13 hasznos újítás az iOS 11-ben

Tippek és trükkök   |   2017.09.29 - 23:09   |   Írta: Pausch Rita   |   8588
29. szept 13 hasznos újítás az iOS 11-ben

Íme, egy lista az új almás mobiloperációs rendszer 13 talán leghasznosabb újdonságról.

Nemcsak, hogy végre elérhető az iOS 11, de már az első frissítés is megérkezett a hibajavításokkal, úgyhogy most már bátran lehet próbálgatni a támogatott iPhone és iPad készülékeken is. Kedvenc almás vállalatunk igazán ügyes kis újításokkal és könnyítésekkel lepett meg minket. Az iOS 11 igazán szerethető, a kezdeti apróbb – sajnos szokásos – kellemetlenségek ellenére is.

1. A Live fotók sokkal jobbak

Mostantól lehet GIF alapú Live fotót készíteni, ami akár oda-vissza játszódik le. Vagy a készített képsorozatból ki lehet választani egy adott képet, így tényleg elcsíphetők a legjobb pillanatok.

2. Kétszer annyi hely képeknek és videóknak

Az iOS 11-ben az Apple változtatott tömörítés formátumán, ami azt jelenti, hogy ugyanannyi helyen majdnem kétszer annyi képet és videót tud tárolni a készülék, mint amennyire az iOS 10-ben volt képes.

3. Megújult az App Store

A cupertinóiak végre elvégezték a régen várt ráncfelvarrást az App Store-ban – sőt a főképernyős ikonján is. Ezzel végre már szinte az összes gyári alkalmazás dizájnja egybecseng. A végeredmény letisztult megjelenés, jól olvasható, kövérrel szedett betűkkel.

Szintén új a „Ma” fül az Áruházban, ami a napi aktualitásokat, friss, érdekes alkalmazásokat sorakoztat elénk. „Játékok” elnevezéssel a játék appok saját „fiókot” kaptak, ezzel is könnyítve a keresést és az Áruház használatát.

4. Minimalista Üzenetek

Amikor az iOS 10-ben, beköltöztek az Üzenetekbe a harmadik felek által gyártott matrica és egyéb beépülő appok, akkor többek számára kicsit nehezebben használhatóvá vált maga az üzenőfelület is. Nos, most ennek végre. Az Apple fejlesztőinek sikerül a többi alkalmazáshoz passzoló dizájnnal és szép, leegyszerűsített, de könnyedén használható felülettel megörvendeztetni mindenkit. Sőt, új iMessage effektek is költöztek a régiek mellé!

5. Siri egyre természetesebb és már fordítani is tud

Siri a gépi tanulásnak és a mesterséges intelligenciának hála tovább fejlődött. Egyre kevésbé robot, sőt sokkal természetesebbnek tűnik a beszéde, hasonlóan a nagy etalonnak számító Amazon asszisztenshez, Alexához.

Valamint egy ugyan egyelőre csak béta teszt alatt álló, de új fordító funkciót is integráltak bele, ami igazán hasznos lehet. A lényege, hogy ha megkérjük Sirit, hogy valamit mondjon el egy másik nyelven, akkor ezt megteszi nekünk. Így akár külföldön a segítségünkre siethet, ha épp sehogyan sem boldogulunk. Bár őszintén szólva, a magyarral még mindig nem áll túl jól, úgyhogy ennek csak azok örülnek, akik egy nyelvet beszélnek az almás asszisztenssel…

6. Okosabb iPhone billentyűzet

Amellett, hogy a Google Now egyik fontos javaslatok fícsörje is megérkezett végre az iOS-be is, végre befutott az egykezes gépelés lehetősége is, természetesen jobb és balkezeseknek egyaránt.

7. Személyre szabható a Vezérlőközpont

Az alulról egy húzással előcsalható Vezérlő Központ az iOS 7 talán legszuperebb újdonsága volt. Négy évvel később még tovább csiszolták a fejlesztők azzal, hogy immár mi magunk dönthetjük el, mi mindent is szeretnék innen irányítani.

8. Egyszerűbb értesítések

Az iOS 11-ben minden értesítés – a legutóbbiak és az elszalasztottak egyaránt – egy helyre kerültek. Egy lefelé húzó mozdulattal minden megjelenik egy helyen és ez így sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb.

9. Egy új funkció, ami akár életet menthet

Szomorú tény, hogy nagyon sok közúti baleset oka a vezetés közbeni telefonálás, vagy üzengetés. Az Apple új, vezetés közbeni módot adott az eddig is meglévő Ne zavarjanak! funkcióhoz. Így, ha ezt aktiváljuk, a telefon automatikusan – vagy manuálisan, beállítástól függően – a Ne zavarjanak! módba kerül, és amíg vezetünk, nem fogadja a hívásokat, nem jelzi az üzeneteket, de akár értesítést is küld a minket elérni szándékozóknak, hogy épp vezetünk.

10. Frissültek a Térképek is

Több száz repülőtér és bevásárló központ térképe került az Apple rendszerébe szerte a világról, hogy a plázákban se tévedhessünk el. Emellett fejlődött és pontosabb lett a navigáció funkció is.

11. Sokkal egyszerűbb az új készülékek beállítása

Aki új készülék vásárol, mostantól a kábelezgetés, segéd app, iTunes vagy biztonsági mentés nélkül is átvarázsolhatja a tartalmait. Elég csak a korábbi iPhone-hoz, vagy iPadhez érintenie az újat és minden tartalmat át lehet így is ügyeskedni közöttük. Így sokkal egyszerűbb és gyorsabb az adatátvitel.

12. A hangszabályzó doboza diszkértebb

Amikor az iOS eszközünkön hangot állítottunk korábban, a hangszabályzó doboza gyakran idegesítően kitakart a képből. Az iOS 11-nél az Apple végre sokkal diszkrétebbre formázta. Köszi, Alma!

13. Wi-Fi jelszavak egyszerű megosztása

Ezt a 11. pontban már említett hüp-hüp barbatrükk módszert igazán sokan fogják szeretni. Ezzel már egy Wi-Fi jelszó megszerzéséhez sem kell sokat izzadni. Elég a készüléket egy olyan iPhone-hoz közel tenni, ami már használja a kívánt jelszót, így az egyetlen „varázstrükkel” átadhatja a Wi-Fi kulcsot.

Forrás: AppleRider/ Business Insider

Kapcsolódó cikk: 

 


Kommentek megjelenítése