Csendben beismeri az Apple, hogy az Android az új Windows

Tech Hírek   |   2015.06.10 - 08:06   |   Írta: Zoltan C   |   889

Amikor az Apple appokat kezd fejleszteni neked, akkor már elég nagyra nőttél.

Képernyőfotó 2015-06-10 - 10.08.24 

Szereti az Apple magát mindenkitől teljesen különbözőként definiálni - ez egyébként nagyjából így is van. Elismer olyan versenytársakat ugyan, mint a Microsoft vagy a Google, de csak olyan módon, hogy folyamatosan sulykolja: mi szebbek, prosperálóbbak  és jobbak vagyunk. Ennélfogva letörhet valamicskét a büszkeségből az Apple Music Androidra való megjelenése. E bejelentésig az almás megjelenés a Google Play áruházban csak a Beats Music miatt volt - az se régóta ugyebár. Az ambiciózus zeneszolgáltatás leleplezésével az Apple egy teljes jogú Android fejlesztővé lépett elő. Ehhez hasonló "gesztus" utoljára az iTunes Windowsra megjelentetése volt - annak is már 12 éve! Tehát mindeddig, Apple szoftver csak Apple eszközön "élt".

Viszont az Android hihetetlen méretű piaci részesedése már az Apple-t is lépésre kényszerítette. Túl nagy a mobil eszközök piacán, hogy ignorálni lehessen. Főleg a fizetős zeneszolgáltatások piacán hatalmas most a verseny, nem lenne akkora profit ha csak iPhone, iPad és Mac használók lehetnének potenciális előfizetők. Az Apple rendkívül pragmatikus: utálnak másnak szoftvert készíteni, de ha komoly profitról van szó, akkor ám legyen. Az Apple Music van Windows-ra is, mert kell lennie. Most ugyanez a helyzet az Android esetében is.

Fontos közös vonás a Windows-ra kiadott iTunes és az androidos Apple Music között, hogy mindkettő direkt bevételt termel. Csak akkor bukkannak fel elszigetelt példák egy "együttműködőbb" Apple-re, amikor a Windows és/vagy Android felhasználók egyből fizetnek: például vesznek egy számot az iTunes-ből, előfizetnek az Apple Music-ra. Egyébként, ma már akad egy furcsább vonal is: csak azért fejleszt az Apple Androidra, hogy segítse az droidos júzereket iOS-re átállni - ahogy ez az idei Keynote-on bemutatásra került. Mindenestre - ha csak minimálisan is- de az Apple is csatlakozik a platformokon átívelő elérhetőség trendjéhez és ez mindenkinek jó.

Akár sikeres vagy totális bukás lesz az Apple Music, mindenképpen erős üzenete annak, hogy az Android túlsúlyban van a piacon.

Forrás: theverge.com


Kommentek megjelenítése