Rendszerindító telepítő lemez vagy Pen Drive létrehozása macOS újratelepítéshez

Tippek és trükkök   |   2022.01.07 - 16:29   |   Írta: H.A   |   253
07. jan Rendszerindító telepítő lemez vagy Pen Drive létrehozása macOS újratelepítéshez

Külső meghajtót vagy egy másodlagos kötetet is használhat indítólemezként, amelyről telepíteni szeretné a Mac operációs rendszerét.

Az alábbi útmutató elsősorban rendszergazdáknak, illetve a parancssor használatában jártas felhasználóknak szól. A macOS telepítéséhez és újratelepítéséhez nincs szükség rendszerindító telepítőre, ez azonban hasznos lehet, ha szeretné több számítógépre telepíteni a macOS rendszert, mivel így nem kell minden egyes alkalommal letöltenie a telepítőt.

Mire van szükség a rendszerindító telepítő létrehozásához?

 • USB-s pendrive vagy más másodlagos kötet Mac OS kiterjesztett formátumban formázva, legalább 14 GB szabad tárhellyel
 • A macOS Monterey, Big Sur, Catalina, Mojave, High Sierra vagy El Capitan letöltött telepítője

A macOS letöltése

 • Letöltés: macOS MontereymacOS Big SurmacOS CatalinamacOS Mojave, vagy macOS High Sierra 
  Ezek a fájlok az Alkalmazások mappába töltődnek le Install macOS [verziónév] néven. Ha a telepítő megnyílik a letöltés után, lépjen ki belőle a telepítés folytatása nélkül. Annak érdekében, hogy garantáltan a megfelelő telepítőt kapja, a macOS Sierra 10.12.5-ös vagy újabb, vagy az El Capitan 10.11.6-os verzióval működő Macről végezze a letöltést. A vállalati rendszergazdák az Apple-től töltsék le a telepítőt, ne pedig egy helyi elérésű szoftverfrissítő szerverről. 
 • Letöltés: OS X El Capitan
  A fájl egy InstallMacOSX.dmg nevű lemezképként töltődik le. Egy El Capitannal kompatibilis Mac számítógépen nyissa meg a lemezképet, és azon belül futtassa az InstallMacOSX.pkg nevű telepítőt. A rendszer egy Install OS X El Capitan nevű alkalmazást telepít az Alkalmazások mappába. A rendszerindító telepítőt az alkalmazásból hozza létre, ne pedig a lemezképből vagy a .pkg kiterjesztésű telepítőből.

A „createinstallmedia” parancs használata a Terminalban

 1. Csatlakoztassa azt az USB-flashmeghajtót vagy egyéb kötetet, amelyet használni szeretne a rendszerindító telepítőhöz. 
 2. Nyissa meg a Terminalt, amely az Alkalmazások mappa Segédprogramok almappájában található.
 3. Írja be vagy másolja be az alábbi parancsok egyikét a Terminalba. Ezek feltételezik, hogy a telepítő az Alkalmazások mappában van, illetve hogy az USB-flashmeghajtó vagy más használni kívánt kötet neve MyVolume. Ha a kötetnek más neve van, cserélje le a MyVolume részt a parancsokban az adott kötet nevére.

Monterey:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra:*

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

*Ha a Mac macOS Sierra vagy korábbi rendszert használ, adja meg az --applicationpath argumentumot és a telepítő elérési útját az El Capitanhoz használatos parancshoz hasonlóan.


A parancs beírása után:

 1. Nyomja le az Enter billentyűt a parancs végrehajtásához.
 2. Amikor felkérést kap rá, írja be a rendszergazdai jelszót, és nyomja meg ismét az Enter gombot. A Terminal nem mutatja a karaktereket, amikor beírja a jelszót.
 3. Amikor felkérést kap rá, írja be az Y betűt a kötet törlésének megerősítéséhez, majd nyomja meg az Enter gombot. A Terminal jelzi a kötettörlési művelet előrehaladását.
 4. A kötet törlését követően megjelenhet egy figyelmeztetés, miszerint a Terminal szeretne hozzáférni egy cserélhető köteten tárolt fájlokhoz. A másolás elvégzéséhez kattintson az OK gombra. 
 5. Amikor a Terminal jelzi, hogy elkészült, a kötetnek a letöltött telepítővel megegyező neve lesz, például: Install macOS Monterey. Ezután kiléphet a Terminalból, és kiveheti a kötetet.
  A Terminal ablaka, amelyben a befejeződött folyamat látható

 


A rendszerindító telepítő használata

Határozza meg, hogy a Mac Apple szilíciumchippel van-e felszerelve, majd kövesse a megfelelő lépéseket:

Apple szilíciumchip

 1. Csatlakoztassa a rendszerindító telepítőt egy olyan Mac számítógéphez, amely rendelkezik internet-hozzáféréssel, és amely kompatibilis a telepített macOS-verzióval.
 2. Kapcsolja be a Macet, és tartsa lenyomva a bekapcsológombot addig, amíg meg nem jelenik az indítási lehetőségeket tartalmazó ablak, ahol látni fogja a rendszerindításra alkalmas köteteket.
 3. Válassza ki a rendszerindító telepítőt tartalmazó kötetet, majd kattintson a Folytatás gombra.
 4. Amikor megnyílik a macOS telepítője, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

Intel processzor

 1. Csatlakoztassa a rendszerindító telepítőt egy olyan Mac számítógéphez, amelynek van internet-hozzáférése, és amely kompatibilis a telepített macOS-verzióval.
 2. A Mac bekapcsolása vagy újraindítása után azonnal nyomja le az Option (Alt) ⌥ billentyűt, és tartsa lenyomva.
 3. Engedje fel a billentyűt, amikor egy sötét képernyő jelenik meg a rendszerindító kötetekkel.
 4. Válassza ki a rendszerindító telepítőt tartalmazó kötetet. Majd kattintson a felfelé mutató nyílra, vagy nyomja meg az Enter billentyűt. 
  Ha nem tudja elindítani a gépet a rendszerindító telepítőről, győződjön meg róla, hogy a Rendszerindítás-védelem segédprogram Külső rendszerindítás beállítása lehetővé teszi a külső adathordozóról történő rendszerindítást.
 5. Ha a rendszer arra kéri, válassza ki a nyelvet.
 6. A Segédprogramok ablakban válassza ki a macOS telepítése (vagy az OS X telepítése) lehetőséget, majd kattintson a Folytatás gombra, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

 


További információk

A rendszerindító telepítő nem tölti le az internetről a macOS rendszert, de az adott Mac-típus specifikus firmware-einek és más adatainak letöltéséhez szüksége van internetkapcsolatra.

createinstallmedia paranccsal és a használható argumentumokkal kapcsolatos információkért győződjön meg arról, hogy a macOS-telepítő az Alkalmazások mappában található, majd írja be a megfelelő elérési útvonalat a Terminalba:

/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia
/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia

Forrás: Apple
Kommentek megjelenítése