Városvédő – a magyar pánik app segít a bajban

Tech Hírek   |   2015.04.21 - 20:30   |   Írta: Pausch Rita   |   1241

Ez az új, magyar fejlesztésű app bizony nagy segítséget jelenthet a közbiztonság fejlődéséhez. Képzeljétek el azt a helyzetet, hogy a sötét utcán hazafelé tartotok és valaki követ, vagy utatokat állja. Mi jelenthet ebben az esetben kielégítő megoldást? Honnan kértek vagy szereztek segítséget? Egy magyar app segítségetekre lehet ebben a szorult helyzetben is.

városvédő1

A Városvédő rendszer a lassanként mindenki zsebében ott lapuló okostelefonok adta lehetőségeket használja ki, ráadásul van, ahol a helyi (jelenleg Pécsett) önkormányzat és rendőrség erőforrásai is felsorakoztak mögé.

Az app lényege, hogy ha a felhasználó veszélybe kerül, a telefonjáról riasztást adhat le. Ehhez nem kell telefonhívást intéznie, nem kell alkalmazást nyitogatnia, elég, ha egy pánikgomb segítségével aktiválja a riasztást. A „pánikolás” többféle módon is kezdeményezhető, például a készülék bekapcsoló gombjának többszöri megnyomásával, de akár a fülhallgató kirántása is szolgálhat e célra.

Pécsett jelenleg úgy üzemel a rendszer, hogy a riasztás a közterület-felügyelet központjába érkezik be, akik azonnal visszahívják az adott személyt, ha pedig az nem válaszol a hívásra, azonnal értesítik a rendőrséget, akik a riasztással beérkező GPS-koordináták segítségével a helyszínre mennek.

Persze máshol, ahol az önkormányzat még nem ilyen jó fej, működhet ez úgy is, hogy ugyanez a riasztás a családhoz, a szülőkhöz, a barátokhoz érkezik, akik szintén megpróbálhatnak kapcsolatba lépni az segélykérővel, ha pedig az nem válaszol, akkor akár a rendőrséget is értesíthetik.  Mivel a riasztást csak az tudja visszavonni, aki elindította, így, ha valakinek épp a telefonját akarják eltulajdonítani, mit sem ér, ha a rablók az akkumulátort kiveszik, majd újra beteszik a készülékbe, az elindított pánikjelzés nem áll le.
A riasztás lehet néma is pl. a ki-bekapcsoló gomb hatszori lenyomására, vagy erős szirénázó hangot is hallathat közben, ugyanezen gomb kilencszeri lenyomásával.

városvédő2

Számtalan szituációban nagy segítséget jelenthet ez az alkalmazás és rendszer, az éjjel hazafelé tartóktól kezdve, a kihalt helyeken futók számára, vagy bármilyen kiszolgáltatott helyzetben. Mindösszesen csak az okostelefonra és mobilinternetre van szükség hozzá.

Az alkalmazás immár teljesen ingyen elérhető iOS-re is, innen tölthető le: iTunes

Bár egyelőre csak Pécsett működik teljeskörűen a rendszer, ami ilyen rázósabb szituációkban végső mentsvár lehet, ám mivel egész biztosan lenne rá igény Budapesten is, ezért mindenképpen szeretnénk, ha olvasóink is megismernék és talán az illetékes szervekhez is mielőbb eljutna ez a lehetőség. Reméljük mihamarabb több önkormányzat is segítő kezet nyújt a kiterjedt működéshez, addig pedig a családtagok vagy barátok szolgálhatnak mentsvárként a nem Pécsett élők számára. Így távolról is vigyázhatunk szeretteinkre. Szuper ötlet!

Ui: Ja és persze, „a fiú, aki farkast kiáltott” tanmesét alapul véve, a hivatalos szervekkel itt sem érdemes szórakozni, Pécsett ugyanis, aki kamu riasztást ad le, azt szépen kizárják a buliból…      

Elérhetőség és fotók forrása: Városvédő, Városvédő Facebook oldal


Kommentek megjelenítése