Apple Watch 2: Egy úszó szemszögéből

Tesztek   |   2016.09.25 - 02:54   |   Írta: Zoltan C   |   17363
25. szept Apple Watch 2: Egy úszó szemszögéből

Így teljesít az 50 méterig vízállóságot és úszásteljesítmény követést ígérő Apple Watch Series 2, ha egy úszó használja.

A macrumors.com-nál az egyik munkatárs egész életében úszott, így számára különösen nagy öröm volt az Apple Watch 2 új, vizes sportokat üzőket is megcélzó újításai. Ezen felbuzdulva, le is tesztelte mit tud az Apple legújabb okos sportkiegészítője. Vegyes tapasztalatokkal gazdagodott, de végső soron számára egy kötelező beruházás lett a Watch 2.

Jóllehet, sokan az eredeti Apple Watch-csal is mentek úszni mindenféle probléma nélkül, a beépített úszás-követő funkciók nélkül felhasználhatósága igen csak limitált. A Watch 2-ben viszont a vízállóság mellé kaptunk külön nyílt vízi és fedett medencés workout opciókat is.

Indulhat a buli

Az úszást is ugyanabban a Workout appban találjuk, ahol az összes többi mozgásformát is, különválasztva a nyílt és a medencés úszást, mindkettőre különböző célokkal és edzésmódokkal.

Medence esetén, először is ki kell választanunk a medence hosszát. Az USA-ban természetesen a 25 yard az alapértelmezett, de ezt manuálisan átállíthatjuk, illetve a metrikus rendszert is használhatjuk. A következő képernyőn beállíthatjuk az adott edzésre vonatkozó élerendő célunkat. Jobbra vagy balra húzással válthatunk az élegetendő kalóriák, idő, távolság stb. között. Ha korábbról van már végigcsinált úszó edzésünk, a Watch mutatni fogja a legjobb eredményeinket minden mutatóra lebontva, így segítve minket az aznapi cél kitűzésekor.

A medencében

Medencehossz kiválasztva, cél kitűzve ‒ indulásra készen állunk. Miután megnyomtuk a Start gombot, három másodperc felkészülési időt kapunk még a Watch-tól.

Edzés közben Apple Watch-unk négy mutatót tud megjeleníteni. Alapértelmezésben ebbe tartozik az edzés hossza, elégetett kalóriák, teljesített hosszok és a távolság. Természetesen átrendezhetjük a sorrendet, illetve új mutatókat is betehetünk. Ilyenek az áltagsebesség, összes elégetett kalóriák, pulzus. Vagy akár kiválaszthatjuk, hogy csak egy értéket mutasson és a Digital Crown (tudjátok, az a tekerős izé a Watch oldalán) segítségével navigálhatunk a többi mutató között.

Egy kifejezetten egyedi vonása van a vizes edzésnek, mégpedig az, hogy a workout kezdetekor az Apple Watch 2 kijelzője automatikusan lezár. Ezzel megakadályozva a véletlen tipitapit, amit a víz okozhat. Ha szüneteltetni akarjuk az edzést, csupán a Digital Crownt és az oldalsó gombot egyszerre le kell nyomnunk. Még egszer ugyanezt eljátszva már folytathatjuk is a munkát.

Másik különlegesség, ahogyan kitisztítja magának a vizet a hangszórókból. A hangszóró vibrálni kezd az edzés végén, ezzel elősegítve a víz kifolyását.

No, de mennyire is működik jól a Watch 2, mint "swim tracker"? A válasz remekül, ha nincs más célunk, mint fel-alá úszni a medencében és pakolni egymásra a métereket. Minden egyes külön csapást, fordulást a medence végén akkurátusan mér. Ezek alapján pedig remekül kalkulálja a megtett távolságot, kalóriát is.

Megjegyzi az Apple, hogy a pulzusmérés nem a legpontosabb úszáskor, mivel a víz zavarhatja a Watch szenzorát ‒ ez viszont a kalóriamérést nem érinti, mert az elsősorban a gyorsulásmérő adatai alapján történik. Mondjuk, a szóban forgó tesztben, pont sikerült a Watch 2-nek megfelelően nyomon követnie teszterünk pulzusát, így az Apple figyelmeztetése inkább csak kötelező óvatoskodásnak tűnik.

