Kikerül az Aperture a Mac App Store-ból

Tech Hírek   |   2015.02.12 - 14:01   |   Írta: Máté Gergő   |   1167

A múlt heti OS X 10.10.3-as fejlesztői béta megjelenése után nem sokkal az Apple kitett egy tájékoztatót a hivatalos Aperture oldalra, mely szerint az alkalmazás a Photos for OS X applikáció érkezésekor kikerül a Mac App Store-ból.

Ezt az üzenetet szintén közzétették a Mac App Store-ban lévő leírásba is. Azon felhasználók, akik korábban megvásárolták a programot továbbra is letölthetik, de az új felhasználók számára már nem lesz elérhető.

apertureappstoreremoval-800x711

Elsőként Júniusban jelentek meg az applikáció támogatásának megszűnéséről szóló hírek, ám ekkor az Apple még nem jelölte ki a végleges időpontot és a törlés jellegét. Egyedül az volt bizonyos, hogy „nem lesznek új Aperture fejlesztések” mert a cél a Photos for OS X alkalmazásra való összpontosítás.

A Photos for OS X a múlthéten érkezett és gyakorlatilag a felhasználói igényeket kielégítő iPhoto és a profi Aperture között helyezkedik el. Emiatt az iPhoto-t használók nagyobb szabadságot és több beállítást fognak találni benne, viszont az Aperture használói hiányolni fogják a nagyítási, ecsetkorrekciós és egyéni metadata beállításokat. Jelen formájában a Photos for OS X nem felel meg a professzionális felhasználók számára, így azok a már meglévő Aperture miatt fognak maradni, vagy váltanak egy másik alkalmazásra, például a Lightroom-ra.

Valószínűleg a Photos for OS X több frissítést fog kapni, hogy haladóbb dolgokat is végezhessünk vele. Ha megfelelő harmadik féltől származó beépülő modulokat kapna, akkor valóban remekül hasznosíthatnánk. Mert rengeteg előnye van: az iCloud fiókunkban lévő fotókat is kezelhetjük általa és jóval gyorsabb, mint az iPhoto.

A Photos for OS X a tavasszal érkező OS X 10.10.3 frissítéssel azonos időben válik publikussá. Az Apple egy béta kiadását is tervezi, ennek időpontja azonban ismeretlen.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése