámát, akinek hozzáférést szeretnél biztosítani a jegyzethez. A Hozzáadás ikonra koppintva a névjegyeid között is kereshetsz. A kapcsolat hozzáadása a jegyzethez szükséges -- ha a linket kapcsolat hozzáadása nélkül osztod meg, a másik személy nem fogja tudni látni vagy szerkeszteni a jegyzetet, még a link birtokában sem.

Végül nyomd meg a Link másolása gombot, hogy a jegyzet linkjét a vágólapra másold, és megoszd a beszélgetőpartnereddel.

 

Titkos üzenetek küldése a jegyzetek használatával

A másik személynek a fogadó oldalon most meg kell nyitnia a jegyzet linkjét, és el kell fogadnia a meghívást. Ha elfogadja, akkor átkerül a Jegyzetek alkalmazásba és a most létrehozott közös jegyzetre.

A kommunikációhoz egyszerűen írj be valamit a jegyzetbe, amit a másik személy valós időben láthat, anélkül, hogy neked le kellene nyomnod a küldés gombot. Emellett a másik fél értesítést is kap, ha a jegyzetet módosítják.

A jegyzetben minden egyes személynek megfelelő szín jelenik meg (csak egy pillanatra), így a többiek tudják, hogy ki mit gépelt be. A jegyzet közepéről jobbra húzva a jobbra csúsztatással is látható az üzenet írójának neve, valamint az üzenet írásának időpontja és a megfelelő szín.

A jegyzet megosztása gombra (a pipa ikonra) is koppinthatsz, majd a Megosztott jegyzet kezelése menüpontra léphetsz, és bekapcsolhatod az Összes változtatás kiemelése opciót. Így az összes üzenet állandóan kiemelt marad a megfelelő színnel, megkönnyítve a beszélgetés elolvasását.

Ha szeretnéd visszafogottabban tartani a kommunikációt, töröld a saját üzenetedet, vagy a másik személy üzenetét, hogy azt eltűntesd a jegyzetből. Így a beszélgetésed inkább olyan lesz, mint ha a Snapchat-en lenne, efemer vagy rövid életű üzenetekkel, amelyeket a kívülállók nem láthatnak, ha a jegyzeteid között szimatolnak. Ezt megteheted a jegyzetekben lévő bármilyen szöveggel, valamint a jegyzethez hozzáadott fényképekkel, videókkal, linkekkel, rajzokkal vagy más mellékletekkel is.

 

A titkos csevegés végleges törlése

Nem minden titkos beszélgetés tarthat örökké, ezért időnként eljön az ideje, hogy véget vess neki.

Ha te vagy a jegyzet tulajdonosa, és szeretnéd, hogy a jegyzet mindenki számára megmaradjon, de megakadályoznád, hogy szerkesszék, ezt könnyen megteheted. Koppints a jobb felső sarokban a Résztvevők megtekintése gombra, majd a Megosztott jegyzet kezelése gombra. Egy résztvevő eltávolításához vagy húzd balra a nevét, majd nyomd meg az Eltávolítás gombot, vagy koppints a résztvevő nevére, majd a Hozzáférés eltávolítása gombra.

Emellett rákoppinthatsz a Megosztás leállítása lehetőségre is akár, amely nemcsak a résztvevőket távolítja el a jegyzetből, hanem a jegyzetet is törli az összes eszközükről.

Ha nem te vagy a jegyzet tulajdonosa, akkor egyszerűen törölheted a jegyzetet a Jegyzetek alkalmazásból.

Forrás: Cnet

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése