A MacBook gyilkosnak szánt Surface Laptopnak egy nagy hibája van csupán

Tech Hírek   |   2017.05.08 - 17:19   |   Írta: Zoltan C   |   5404
08. máj A MacBook gyilkosnak szánt Surface Laptopnak egy nagy hibája van csupán

Gyönyörű kijelző, extravagáns megjelenés. Elsőre megfelelő ellenfele a MacBooknak, de egy nagy hibája mégis csak akad.

A múlt héten bemutatott, Windows 10 S hajtotta laptop talán nem olyan szép, mint egy Apple gép, de abban mindenki egyetérthet, hogy igen mutatós. Hagyományos laptop dizájnt hoz - tehát nem fogjuk tudni lepattintatni róla az érintőkijelzőt - a billentyűzetet meg puha Alcantara anyaggal vonták be, akár csak a Surface Pro 4 esetén. Négy színben  lesz elérhető június 15-től: platina, burgundi, kobalt kék és grafit arany.

Meglepő módon nem fogunk találni se egy lyukat, se hangszóró rácsot a Microsoft új gépén. Így a hangszórók a billentyűzet alá kerültek. A hűtést pedig az úgynevezett Vapor Chamber technológiával oldották meg a redmondi mérnökök - erről itt és itt találhattok több infót. Amit az átlag felhasználónak érdemes tudni ezekről a "gőzkamrákról", hogy súly- és helytakarékos megoldás, hőellenállása és hőszétterjedési ellenállása rendkívül alacsony. Összességében pedig sokkal hosszabb élettartamot tud biztosítani az alkatrészekenek, mint a hagyományos technológiák.

3,4 millió pixellel bombázza szemünket a 13,5 colos kijelzőn. A PixelSense fantázianéven futó panel a Microsoft szerint minden idők legvékonyabb LCD touch modulja, amit valaha sorozatgyártott laptopba építettek.

Az ezer dolláros indulóárért Intel Core i5 procit, 4 giga RAM-ot és 128 gigás tárhelyet kapunk. Továbbá, igen tetszetős 14,5 órát ígérő akksit. Természetesen van i7-el és több memóriával szerelt verzió vásárlására is.

 

 

Na de akkor hol a probléma?

Egy dolog nagyban megkülönbözteti a Surface Laptopot a Surface vonal többi tagjától: ez pedig nem más, mint a Windows 10 S operációs rendszer. Trükkös rendszer ez, ugyanis csak és kizárólag a Windows Store-ból vásárolt appok futtathatóak rajta. Semmi harmadik feles, semmi netről letöltött progi. Hasonló a koncepció az azóta eltemetett WIndows RT rendszerhez.

A Microsoft válasza a Google Chrome OS rendszerére szintén kifejezetten gyenge hardverrel rendelkező gépekre lett tervezve. Jóllehet, a Surfaca Laptop minden, csak nem olcsó. Hamarosan elérhető válnak harmadik gyártótól származó Windows 10 S alapú laptopok is, azok viszont már kétszáz(!) dollár alá is mehetnek.

Kis kiegészítés: ugyan az eredeti (lentebb a link) nem említette, de 50 dollárért frissíthetünk a Windows 10 Prora. Sőt, az első évben ingyenes a frissítés!

Forrás: cultofmac.com / applerider.com

Kapcsolódó cikk:

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése