A Mac Pro a való életben: elképesztő sebesség, ami már csak gyorsulni fog [teszt]

Tesztek   |   2019.12.17 - 12:58   |   Írta: N Marcell   |   3966

Az Apple elborult szupergépe már most is felfoghatatlan teljesítményre képes, és amint a fejlesztők jobban kihasználják a tudását, még erősebb lesz.

Nagyjából fél évvel a bejelentése után érkezett meg a Mac Pro a vásárlókhoz. Tudtuk, hogy megosztó dolog lesz, amiről az emberek sokat fognak majd beszélni – de messze alábecsültük a téma komplexitását. Megérdemli, hogy az ember beleássa magát mind technikai szempontból, mind abból a megközelítésből, hogy mit is jelent ez a gép a professzionális felhasználók számára – most és a jövőben.

 

 

Az AppleInsider csapata két modellt tesztel a megjelenés óta: a 2,2 millió forintos alapmodellt, illetve egy kb. 7 millió forintos konfigurációt, amiben egy 24 magos processzor, 192 GB RAM, Vega II Duo videókártya és az Apple Afterburner kártyája kapott helyet. Természetesen mindkét gépre (pontosabban a Mac Pro bármelyik konfigjára) igaz, hogy feleslegesen erősek a legtöbb ember mindennapi feladatainak elvégzéséhez. Egyszerűen nem érdemes – és nem lenne szabad – erre pénzt költenie az átlagos felhasználónak.

 

Micsoda, és mi nem az új Mac Pro

Az eredeti, 2006-os Mac Pro 2200 dollárról, azaz kb. 700 000 forintról indult,  de 2500-ért már egy négymagos, 2,66 GHz-es processzorral felszerelt modellt vihettünk haza, ami akkoriban a legerősebbnek számított. Persze ezek fölött is voltak még bőven opciók – most, 2019-ben pedig ezeknek a kimaxolt gépeknek az árával vetekszik a Mac Pro alapmodelljének árcédulája (egyébként sokak szerint a gép nincs túlárazva, de ezt a vitát meghagyjuk egy másik alkalomra). Hogy mi is a különbség az árukon kívül? Az elhelyezkedésük a piacon, aminek a megértését szükségtelenül bonyolulttá teszi az, hogy az Apple ugyanúgy hívja az idei Mac Prót, mint a 13 évvel idősebb testvérét. A 2006-os ’Mac Pro’ gyengébb modelljei még kihasználható gépek voltak az átlag felhasználók kicsit gépigényesebb munkát végző részének. Az idei Mac Pro – és ezt az árazása is mutatja – már alapból is azokat célozza meg, akiknek brutális teljesítményre van szüksége. Már a leggyengébb kivitelben is nyolc mag és 32 giga RAM van – ezt maximum a legszőrszálhasogatóbb gamerek tudják megindokolni, de számukra meg nem megfelelő a konfig, hiszen az Apple gépeit sosem játékra tervezték és finomhangolták, hanem munkavégzésre. Lenne piaca a ’gyengébb, de mégis erős’ Apple asztali gépeknek, de azokat nem kellene Prónak nevezni – a két fogalmat pedig nem lenne szabad keverni, hiszen mixelésük végtelen mennyiségű és hosszúságú internetes vitához vezet. Most, hogy ezt tisztáztuk, lássuk, mire is képes valójában a Mac Pro.

 

 

Elképesztő teljesítmény a való életben

Az AppleInsider már évek óta egy házon belüli számítási tesztnek veti alá a számítógépeket, ami remek diagnosztikai eszköz, hiszen erőigényes, alfeladatokra bontható és a GPU-tól kapott segítségre is szüksége van egy gépnek, hogy minél gyorsabban befejezze. És bár nem mutatták be pontosan a program működését, a tesztet nem módosítgatják, mindig ugyanazt a feladatot kell végrehajtaniuk a tesztalanyoknak az évek folyamán.

 

 

A 2010-es évek előtti Mac Prók csúcsteljesítménye három nap volt. Még a 2016-os gépeknek is egy teljes nap volt végrehajtani a számítást. Az idei, 24 magos és Vega II Duós Mac Pro pedig egy csendes vasárnap este

„kevesebb, mint négy perc alatt teljesítette azt, amin a három évvel korábbi versenytársak egy napig dolgoztak.”

És ez a sebesség közel sem csak a gép szoftveres fejlesztéseinek tudható be. A Mac Pro 96%-ban ki tudja használni az összes processzormagját. Az alapmodell kétszer olyan gyorsan hajtja végre egy videó kódolását, mint a legerősebb, szintén nyolcmagos, i9-es procijú MacBook Pro (megjegyzem, a kimaxolt laptop ugyanannyiba kerül, mint az asztali csúcsgép). A 24 magos modell pedig még a kistesója idejét is megfelezi, a 8K-s videókat pedig valós időnél is gyorsabban ki tudja renderelni. Nem csak a FullHD-t, nem csak a 4K-t; a 8K-t is.

 

A teljes Mac Pro csomag

A számítógépek háromszögének csak két csúcsa a hardver és az operációs rendszer – a szoftver a harmadik. Az AppleInsider által használt tesztszoftver saját, személyre szabott program, aminek fejlesztői azonnal ráugrottak az olyan vadonatúj technológiai megoldásokra, mint a Metal 2. A többi fejlesztő azonban még nem ennyire napra kész, ez pedig annak köszönhető, hogy a Mac Pro már a jövőt szolgálja ki, nem a jelent.

 

 

A Metal nevű GPU-manipuláló eszköz már lassan több, mint fél évtizede velünk van, de még mindig csak lassan terjed az Apple falain kívül. A macOS Catalinával érkező, Mac Prónak megágyazó Metal 2 pedig tökéletesen kiszolgálja az új gépek hardverét, hiszen a Metal Peer csoportokkal villámgyorsan osztható meg információ a GPU-k között anélkül, hogy az komolyabban igénybe venné a processzorokat, vagy a rendszermemóriát. Akkor mi lehet a gond? Nos az, hogy a programokat megfelelően kell kódolni ahhoz, hogy ki tudják használni a Metal 2 adta lehetőségeket. Ezt figyelembe kell venni az új alkalmazások írásánál, és további munkát jelent a már megjelenteknél. Ráadásul ez nem csak a Metalra vonatkozik: a tesztek során kiderült, hogy a Photoshop még a legigényesebb feladatok végrehajtásakor sem hajlandó 10-nél több processzormagot dolgoztatni. A fejlesztőknek ismét elő kell venni a programjaikat, hogy azok ki tudják majd használni a Mac Pro nyújtotta lehetőségeket.

 

 

Ez újabb kérdéseket vet fel a vásárlói oldalról is. Nem minden program tudja értelmesen kihasználni az Afterburner kártyát, így a vágóknak mérlegelniük kell, hogy a saját munkájukban jelentene-e gyorsulást az Apple kártyája. Így igaz marad a mondás, miszerint:

 

Nem létezik ’az igazi Pro,’ és nem létezik az ’igazi Pro munkamenet’ sem

Pontosabban de, de mindenkinél más. Nincs szükséged egy Mac Próra ahhoz, hogy ’pro’ legyél a területeden, és nem a Mac Pro tesz ’próvá’. Az Apple nagyon tágan használja a szót, a szabály körülbelül annyi, hogy a Pro gépek inkább a felsőbb kategóriát jelentik, mind erőben, mind árban – a Prók pedig azok, akik ezt ki tudják használni.  A Mac Pro sem tér el ettől: ez egy brutálisan erős munkaeszköz, ami megkönnyítheti azoknak az életét, akik ki tudják használni a tudását. Ha eddig nem is tetted volna, mostmár tudni fogod, hogy van-e szükséged egy ilyenre, illetve hogy megérné-e neked, vagy a cégnek, ahol dolgozol. Egy biztos: a Mac Pro elképesztően gyors, és ahogy telik az idő, csak egyre gyorsabb lesz.

Forrás: AppleInsider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése