Mennyire mér pontosan az Apple Watch EKG-ja és milyen betegségeket előzhetünk meg vele – egy orvos véleménye

Tesztek   |   2019.04.14 - 21:00   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   13154
14. ápr Mennyire mér pontosan az Apple Watch EKG-ja és milyen betegségeket előzhetünk meg vele – egy orvos véleménye

Mint azt már bizonyára sokan tudják, nemrégiben elérhetővé vált az Apple Watch EKG funkciója egész Európában, így Magyarországon is.

Ami viszont engem a bemutatásának napja óta izgatott, hogy vajon mennyire mérhet pontosan egy óra. Vajon mekkora a különbség az órán mért és a kórházi körülmények között készített EKG értékek között, és vajon mennyi mindent tudhatunk meg akár az otthonunkban is az egészségi állapotunkról? Hogy ezt kideríthessem, felkerestem egy orvos ismerősömet, hogy vele konzultálva utánamehessünk a témának és megfejtsük, mennyire is vehető komolyan egy órán mért EKG. 

Hogy miért is hangoztatom ennyire, hogy egy egyszerű karóráról beszélünk? Aki látott már EKG gépet az egész biztos tudja, aki pedig nem, nekik itt ez a kép, hogy értsék, miért olyan bámulatos teljesítmény ez egy ilyen kis készülékben:

 

 

Ehhez képest egy Apple Watch szerintem mindenki tudja, hogy hogy is néz ki, na meg nem mellesleg bárhol és bármikor használhatjuk is. Ha kórházi körülmények között akarunk EKG vizsgálatot végezni, arra általában megadott időt kell várnunk és azt tudjuk nagyon jól, hogy senki sem szeret hosszú órákon át várakozni. Na de akkor lássuk a medvét. Hogy összehasonlíthassuk a két gépet, gyorsan húztunk egy EKG-t a kórházi szerkezeten és rögtön ezután az Apple Watch-on is. Az eredmények igen látványosra sikerültek:

 

 

 

Bár a kórházi EKG sokkal szőrösebb lett, így is tökéletesen összehasonlítható a kettő. Első blikkre elég különböző grafikonokat láthatunk, de mint megtudtam, mégsincs akkora difi a két érték között. Mint ahogy azt az Apple Watch-csal mért EKG lap alján is írja, ez a grafikon a kórházi EKG első sorához hasonló, szóval ezt is vettük szemügyre. 

Első furcsaság, hogy az Apple Watch 75-ös átlag pulzust számolt, a kórházi felvételen sokkal inkább 60 körüli érték rajzolódik ki.

 

 

A P-hullám, amely a szívpitvar/ok együttes depolarizációját jelképezi, minkét grafikonon jól látszik (ez az első apró pozitív kiugrás). Egyben ez az, amit az Apple Watch leginkább figyel, hiszen ennek elváltozott formája okozza a pitvarfibrillációt. Pitvarfibrilláció esetén a szinuszcsomó rendellenesen működik, ami a szív szabálytalan ütemű verését eredményezi. 

 

 

A QRS-komplexum is mindkét ábrán tökéletesen látszik, sőt, meglehetősen hasonlók is (ezek az első nagyobb pozitív, majd hirtelen negatív kiugrások). Ez a szívkamrák depolarizációját mutatja, ami mindenkinél eléggé eltérő. Akkor sem kell megijedni, ha valaki esetleg kisebb kiugrásokat lát, vagy szinte nem is látszanak a negatív kiugrások. 

 

Ezután pedig egy hosszabb, viszont annál kisebb pozitív kiugrás látható, amelyet az ST-szakasznak és T-hullámnak neveznek. Ez a szívkamrák korai repolarizációja, azaz a szív „elernyedését” mutatja meg nekünk. 

 

 

Példa eltérő, ugyan akkor ugyan olyan tökéletes, egészséges mérési eredményekre:

 

 

Na de mi is a lényege ennek a sok marhaságnak? Egyszerűen annyi, hogy az Apple Watch is eléggé hasonló grafikont ad vissza, csupán sokkal inkább leegyszerűsíti, szóval a megjelenése sokkal barátibb, sokkal felismerhetőbb. És mire is mehetünk ezzel? Szinte mindenre, hiszen nekünk mindössze annyi fontos, hogy a szinuszritmus megfelelően képződjön és induljon el. Az egyetlen betegség, amit az óránk tud szűrni és figyelmeztetni rá, az a szívritmuszavarok, amik közül az egyik legveszélyesebb a pitvarfibrillació. Ahogy arra az eszköz az első használatkor figyelmeztet is, nem tud szívrohamot előre jelezni - de még csak észlelni sem - valamint vérrögöket sem szűr ki (mondjuk nem tudom kiben merülne fel, hogy talán erre is jó lenne). 

Éppen ezért tettem fel a kérdést az orvos ismerősömnek, hogy ha egy Apple Watch-csal készült grafikonnal odaállítanának elé, vagy esetleg más kollégája elé, akkor ők azt vajon elfogadnák-e. Erre egyértelmű nemleges választ kaptam, és nem azért, mert nem hinnék el a műszer pontosságát, hanem azért, mert rengeteg szívvel kapcsolatos megbetegedést nem lehet felismerni az óra által előállított grafikon alapján, és ezért muszáj megcsinálni a kórházi EKG-t is. Egyszóval nem ússzuk meg a folyamatot diagnózis nélkül, ha csak a jóllétünkre panaszkodnánk az orvosunknak. 

„De akkor mikor váltható ki vele a »nagy« EKG?” – tettem fel a kérdést. Abban az esetben, ha korábban a betegnél már diagnosztizáltak egy hirtelen fellépő pitvarfibrillációt, amelyet gyógyszeresen kell kezelni és az illetőnek rendszeresen (hetente, kéthetente) kellene járnia kontroll mérésre. Ebben az esetben – természetesen orvosa válogatja –, de elképzelhető, hogy kiváltható lenne, ha PDF formátumban rendszeresen küldenénk orvosunknak a grafikonokat, így ő is láthatná állandóan, hogy éppen javult-e a helyzet vagy változatlan, és esetleg ezek alapján változtathatná a gyógyszerek adagolását. 

De olyan ismeretlenül hangzik ez a pitvarfibrilláció, nem igaz? Nekünk is az volt. Korábban már sok sztorit lehetett arról hallani, hogy sokak életét mentette meg az Apple Watch, ugyanis jelezte nekik, hogy valami nincs rendjén, és mielőbb keressék fel orvosukat. Nemrégiben szerkesztőségünk munkatársával is ez történt, nem sokkal azután, hogy elérhetővé vált itthon is az EKG mérés, így ő is az órájának köszönheti az életét, mert egy ilyen betegségnél minden nap számít és nem mindegy, hogy mikor is veszik észre. Hogy ne tűnjön többé senkinek olyan ismeretlennek a pitvarfibrilláció, itt látható az ő EKG mérése:

 

 

Jól látható a P-hullám elváltozása, ami a betegség kialakulását jelzi elő nekünk.

Egyszóval nagyon sok szívbetegség diagnosztizálására nem alkalmas egy Apple Watch, de a leggyakoribb rendellenességet nagyon jól ki tudja szűrni, ami valóban sok életet menthet majd a jövőben. Persze ez azon is múlik, hogy mennyire fog elterjedni a technológia. Reméljük senki nem tapasztal majd hasonlót, mint munkatársunk, de az egyészségünk a legfontosabb, szóval megelőzés szempontjából sosem rossz, ha rendelkezünk egy ilyen órával.

Befejezésképp pedig szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített ennek a cikknek az elkészülésében!

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése