Le tudnád rajzolni az Apple logót fejből?

Tech Hírek   |   2015.03.11 - 08:19   |   Írta: Pausch Rita   |   4087

Teszt Apple rajongóknak.

A logók célja, hogy egy egyszerű képet, jelet össze tudjunk kötni adott céggel vagy termékkel. Nem kell ahhoz Apple rajongónak lenni, hogy valaki kijelenthesse, hogy tudja, az alma logó melyik céget jelképezi. De vajon mennyire pontosan is ismerjük ezt a logót?

logó memória

Az Apple logója talán az egyik legnépszerűbb a világon. Azt viszont már kevesebben tudják róla, hogy anno Steve Jobs egy szép, almaszedéssel töltött nap emlékére választotta.

A Kaliforniai Egyetem kutatói kölcsönvették vizsgálatukhoz a megkezdett almát, aminek segítségével a vizuális memóriát figyelték. Arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek mennyire pontosan jegyzik meg azokat a dolgokat, amiket napjában akár többször is látnak, illetve, hogy ez milyen szinten érinti a tudatos memóriájukat.

A végeredmény különösen megdöbbentő, hiszen az Egyesült Államokban az Apple termékek sokkal elterjedtebbek, mint hazánkban, vagyis egy-egy fő naponta akár többször is látja az ikonikus logót, mégis 85 diák közül mindössze csak 1 tudta pontosan lerajzolni egy üres lapra anélkül, hogy előtte megnézte volna.

Három kategóriába osztva is vizsgálták az Apple és PC felhasználók emlékezetből készített rajzait (csak Apple-t használ, csak PC-t használ, vegyesen használja) és egy 14 pontból álló értékelő skála szerint osztályozták a kész műveket.

logó memória0

Az egyetlen tökéletes rajzon kívül még heten voltak, akik apróbb hibákkal (3 vagy annál kevesebb hibával), de jól rajzolták le a logót. Összességében az Apple felhasználók 1 ponttal jobban teljesítettek a PC felhasználóknál és majdnem 2-vel azoknál, akik ezt is, azt is használnak, bár ez a kutatók szerint valójában nem számít jelentős eltérésnek.

A vizsgálat második szakaszában több logó közül kellett kiválasztani az egyetlen tökéletest. Itt már sokkal jobb volt a találati arány, az alanyok 47 százaléka felismerte az igazi logót.   

Az egyik kutató pszichológus szerint, bár az emberek jól megjegyezhetőnek és egyszerűnek tartják ezt a logót, mégis nagy hibaszázalékkal jegyzik meg a részleteit. Ennek okát abban látja, hogy egy olyan tárgyról van szó, amit hamar beazonosítanak (egy alma), ezért az egyértelmű és egyszerű volta miatt nem törődnek a további részletekkel. Amikor viszont fel kell idézniük, akkor gondokba ütköznek.

Nos, ezen sorok írója is tett egy próbát mindkét vizsgálati verzióval. Bár viszonylag jó rajzkészséggel rendelkezem és jobb nem számolni, hogy naponta hányszor látom a logót, az én rajzomon is volt pontatlanság. Bár a második feladatban azért jól teljesítettem. Ajánlom Alma rajongó, felhasználó olvasóink figyelmébe is kipróbálni, hogy mennyire tudják felidézni egy üres papír és egy toll vagy ceruza társaságában a logót. Aki viszont a könnyebbik módszerben tenné próbára magát, az a szövegben elhelyezett linkre kattintva megteheti: ITT

A kutatásról bővebben itt és itt lehet olvasni.

Forrás: CultofMac 


Kommentek megjelenítése