Ezt tudtuk meg a szenzációs Jony Ive interjúból

Tech Hírek   |   2015.02.18 - 22:45   |   Írta: Zoltan C   |   753

 

jony-ive-profile

A The New Yorker nem régiben közölt egy igen terjedelmes és izgalmas interjút Jony Iveval, az Apple dizájnpápájával (newyorker). Nem túl gyakori, hogy az Apple beenged egy újságírót a színfalak mögé, az meg kifejezetten nem, hogy egy kulcspozícióban lévő ikonikus alakkal hosszú órákat beszélgethessen. Remek dolgokat tudhatunk meg az interjúból és mi most kiválogattuk nektek a legérdekesebbek infókat, anekdotákat!

Van egy Banksy poszter az irodájában

Ez a bizonyos poszter igencsak pikáns, ugyanis II. Erzsébet brit uralkodót ábrázolja csimpánzként (gloucestercitizen). Ha ez már önmagában nem lenne elég bizarr, ez még mind Ive irodájának éke: egy Playmobil Ive hasonmás, egy rögbi labda, egy poszter amelyen az áll, hogy "think about all the fucking possibilities" - ami magyarul kb annyit tesz, hogy "gondolj a rengeteg kibaszott lehetőségre".

Szívében mélyen brit

A királynőt kifigurázó posztere ellenére, büszke gyökereire. Dizájn stúdiójából európai slágerek bömbölnek 0-24, amit amerikai kollégái csak a következő jelzővel illetnek: "nyálas eurofospop". Britségét valóságos kis autógyűjteményével is kimutatja, de erről majd lentebb!

Imádja az autókat (de utálja a Toyotákat :( )

Az Apple autóban hívők számára mindig is táptalajt adott az a tény, hogy Ive és munkatársa Marc Newson is autóőrült. Ugyanakkor autóimádata korántsem általános érvényű. Ebben a bizonyos interjúban elejti, hogy az utak tele vannak sokkolóan ronda autókkal. Saját filozófiája szerint, egy ember autója, egy másik ember számára a táj része - a ronda autók pedig csúnyán elrontják a "díszletet". Két konkrét példában pedig a Toyotát tette a jóízlés első számú közellenségévé. A cég parkolójában lévő Toyota Echoval példálózva magyarázta el autókról alkotott hitvallását, majd Jeff Williams (az Apple operatív igazgatóhelyettese) öreg Toyota Camryét így jellemezte: "Ó Istenem...."

Ive igazi (gazdag) hazafiként egy Aston Martin DB4 és több Bently büszke tulajdonosa. Saját bevallása szerint a Bentley megjelenése számára a legtökéletesebb, egyenesen szerelmes a márkába.

Ive keze benne van az új Star Wars fénykardban

Kezdetben csak J.J. Abrams és csapata felelt az új fénykard tervezéséért, végül Ive adott neki néhány "nagyon konkrét" tippet (theverge). A legendárium szerint végül Ive elképzelése nyert, így lett az új - egyébként nagy port kavart - fénykard primitívebb és inkább egy középkori lovagi pallosra emlékeztető. Abrams ezzel kapcsolatban senkinek nem volt hajlandó nyilatkozni.

Kifejezetten nem szereti Isaacson Jobs könyvét

Ive beismerte a The New Yorker riporterének, hogy ugyan csak részleteket ismer a könyvből, de az neki bőven elég is volt. Szerinte hemzseg a pontatlanságoktól és "megvetése nem is lehetne nagyobb a könyv iránt".

Screen Shot 2015-02-18 at 23.41.54

 

Nem izgatja az iPhone 6 kiálló kamerája (annyira)

Valljuk be, az iPhone 6 kiálló kamerája idegesítő és ízléstelen - ez utóbbi különösen meglepő Jony boszorkánykonyhájától. Saját megfogalmazása szerint egy "nagyon pragmatikus optimalizálásról van szó". Sokkal többet nem is árult el erről, de az interjú ezen részénél sokszor csak kellemetlenül sóhajtozott..

Tervben volt egy nagyobb iPhone 4

Sokat kellett várni egy Apple phabletre, de végül csak megérkezett. Ugyanakkor a cégnél már jóval korábban felmerült egy nagy iPhone ötlete, Ive stúdiójában el is készült egy nagy iPhone 4 tervei. Végül ezt elvetették, mivel az elkészült prototípusok nem ütötték meg a kívánt színvonalat.

Jonyt nem érdekli a Google Glass

Szerinte egy okosóra sokkal jobb megoldás az értesítések megjelenítésére. Már az elejétől fogva biztos volt, hogy a Glass bukás lesz - lássuk be, eddig igaza is van. Alapvetően rossznak gondolja a Glass koncepciót, véleménye szerint túlzottan tolakodóvá válik azzal, hogy az arcunkon van. Továbbá egyfajta akadályt képez két ember között, nem úgy mint egy karóra.

Jó kapcsolatokat ápol celebekkel

Chris Martin, Stephen Fry, J.J. Abrams, Yo-Yo Ma és Bono - ismered őket közelről? Nos, Jony Ive biztosan igen.

Különböző anyaghasználatú Apple Watchok érkezhetnek

Ive szerint az emberek megbirkóznak azzal, hogy ugyanolyan telefonjuk legyen, mint mindenki másnak maguk örül, de ezt nem viselnék el a karórájukkal kapcsolatban. Éppen ezért döntöttek alumínium, rozsdamentes acél és arany változatok mellett - "és még nincs vége" tette hozzá Jony.

Mindig is négyszögletes Apple Watchot akartak

Sokan egy klasszikus kerekded karórát vártak, de tavaly az Apple a négyszögletesség mellett tette le a voksát. Ive szerint a kerek forma egyszerűen nem megfelelő ahhoz a rengeteg feladathoz, amit az Apple Watch képes lesz majd ellátni.

A Watch magával hozza az Apple üzletek átalakítását

Angela Ahrendts (a kiskereskedelemi ágazat igazgatóhelyettese jelenleg Cupertinóban; volt Burberry vezérigazgató) felel az üzletek átalakításáért, amit az Apple Watch boltokba kerülésére időzítenek. Az még kérdéses, hogy mennyire lesznek mélyrehatóak ezek az átalakítások, de a cégnél hisznek benne, hogy egy prémium karóra eladásához új környezetre van szükség.

Az Apple Watchban van leginkább benne Ive keze

Legalábbis Jeff Williams (a Camry tulaj) szerint. Emlékezete szerint, Ive komoly ellenállással találta magát szemben a cégnél, amikor kipattant a fejéből a Watch projekt. Sokan nem értették, hogyan lehetne egy karórát sikeresen kiállítani az üzletekben, illetve féltek, hogy túlságosan meg fogja osztani a pénzesebb és szegényebb vásárlókat. Ive persze végül meggyőzött mindenkit, majd 2011 őszén - az iPhone 4s bemutatásának környékén - hivatalosan is elkezdett dolgozni a projekten.

Forrás: theverge és cultofmac


Kommentek megjelenítése