Steve Ballmer elmondja miért nevetett anno az iPhone-on

Tech Hírek   |   2016.11.06 - 04:50   |   Írta: Zoltan C   |   9467
06. nov Steve Ballmer elmondja miért nevetett anno az iPhone-on

Emellett azt is bemutatjuk, hogy a Microsoftnak már 2009-ben volt Touch Bar prototípusa, amit videó is bizonyít.

Nem véletlenül tart már több milliós nézettségnél az a videó (ennek rövidített verzióját lentebb meg is találjátok), amiben 2007 közepe táján Steve Ballmer, akkori Microsoft vezér kiröhögi az iPhone-t és az Apple üzleti terveit. Ballmer reakciója, röhögése örökre beivódott az internetes folklórba. A kopasz, volt Microsoft vezér kulcsfontosságú időszakban hozott rossz stratégiai döntéseket, ami miatt gyakorlatilag behozhatatlan lemaradásba került a MS – ennek levét a mai napig issza a cég. Mindenesetre két dologban nem tévedett: az iPhone drága és billentyűzete sincs. Mondjuk ez pont nem érdekelt senkit... Ma már így vélekedik Redmond Steve-je:

"Ma már azt kívánom, bárcsak én is gondoltam volna arra, hogy a szolgáltatókkal kötött egyezségek révén olcsóbban áruljuk a mobilokat. Tudod, imádják az emberek idézni tőlem, amikor azt mondtam, az iPhone-t nem fogják megvenni, mert egyszerűen a 600-700 dolláros ár túl magas. De ott volt az Apple üzleti innovációja, amivel a telefon árát végülis beépítették a havi telefonszámlába."

Nagyon későn ismerték csak fel a Microsoftnál, hogy ma már pusztán szoftverből nem lehet megélni, muszáj hardvert is gyártani. Ellentmondásos módon, valahol egy elhagyatott redmondi pincében ott lapulhat talán rengeteg prototípus, amik sosem érhették meg a sorozatgyártást. Ilyen volt egy 2009-es próbálkozás is, ami kísértetiesen hasonlít a mostani, új MacBook Prókon nagy dobásnak számító Touch Barhoz. A The Verge szerint a cég már 1999-ben elkezdte kutatni, az úgynevezett adaptív hardver lehetőségét, majd 2009-re le is gyártotta az "Adaptive Keyboard" prototípusát. Ez egy hatalmas érintőkijelzőt tartalmazott a billentyűk felett. A fejlesztésért elsősorban Steven Bathiche felelt, aki a Microsoft alkalmazott tudományok munkacsoportjának kutatási vezetője volt. Éveket töltött olyan billentyűzetek kutatásával, amelyek változtatják funkcióbillentyűik működését a képernyőn lévő applikációtól függően. Ma már az egész munka és a megvalósítás is rendkívül ódonnak hat, de az Apple MacBook Touch Barjának alapvetéseit is a Microsoft csapata fektette le.

Ahogyan ígértem, egy 2007-es Ballmeren mindig jót lehet derülni!

 

Forrás: 9to5mac.com/applerider.com


Kommentek megjelenítése