Az Apple most nagyon kiszúrt a független szervizekkel

Tech Hírek   |   2018.10.05 - 10:11   |   Írta: SzavaRicsi   |   6372
05. okt Az Apple most nagyon kiszúrt a független szervizekkel

Szigorú lépés az Apple-től, mellyel az otthoni javításokat is egyből kilövik.

Az Apple bevezetett egy szoftveres zárat, ami megakadályozza majd, hogy külső cégek is javíthassák a 2018-as MacBook Pro modelleket – írja a Motherboard. Az amerikai szaklap az Apple múlt hónapban kiadott, a hivatalos szervizeknek szánt dokumentumából tájékozódott a trükkről, ami a laptop termékcsaládba újonnan bevezetett T2-es chiphez vezethető vissza.

Mint kiderült, a MacBook Prók, egy-egy hardverkomponens cseréje után „működésképtelen” állapotban lesznek, amíg nem futtatnak le rajtuk egy speciális diagnosztikai programot. A gép éltere keltéséhez szükséges Apple Service Toolkit 2 pedig csak a hivatalos szervizek számára lesz elérhető, az Apple-től független szervizek számára nem.

Ugyanígy viselkednek majd az iMac Prók is a szervizek után, köszönhetően annak, hogy ezeket a számítógépeket is beépített T2-es chipekkel szállítják. Az Apple laptopok esetében a kijelző, logic board, top case, (billentyűzet és érintőpad egyben) vagy a Touch ID cseréje mindenképp azt követelné, hogy a szerviz lefuttassa a diagnosztikai szoftvert. Az iMacek esetében a logic board vagy a tárhely cseréje után kerülne szoftveres zár a gépre.

A feloldáshoz szükséges Apple Service Toolkit 2 ráadásul az almás techcég felhőjével is együtt dolgozik, így a harmadik felek számára szinte lehetetlen lesz a szoftver beszerzése. A  független szervizben vagy esetleg otthon önállóan elvégzett javítások emiatt teljesen kiesnek a MacBook Pro és az iMac Pro említett alkatrészeinél.

Az Apple ezzel a lépéssel valószínűleg zártabbá szeretné tenni az ökoszisztémát, hogy a markában tarthassa még a számítógépek szervizelését is. Kérdés azonban, hogy ez mennyire legális a techcégtől, hiszen az USA-ban számos állam törvényei előírják, hogy a cégek termékeinek lehetőleg otthon is javíthatónak kell lennie, illetve meg kell adniuk hozzá a szükséges cserealkatrészeket és eszközöket. Az Apple természetesen folyamatosan támadja ezeket a törvényeket.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése