Az idősek is nyitnak a kütyük felé

Tech Hírek   |   2018.09.14 - 07:35   |   Írta: L Ferenc   |   1659
14. szept Az idősek is nyitnak a kütyük felé

Mennyire tech-fanok a nyugdíjasok Európában? Most kiderül!

Ismerős, amikor gyerekek és unokák izzasztó órákat töltenek a szülőkkel, nagyszülőkkel, hogy meggyőzzék őket arról, hogy az okostelefon, a tablet vagy más IT kütyü nem ördögtől valók és még idős korban is megtanulható a használatuk? Jó hír, hogy úgy tűnik, hogy ez a korosztály is egyre nyitottabb: egy friss felmérés szerint az európai lakosok körében 3-ból 2 idős ember kifejezetten érdeklődik az új technológiák iránt, különösen, ha az biztonságérzetüket javítja. 

Az ezer, 55-85 éves válaszadó bevonásával végzett átfogó felmérésből kiderül, hogy az európai idős korosztály kíváncsisággal tekint azokra az eszközökre, amelyek a mindennapi életüket teszik könnyebbé. A felmérés szerint tízből négy ember többet szeretne megtudni ezekről a technológiákról. A legnagyobb nyitottságot a nyugat-európai országok közül a francia nyugdíjas korú idősek mutatták; közülük 85%-uk kíváncsi az új dolgokra, míg a legalacsonyabb nyitottságot a Nagy-Britanniában élők között mérték.

A kutatás szerint az európai időskorúak számára nem csupán a kapcsolattartás miatt fontos a digitális technológia megismerése: a biztonság szintén fontos tényező. Ez nem meglepő, hiszen az EU-ban a háztartások, országonként eltérően tízből 2-3 nyugdíjas korú ember egyedül él. Ezeknek az embereknek az egyik legfontosabb szempontja a biztonság érzése és az otthon biztonsága. A felmérés szerint 5 idős közül 2 bízna meg részben, vagy teljesen ilyen eszközben, ha az nagyobb biztonságot kínál.

Egy hazai felmérés hasonló nyitottságot tárt fel a magyar nyugdíjas korúak technológiai nyitottságáról: az NMHH tavasszal publikált számai szerint a 60 évnél idősebbek fele hamarosan már internet használó lesz, amennyiben folytatódik a 2017-ben elindult növekedési tendencia. Itthon a senior korosztály számára a digitális világra való nyitottságot leginkább családtagjaik és közvetlen környezetük befolyásolja: a legnagyobb mozgatórugó a távolabb élő családtagokkal való kapcsolattartás igénye, mindezt a lehető legolcsóbban és a legegyszerűbben. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése