Sokkoló képek: mobilon üzengetők a volánnál

Tech Hírek   |   2015.03.27 - 09:12   |   Írta: Máté Gergő   |   840

Mindannyian tudjuk, hogy a fiatalok hajlamosak a szétszórtságra vezetés közben. De ha mindemellett a mobiljukkal babrálnak borzasztó dolgok történhetnek. Az AAA által végzett tanulmányokból kitűnik, hogy tíz esetből hatszor hozzájárult a figyelmetlenségből eredő balesetekhez.

message

A téma nem csak a tinédzsereket érinti, az utóbbi évek statisztikái szerint a mobiltelefonon csevegők és üzengetők nagy problémát jelentenek a közutakon. Legveszélyesebbnek a szöveges üzeneteket küldők számítanak: SMS-ezés, chatelés vagy e-mailezés közben 23-szor nagyobb eséllyel vétenek a sofőrök kritikus hibákat.

A prevenció mellett szigorú pénzbüntetésekkel próbálják meggátolni a volánnál telefonozókat. Az Egyesült Királyságban egy személygépjárműben elkövetett telefonos vétséget 100 és 1.000 font között büntetnek és a jogosítványt is megszüntethetik, míg egy busz vagy teherautó sofőrje akár 2,500 fontos büntetésre is számíthat.

dashcam

Hazánkban az is szabálysértésnek számít, ha a vezető a mobilját egyetlen pillanatra a kezébe veszi (például kinyomni egy hívást). Kiemelt esetekben 60.000 Ft-os bírságra számíthatunk a telefonálásért.

http://youtu.be/cs0iwz3NEC0

Forrás: cultofmac.com

Kapcsolódó cikkek:

Folytatódik a villanyautó mizériám: VW e-Up teszt

Sofőr nélkül: Mercedes F 015

 


Kommentek megjelenítése