A műszerfalról lesz fizethető az üzemanyag

Tech Hírek   |   2022.07.06 - 08:36   |   Írta: L Ferenc   |   1189
06. júl A műszerfalról lesz fizethető az üzemanyag

Érkezőben az új CarPlay vadonatúj kényelmi funkciója.

Az idei WWDC konferencián rengeteg újdonságról esett szó, melyek egyike volt a széles közönség számára szeptemberben debütáló iOS 16, és annak vadonatúj CarPlay funkciói. A WWDC-n az Apple munkatársai megemlítették, hogy a CarPlay új fejlesztéseinek köszönhetően a jövőben akár arra is lehetőség lesz, hogy a kocsi műszerfalán megejtett néhány gombnyomással fizessünk a benzinkutakon vételezett üzemanyagért, de ezzel kapcsolatban eddig kevés konkrétumot lehetett tudni.

Most azonban friss információk érkeztek a sokak által várva várt új szolgáltatással kapcsolatban. Ilyen például, hogy az új feature első körben az Egyesült Államokban válik elérhetővé, vagyis nekünk, európai felhasználóknak egyelőre még türelmesnek kell lennünk. Ráadásul a bevezetéskor az USA-ban sem mindenhol lesz elérhető az új kényelmi funkció. 

A Reuters hírügynökség értesülései szerint az új CarPlay által lehetővé tett műszerfali fizetés opciót elsőként a HF Sinclair nevezetű cég töltőállomásaink lehet majd igénybe venni, mely vállalat jelenleg mintegy 1600 benzinkúttal rendelkezik az országban. 

A HF Sinclair szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a felhasználóknak első körben le kell majd tölteniük a cég megfelelő alkalmazását, melyben aztán meg kell adni a részletes fizetési adatokat, ezt követően pedig már néhány gombnyomással megoldható a vásárolt üzemanyag CarPlayen keresztül történő kifizetése. 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a CarPlay új funkciója milyen hatást gyakorol majd a piacra, mindenesetre ha széles körben elterjed a használata, az akár jelentős mértékben is visszavetheti a benzinkutakon található shopok forgalmát, hiszen oda a korábbiaknál kevesebben térnek majd be. 

Megjegyzendő, hogy nem ez az első ilyen jellegű kezdeményezés. A General Motors már 2017-ben bevezetett egy hasonló műszerfali fizetési opciót, ez azonban nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így idén év elején kivezették a piacról. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése