iPhone 6 vs Samsung Galaxy: mi a különbség?

Tech Hírek   |   2015.03.28 - 21:50   |   Írta: Zoltan C   |   1592

Mindkét telefon gyártója zászlóshajója jelenleg, high-end dizájnnal és teljesítménnyel. Most egymás mellé raktuk őket, hogy összeszedjük a hasonlóságokat és különbségeket - ezzel is megkönnyítve nektek a választást.

Képernyőfotó 2015-03-28 - 22.50.35

Mit tud a Galaxy S6, amit az iPhone 6 nem?

vezeték nélküli töltés és gyors töltés 

Akár csak a legtöbb top adroidos mobil, a Galaxy S6 is támogatja a vezeték nélküli, illetve az úgynevezett gyors töltés funkciókat. A vezeték nélküli töltés esetén nincs más dolgunk, mint egy vezeték nélküli töltő padra helyezni és telefonunk már töltődik is. A Samsung mérnökei pedig azt ígérik, hogy rendkívül gyorsan fogjuk tudni maxra húzni akksinkat.

beépített pulzusmérő

Az S6 vakkuja pulzusmérőként is funkcionál, sőt még a véroxigén szintünket is megmondja! Jóllehet, több tesztből is kiderült már, hogy az így kapott adatok nem éppen a legpontosabbak, mindenesetre jó móka figyelni hogyan reagál szervezetünk a terhelésre. Tegyük hozzá: az iPhone 6 is képes a pulzusmérésre a LED vakkuba épített szenzorral, de szükségünk lesz egy harmadik féltől származó app letöltésére.

nagyobb és részletesebb megjelenítés

A péklapát fanok örülhetnek: 5.1 inch az iPhone "mindössze" 4.7 inch-ével szemben. 2560x1440-es AMOLED kijelző 577 pixelsűrűséggel, szemben az iPhone 1344x750 IPS panelével. ami 326 ppi-t tud. Persze már az Apple is felült a kétkezes vonatra, aki 5 inch feletti almára vágyik annak ott a 6 Plus - de annak jóval mélyebben a zsebébe is kell nyúlnia.

virtuális valóság

Az igazán futurisztikus termékek terén a Samsung jóval az Apple előtt jár - persze ezek hasznossága erősen megkérdőjelezhető. Nem régiben került piacra a Samsung Gear virtuális valóság headset (www.cnet.com), amit össze is párosíthatunk S6-unkkal a tökéletes játék vagy videó élményért.

Mondd, hogy az alma többet tud!

könnyű megosztás iPhone, iPad és Mac között

Ha eleve Apple termékeket használsz, akkor igazán kényelmes lesz beilleszteni az ökoszisztémádba a legújabb üdvöskét. Az AirDrop-nak köszönhetően fotók, videók, linkek, könyvjelzők megosztása igazi élmény iOS 8 vagy OS Yosemite-tól kezdve. Továbbá, az Handoff funkciónak hála, már Mac-eden is felveheted iPhone-odra érkező hívásokat. Ez a magas szintű, tulajdonképpen akadásmentes szinkronizáció egyedülálló az Apple termékeknél. 

Persze hasonló funkciót reprodukálhatsz egy androidos telefon és PC között is, de ahhoz már külön appok kellenek. Plusz, a Samsung kijött egy AllShare Play nevezetű funkcióval, aminek segítségével videókat játszhatunk le vagy fájlokat nyithatunk meg a megfelelő okostévéken. Viszont ez korántsem adja azt a zökkenőmentes élményt, mint az AirDrop és a Handoff

több és újabb appok

Nem vitás: iOS-re jelenik meg először minden applikáció. Sőt, sok-sok app - köztük igazi gyöngyszemek - egyáltalán ki sem jön Androidra. Az ok egyébként prózai: sokkal egyszerűbb egyféle készülékre fejleszteni, mint rengeteg gyártó, rengeteg féle készülékére, amikor még ugyanennyi fajta Android verziót futtatnak. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy ezáltal általánosságban is stabilabban futnak az appok iOS környezetben. Ráadásul, az App Store-ban sokkal kisebb eséllyel futunk spambe, mint a Google Play-ben - köszönhetően a sokkal szigorúbb kritériumoknak. 

hatalmas ökoszisztéma, kiegészítők kifogyhatatlan tárházával

Ha tokot, bumpert, kijelzőfóliát, hangszórót, fülhallgatót vagy bármilyen extrát - egészen a legvadabbakig - szeretnénk beszerezni, nem fog két kattintásnál sokkal többe kerülni. Az Apple világszintű népszerűségére hatalmas ipar épült, a droidokhoz mérten szűk termékpaletta pedig szintén kedvez a kiegészítőgyártásnak.

Ezeket tudja mindkettő

ujjlenyomat olvasó

Telefon feloldása, fizetés - ezeket mindkét készülékben intézhetjük biometrikus adatainkkal. Szintén mindkettő képes több ujjlenyomat tárolására.

mobilos fizetés

Mindkét gyártó kiépítette már a maga NFC alapú mobil fizetési rendszerét, az Apple Pay viszont valamivel előrébb jár a fejlesztésekben, partneri szerződésekben - legalábbis az Államokban biztosan. A Samsung Pay-nek is megvannak a maga előnyei: egy beépített technológiának köszönhetően régebbi, NFC-vel nem rendelkező termináloknál is fizethetünk vele - persze ez is csak az USA-ban és Dél-Koreában lesz először elérhető. Addig is, ott a Google Wallet a droidosoknak, ami pusztán NFC-re épül.

prémium dizájn és anyaghasználat

Annyi év, annyi ropogós, kopogós, gagyi műanyag Galaxy S készülék. Érthetetlen, hogy miért csak most, de végre a Samsung is elkezdett igényes anyagokat használni - legalább zászlóshajójának szánt készülékében. Amiben évekig az Apple biztosan előnyben volt, azt sikerült ledolgoznia mostanra a koreaiaknak: fém keret, Gorilla Glass 4 elől és hátul - ez a Galaxy S6.

fix tárhely és nem kivehető akkumulátor

16, 64 és 128 GB-os verzióban érhető el a legújabb iPhone, a Galaxy S6-nál ez így fest: 32, 64, 128 GB. Egyik sem bővíthető microSD kártyával - ez csak a Samsung esetében lehet talán picit meglepő, de úgy látszik a prémium Android vonal is teljesen átáll a fix tárhelyre.

lépésszámláló

Szenzorok amelyek követik mozgásunkat, számlálják lépéseinket és a szintkülönbségeket - mindkét telefonban "alapfelszereltség".

Tehát az elég jól látszik, hogy van mit megfontolni - prózaibban szólva, mire verünk el százezreket. Végül is minden a személyes preferenciákon múlik. Gondoljuk át, melyik funkcióra van a legnagyobb szükségünk? Mire használnánk leginkább új okostelefonunkat? Aztán, az Android össze-vissza szabható felülete kell-e nekünk, vagy egy szebb, letisztultabb és átlag felhasználó számára egyszerűbb kezelőfelületű iOS? Persze itt nem lesz lehetőségünk mondjuk launcherek telepítésére, hogy aztán teljesen személyes ízlésünkre szabhassuk a kezelőfelületet. Ugyanakkor az iOS-szel pedig biztosan évekig megkapjuk a legújabb oprendszer frissítéseket, ami az Android esetében nem mindig mondható el.

Forrás: cnet.com

Kapcsolódó cikkek: Samsung Galaxy S6 Edge vs Apple iPhone 6 Plus: ki a jobb fotós?

iPhone 6 vs Galaxy S6: az eddigi legjobb méret összehasonl

Így tör borsot a Galaxy S6 az Apple orra alá


Kommentek megjelenítése