Nincs “titkos” Apple vagy Telekom weboldal, amin 1 euróért kapnál iPhone X-et

Tech Hírek   |   2018.12.31 - 15:26   |   Írta: H.A   |   8621
31. dec Nincs “titkos” Apple vagy Telekom weboldal, amin 1 euróért kapnál iPhone X-et

A Facebookon már mondhatni mindennapossá váltak a kamu oldalak kamu hirdetései.

A probléma ezekkel nem csak az, hogy az emberek saját magukat és az ismerőseiket is átverik az ilyenekkel, hanem hogy a Facebook egyszerűen nem lép időben. Emellett az is feltűnő, hogy a moderátori csapataik láthatóan nem is értik, mi a probléma az ilyen, feléjük bejelentett hirdetésekkel és oldalakkal, mert szinte soha nem törlik le őket – az ezeket tömegével ontó szélhámosok legnagyobb örömére…

Kamu “Index” cikk a kamu weboldalon

A legújabb átverés is egy ilyen fizetett hirdetésen keresztül juthat el az egyszeri internetezőhöz, ráadásul mobil eszközön nézve egy Index cikknek mutatja magát, de természetesen ez csak látszat, és maga a cikk is átverés. A Szifon.com olvasói már régóta tudják, hogy megosztásért sem lehet iPhone-t nyerni, így egy ilyen “túl szép, hogy igaz legyen” típusú dologra is remélhetőleg rögtön legyintettek, és jelentették az adott scam hirdetést. Mégis nézzük meg, most mivel etetik a jónépet.

 

Végre lehullt a lepel Magyarországon az Apple titkos weboldaláról?

Az Index cikke alapján még karácsonykor bukkant fel ez a hirdetés, ami kattintásvadász módszerrel próbálja meg rávenni az egyszeri internetezőt arra, hogy rábökjön az abban található linkre:

 

Ha erre nem mobilon kattintunk rá, akkor egy semmitmondó, angol nyelvű cikket dob fel nekünk a kamu oldal.

Ha viszont mobilról nyitjuk meg, vagy a böngésző user-agent-jét átállítjuk, hogy mobilnak hazudja magát, akkor már egy, az Index oldalával megegyező kinézetű, egészen hosszú “cikket” fogunk látni, részletesen leírva, hogy micsoda nagy csoda mindez – persze az egész csak egy átverés:

 

Kifejezetten komikus egyébként maga a szöveg is, érdemes elolvasni – de hogy ne növeljük a kamu oldal látogatottságát, így alább pár képernyőfotót tennénk közzé a “cikkről”:

Varga “nemiskamunév” Tamás 27 évesen is már/még annyira önzetlen, hogy mindenkinek ingyen elárulja, hogy hogyan (nem) vehet 1 euróért iPhone X-et!

Ezen túl a “cikk” végén még egy Facebook hozzászólásos rész is van, ahol öt angol nevű kamu felhasználó áradozik arról történetesen épp magyarul, hogy milyen nagyon csodálatos is mindez.

Miből lehet könnyen rájönni, hogy ez is csak átverés?

A legalapabb igazság, hogy ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az bizony nem is igaz. Ez alól nagyon kevés kivétel van, így az esetek döntő többségében bátran lehet legyinteni ezekre.

Szintén rögtön gyanakodhatunk, ha ugyan egy ismert weboldal megjelenéséhez hasonlóval találkozunk, de közben a böngésző címsorában, tehát ahová beírjuk a megnyitni kívánt webcímet, nem az adott oldal címe szerepel, hanem valami teljesen más, jelen esetben az index.hu helyett bármi más.

Minden esetben érdemes megnézni még azt is, hogy milyen hirdetéseket futtat épp az adott oldal, illetve hogy magát az oldalt mikor hozták létre. Ha tucatnyi, hasonlóan “érdekes” hirdetést látunk az Adatok és hirdetések alatt, illetve ha az oldal alig pár napos, akkor várhatóan kamu oldalba futottunk bele:

Az oldalt 2018. december 4-én hozták létre, ami akkor is óvatosságra intene, ha nem kamu oldalról lenne szó.

Mit lehet tenni ezek ellen?

Az első és legfontosabb, hogy NE kattintsunk rá, azzal már megelőzhetünk gyakorlatilag bármit. Ha rákattintottunk, akkor zárjuk be az oldalt. Jelenleg nem tűnik úgy, hogy bármi malware-t vagy egyebet is kiosztana a weboldal a látogatóinak (bár ez nem garancia semmire!), illetve azt is érdemes tudni, hogy az iPhone-unk nem is lesz vírusos, hiába találkozhatunk ilyen kamu riasztásokkal is böngészés közben.

Érdemes a webböngészőnkben reklámblokkolót használni, mint amilyen például az AdBlock Plus, illetve asztali böngésző esetén hasznos lehet még a külön a Facebook zavaró funkcióinak illetve hirdetéseinek elrejtésére fejlesztett F.B. Purity is.

Szintén sokat tehetünk az ügy érdekében, ha jelentjük nem csak a hirdetést, de magát a kamu oldalt is a Facebook moderátorai felé, akiknél a jelek szerint akkor érhetünk el eredményt, ha tömegesen kapják a jelentéseket ugyanarról a szemétről.

Ha elegen jelentjük, akkor a Facebook kénytelen végre lépni, és leszedi a hirdetést. Bár sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ha egy eltűnik, lesz helyette több más, ahogyan huszadjára is megeszik az emberek az ugyanolyan kamu nyereményjátékokat is, ahol nevenincs Facebook oldalak osztogatnak drága termékeket, házakat, luxusautókat…

A leginkább célravezető megoldás ezekre, ha a felhasználók végre megtanulják, hogy az összes ilyen az mind átverés, illetve hogy mi alapján lehet ezeket könnyen felismerni. De erre a jelek szerint még mindig sokat kell várnunk. 

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:

 


Kommentek megjelenítése