Az Apple magával rántja a beszállítóit is

Tech Hírek   |   2016.05.13 - 08:43   |   Írta: L Ferenc   |   1525
13. máj Az Apple magával rántja a beszállítóit is

Ha nem megy jól az Apple-nek, akkor a partnereinek is össze kell húzniuk a nadrágszíjukat.

Az Apple az idei esztendő első negyedévét hosszú idő után először csökkenő forgalommal és nyereséggel, illetve visszaeső iPhone-eladásokkal zárta. Nyílt titok, hogy az ezt megelőzően folyamatos növekedést produkált vállalat az ezt követő negyedévekben sem számíthat sokkal jobb eladásokra, és ez komoly hatást gyakorol a cég beszállítóira is.

Iparági elemzők szerint az Apple lejtőn lefelé történő megindulását az a TSMC érzi majd meg leginkább, mely távol-keleti chipgyártó cég készíti majd az ősszel érkező iPhone 7 és iPhone 7 Plus okostelefonokba szánt vadonatúj A10 chipset 100 százalékát. Szakértők úgy vélik, hogy a TSMC az idei esztendő második felében az egy évvel korábbi Apple SoC gyártási mennyiségnek mindössze 70-80 százalékát produkálja majd.

Az Apple a TSMC legnagyobb megrendelője: a vállalat közel 26 milliárd dolláros tavalyi bevételének a 16 százaléka az almás logós gyártóhoz volt köthető. Bár a TSMC vezetői úgy vélik, hogy éves szinten mintegy 5-10 százalékos lesz a bevétel-, illetve a nyereség növekedése, a piaci elemzők ennél pesszimistábbak, és stagnálást jeleznek előre. 


Kommentek megjelenítése