Akkor érződött viszont picit kevésnek az új Apple Watch tudása, ha az ember összetettebb, változatosabb vagy éppen egy-egy technikát csiszoló úszóedzésre adta fejét. Mivel az Apple fitnesz kiegészítője a karunk mozgását követi teljesítményünk számításakor, a lábtempóra fókuszáló edzések teljesen elvesznek az éterben számára. Vagy, ha a technikánkon javítanánk és csak egy kézzel csapunk, azt sem feltétlenül fogja tudni pontosan lekövetni a Watch 2. Továbbá, sajnos intervallum edzéskor az óra sebességmérése válik kevésbé megbízhatóvá. A pontos méréshez minden ismétlés befejezésekor manuálisan szüneteltetni kéne a mérést, majd újraindítani a következő kezdetekor. Ez hamar nagyon zavaróvá válik, többet fogjuk figyelni az óra kijelzőjét, mint az edzésünkre odafigyelni. Ráadásul a két gomb egyszerre történő lenyomása sem sikerült ekkor mindig tökéletesen.

Az sem volna haszontalan, ha érzékelni tudná a Watch, hogy mikor álltunk meg a falnál és automatikusan szüneteltetné a mérést ‒ majd, ahogy elrugaszkodtunk a faltól, újraindítaná.

Miután befejeztük az edzést, almás óránk összesíti teljesítményünket. Ebbe beletartoznak: időpont, időjárás, domináns technika, megtett távolság, edzés időtartama, medence hossza, teljesített hosszok, átlagsebesség, átlagos pulzus, aktív és összes elégetett kalória.

Mindezen adatok automatikusan szinkronizálásra kerülnek az iPhone Activity applikációjába. Természetesen az Egészség appba is bekerülnek az oda való dolgok, úgy mint az elégetett kalóriák és az edzés ténye. A HealthKittel összekötött harmadik feles appok is megkapják edzés után a szükséges adatokat.

Nyílt vízi úszás

Ahogyan már fentebb volt róla szó, az Apple Watch 2-vel a nyílt vízre is kimerészkedhetünk. Teszterünk sajnos nem nagy rajongója ennek az úszásformának, így a medencétől távol nem tesztelte le a kütyüt. Annyit viszont tudunk, hogy nagyon hasonlóan működik az óra a nyílt vízen is. Na persze, a medencehosszt itt nem kell beállítani.

Amíg gyorsúszásban nyomulunk, GPS alapján lesz helyzetünk és sebességünk meghatározva, a gyorsulásmérő pedig az elégetett kalóriák méréséért fog felelni. Miután végeztünk, térképen is visszanézhetjük merre úsztunk.

Összegzés

Manapság rengeteg komoly és kevésbé komoly úszó és triatlonista hord valamilyen fitnesz-karperecet, -órát, hogy nyomon kövessék fejlődésüket. A macrumors.com tesztje alapján jó kis játékszer a Watch 2 a medencében, a legfontosabb adatokat jól nyomon tudja követni. Viszont elsősorban csak akkor, ha hosszú, kevés megszakítással tarkított edzéseket követünk. Rövid szettekre, technikai edzésekre, egyéb különlegesebb ‒ mondhatni profibb ‒ edzsémódszer követésére már kevésbé alkalmas.

Akik viszont komolyabban örülhetnek a Watch 2-nek, azok a nyílt vízi úszók. Ők általában hosszan úsznak, gyorsússzással. Az óceánban vagy tóban pedig különösen nehéz nyomon követni, hogy pontosan hány métert is úsztunk. Köszönhetően a Watch 2 GPS technológiájának ezt most már remekül dokumentálhatjuk. Bizonyára nem ez az első GPS-szel ellátott viselhető sportkiegészítő, de az Apple Watch egyéb funkcióival együtt remek kiegészítő lehet az úszás szerelmeseinek.

Forrás: AppleRider


Kommentek megjelenítése