Mennyire érdemes most iPhone-t venni?

Tech Hírek   |   2016.07.06 - 23:35   |   Írta: Pausch Rita   |   16670
06. júl Mennyire érdemes most iPhone-t venni?

Néhány információ azoknak, akik telefon vásárláson törik a fejüket. Érdemes most venni? Vagy inkább várjanak?

Egy Wall Street Journal cikkben hosszan fejtegetik, hogy miért érdemes most tartózkodni az iPhone vásárlástól. Az ő indokaikat összefoglalva és apróhirdetési oldal lévén néhány saját meglátással gazdagítva igyekszünk olvasóinknak választ adni a feltett kérdésre.

Van néhány szempont, amiről mindenkinek tudnia érdemes, mielőtt iPhone-t vásárolna:

1. Még a legújabb típus vásárlásakor is számítani lehet egy, nevezzük így, kellemetlen tényezőre: nagyjából egy év múlva szinte biztosra vehető, hogy menetrend szerint érkezik az Apple-től egy újabb generációs készülék.  
2. A következő generációs iPhone-t szintén szinte biztosra vehetően szeptemberben szokták bejelenteni, ezért a korábbi modellek árai várhatóan akkor csökkennek…

Vagyis logikusnak tűnik a gondolat, hogy júliusban már nem érdemes iPhone-t vásárolni. Inkább tanácsos megvárni a következő modellt és csak azután belevágni egy új vételbe. A kép persze ennél azért valamivel árnyaltabb:

Egyrészt nem biztos, hogy mindenkinek ráér a vásárlás vagy csere még vagy három hónapot (belekalkulálva mire boltokba is kerül a bejelentett készülék). Másrészt az sem feltétlenül igaz, hogy a készülékek árai csak akkor csökkennek. Épp ma írtunk arról, hogy azok számára, akik például beérik egy korábbi típussal is, egészen jó ajánlatokat találni.

Másrészt már felröppent a hír, hogy az okostelefon-piac idén kezd belassulni, a felhasználók már nem cserélik le feltétlenül készülékeiket két év után. Így elképzelhető, hogy az Apple is változtat az eddigi stratégiáján és a megszokott, minden második évben érkező újítások helyett, jobban átvariált modellekre már csak 3 évente lehet majd számítani.  

Ezt alátámasztani látszik, hogy a szeptemberre remélt iPhone 7-be – amit még az sem biztos, hogy így hívnak majd – a pletykák alapján radikális változások nem várhatók. Persze a többek között izmosabb kameráról ismert Plus modellbe a jóslatok és a kínai kiszivárogtatók képei alapján várható a duál-kamera, szintén elképzelhető a jack aljzat eltűnése, és az ebből adódó karcsúsodás, valamint egy megújuló Home gomb, de ezen felül nagyobb változásokra egyelőre nem nagyon számítunk. A dizájn előreláthatólag nem változik sokat, talán csak az antennacsíkok kerülnek átvariálásra, érkezhet egy új szín és a felhasználók nagyon reménykednek egy nagyobb kapacitású akkuban. Ahogy abban is, hogy a belépő szintű modellek végre nem 16 GB-os háttértárral érkeznek majd, hanem követve az egyre inkább androidos készülékek diktálta piaci elvárásokat 32 GB-tal.

Persze semmi sem biztos a bemutató napjáig. Lehet, hogy az Apple lő egy nagyot idén. Mégis sokkal valószínűbb, hogy a nagyobb muníciót 2017-re tartogatják, amikor az iPhone 10 éves lesz és a piaci visszaesések már elérik azt a szintet, hogy nem elég egy-két újdonság és némi kozmetikázás ahhoz, hogy a cég közel megtarthassa, vagy legalábbis ne veszítse el nagyon piaci pozícióját.

A kérdésre a válasz tehát: azok, akiknek nem sürgős az ügy, két hónapot még mindenképpen várjanak. Azoknak azonban, akik nem ragaszkodnak a legújabb modellekhez, igenis érdemes a piacon körülnézni, mert találhatók igazán jó ajánlatok, akár itt az oldalon, nálunk is, az új és használt készülékek körében egyaránt.       

Forrás: Wall Street Journal alapján

Kapcsolódó cikk:
Képek az állítólagos iPhone 7-ről?
Mégsem számíthatunk idén iPhone 7-re?
Egyre ritkábban cserélünk mobilt - lassul a piaci növekedés



Kommentek megjelenítése