Mit hiányolok az iPhone-okból?

Tech Hírek   |   2019.04.13 - 22:03   |   Írta: ARPII   |   20394
13. ápr Mit hiányolok az iPhone-okból?

Az Apple is tanulhat egy s mást a Google-től.

A mai napig is bőven van különbség az az iPhonok és az Androidos telefonok között. A határ viszont egyre inkább kezd elmosódni, sőt vannak bizonyos pontok ahol alulmaradnak az Apple telefonjai, ARPII most ezekből állított nektek össze egy rövid listát.

 

Kezdő Képernyő

Az Androidnak szerves része az elkülönített kezdőképernyő, ahol kedvünkre rendezgethetjük az ikonjainkat. Így a lehetőségeknek csak a képzeletünk szabhat határt. Egy oldalra tehetünk csak kettő vagy három alkalmazást, így pedig jobban látszódhat a hátterünk, hiszen nem fogja kitakarni egy rakat felesleges alkalmazás. Természetesen iOS-en belül is átrendezhetjük az ikonjainkat, de csak a sorrendjüket. Azt nem tehetjük meg, hogy egy appot elhelyezünk úgy, hogy ne legyen mellette semmi más. Emiatt ugyan egységesebb lesz az összkép az iPhone felhasználók menüjében, de így rengeteg jó lehetőségtől is elesnek.

 

Always On Display

Ez a funkció az OLED kijelző nyújtotta előnyöket használja ki, ami annyit jelent, hogy a fekete színnek nincsen háttérvilágítása, amivel rengeteg energiát spórolhatunk. Így ha lezárjuk a telefonunkat, akkor is láthatjuk a dátumot, az időt, az akkumulátorunk töltöttségi szintjét, sőt még azt is hogy melyik alkalmazásból jött értesítésünk. Ez pedig óránként kevesebb mint 1%-al meríti az akkumulátorunkat, ami szinte elhanyagolható. Az iPhone X-től felfele (kivétel a XR) minden Apple telefon OLED panellel lett felszerelve, aminek hála képesek lennének egy Always On Display-hez hasonló funkciót használni, de az Apple ezt valamiért még nem lépte meg.

 

Messenger Chatfej

A világ legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazása a Messenger, Androidon pedig van hozzá egy remek funkció, a chatfej, ami bármelyik alkalmazás fölött meg tud jelenni. Ha ezt megnyitjuk akkor válaszolhatunk egy ismerősünknek, visszanézhetjük a beszélgetésünket, írhatunk egy másik személynek, és így tovább. Tulajdonképpen az összes Messenger-ös funkció elérhető a buborékon keresztül. Ez a lehetőség régebben az iPhone-okon is elérhető volt, azonban sajnos már kiszedték.

 

Értesítési LED

Ez a funkció hasonlatos az Always on Display-hez, ugyanis itt a mobil tetején lévő aprócska LED jelzi számunkra, ha értesítésünk jött. A különböző alkalmazásokból származó értesítésekhez különböző színek tartoznak, üzenetnél zöld, Facebook értesítésnél kék, Snapchatnél sárga és így tovább. Így nem kell feloldanunk a telefonunkat ahhoz, hogy megtudjuk, hogy jött-e értesítésünk, és ahhoz sem hogy honnan. Az egyre kisebb kávák miatt eléggé valószínűtlen, hogy az Apple ezt megvalósítaná a közeljövőben, az Always On Display-re viszont látok esélyt.

 

Widgetek

A személyre szabhatóság talán egyik legjobb példája a widgetek. Ezeket az ikonokat a főképernyőnkön helyezhetjük el, és általában egy vagy kettő funkció párosul hozzájuk. Ez lehet egy okos lámpa kapcsolója, egy Shazam gomb, vagy akár egy egész naptár, ahol láthatjuk a heti tennivalóinkat, anélkül hogy megnyitnánk az ehhez tartozó alkalmazást. Ezeknek hála rengeteg időt spórolhatunk meg magunknak, és szinte végtelen fajtát létrehozhatunk igényeinknek megfelelően. A probléma itt is az esztétikában rejlik, az Apple minden bizonnyal ezért nem integrálta még a widgeteket az iOS-be. Ugyanis be kell valljam ha nincs szépérzékünk, akkor valóban lehet ronda és átlathatatlan az eredmény, ami ráadásul nem is egységes. Így az Apple inkább megkötötte a felhasználói kezét, nehogy valami szörnyűséget csináljanak a telefonjukon.

 

Forrás: HasználtAndroid

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése