A Mac Pro és Pro Display XDR egyedi hűtési rendszere

Apple Hírek   |   2019.12.14 - 23:34   |   Írta: Kosztalma   |   992
14. dec A Mac Pro és Pro Display XDR egyedi hűtési rendszere

Az Apple két mérnöke elárulta, hogy miért néz ki úgy az új Mac Pro és a Pro Display XDR, mint egy sajtreszelő.

Chris Ligtenberg és John Ternus, az Apple két mérnöke interjút adott a Popular Mechanics-nak.

Többek közt arról is beszéltek, hogy miért néz ki ilyen furcsán a Mac Pro és a Pro Display XDR „sajtreszelő” designja és hogy hogy miért kellett az Apple-nek egyedi ventilátorokat terveznie a géphez és a kijelzőhöz.

Az Apple mérnökeinek a termodinamika törvényeivel kellett dacolniuk, hogy meg tudják oldani a Mac Pro hűtését. A gép elején 3 ventilátor található, hátul pedig egy kiömlő:

Ezek azonban nem olyan ventilátorok, amiket a boltok polcairól lekaphatsz, ugyanis az Apple inkább saját tervezéshez nyúlt. A pengék távolsága nem állandó és a 3 ventilátor sem egyforma, így az általuk generált zajjal „kioltják” egymást.

Ligtenberg elárulta, hogy az ötletet az autógumi gyártóktól lesték el, így tudták jelentősen csökkenteni a gép által generált zajt.

Valami kellemes, de hangos zajt könnyebb elviselni, mint egy idegesítőt, ami halkabb. „Készíthetsz valamit, ami egy bizonyos légnyomási szinten szól és jól hangzik, vagy készíthetsz egy alacsonyabb szinten mozgót, ami az idegeidre megy és borzasztó lesz”, mondta John Ternus, az Apple hardveres mérnökcsapatának alelnöke és a Mac Pro és a Pro Display XDR fejlesztésének vezetője. „Nagyszerű teljesítményt akartunk elérni úgy, hogy vagy nem hallasz semmit, vagy ha mégis, akkor az kellemes zaj legyen. Rengeteg elemzésbe került, míg rájöttünk, hogyan optimalizáljunk erre.”

Persze a Mac Pro-ban és a Pro Display XDR-ban található ventilátorok nem a teljes történetet mesélik el. Ott van még a „sajtreszelő” is, mely a Mac Pro elejét és a kijelző hátulját díszítik.

Erre a „sajtreszelő” kialakításra a passzív hűtés miatt volt szükség és sokkal nagyobb felületet adott a hőnek távozásra.

Erre többek közt azért volt szükség a Pro Display XDR esetén, mert a kijelző forgatható és a tradicionális vékony-réteges passzív hűtés, amit általában használnak, nem jól alkalmazkodik a 90 fokos váltásokhoz.

A jobb ventilátorokkal és a „sajtreszelő” lyukakkal az Apple mérnökeinek sikerült elérnie, hogy az új Mac Pro 20%-kal jobb légáramlással rendelkezik, mint a Power Mac G5.

Ez azért nem semmi!

Forrás: Szifon.com
Kommentek megjelenítése