Másfél év és itt a (nemzeti) mobilfizetés Magyarországon

Tech Hírek   |   2015.04.29 - 19:44   |   Írta: Pausch Rita   |   1153

Mit szólnátok, ha megadatna, hogy nem kéne sehol sorban állni jegyekért, bérletekért és egyéb közlekedéssel kapcsolatos fizetésekért? Mi lenne, ha ugyanúgy vehetnénk BKK vagy vonatjegyet, ahogy például a mobilparkolást intézzük?

mobilfizetés

Úgy tűnik, nem is kell olyan sokat várni. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMF Zrt.) ugyanis másfél éven belül elérhetővé teszi a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformot (NEJP), vagyis egy egységes közlekedési rendszert. Leegyszerűsítve a platform segítségével valamennyi közlekedési közszolgáltatás megvásárlása (pl. BKK elektronikus jegyvásárlás) elérhetővé válik a felhasználók számára. Valamint ezzel együtt természetesen a valós idejű tájékoztatás is.

A szerdai sajtótájékoztatón kiderült, hogy az elektronikus jegyrendszer Debrecenben kísérleti jelleggel már idén elérhetővé válik, jövő tavasztól élesben, majd pedig országszerte is használhatóvá lesz.

Mivel az NMF Zrt. szárnyai alá tartozik a Mobilparkolás és a mobilon vásárolható autópálya-matricák és e-útdíj is, így már van tapasztalat a smart megoldások terén. Ez akár le is egyszerűsítheti a különféle már meglévő rendszerek összehangolását egymással. 

Az NMF Zrt. vezérigazgatója szerint cél az egységes smart-rendszerek kiépítése és ezzel az „okos városok” létrehozása. Hazánkban a méreteinél fogva erre egészen alkalmas lenne. Reméljük mielőbb megvalósul! 

Kép forrása: NMF Zrt.


Kommentek megjelenítése