Kamera teszt: vajon felveszi az iPhone 6 a versenyt egy csúcsfényképezővel?

Tech Hírek   |   2015.02.07 - 19:35   |   Írta: Máté Gergő   |   1351

Az okos telefonok fényképezői manapság annyira jók, hogy a legtöbb embernek valójában már megszűnik az igénye a hagyományos (digitális/analóg) fényképezőgépekre. Azonban mégis meg kell említenünk az utóbbiak előnyeit.

iphone-vs-dslr-graphic

Ebben a tesztben összevetették az Apple iPhone 6-os kameráját egy DSLR Canon 5D Mark II-ével (ami külön objektív nélkül 3.000 dollár) és egy alapmodellnek számító 169 dolláros Canon PowerShot SD1400-IS készülékkel is.

Többféle helyzetben is bizonyítaniuk kellett rátermettségüket: napfényben, mozgás közben, közeli képen.

Az alábbi képen a három versenyző található: az iPhone 6, a Canon 5D Mark II és a Canon Powershot SD1400-IS.

kt1

Ez a kép egy irodában készült. Fluoreszkáló felületet nehéz lekapni, de a DSLR-el könnyű beállítani az ehhez szükséges módot.

kt2

A fluoreszkáló felület sárgásabban látszik.

kt3

Ezt tudja az iPhone. Úgy tűnik ebben a DSLR a győztes.

kt0

A portré készítés a fényképezés egy fontos területe. Egy DSLR-el beállíthatjuk az ehhez szükséges részleteket, például az 50mm-es macro objektívval már gyönyörű a kép. Ismét a drága fényképezőgép remekelt.

kt4

A mozgás szintén egy fontos terület, amivel a fényképezőgépünknek meggyűlhet a baja. Minden a zársebességen múlik. A DSLR elkapta a pillanatot, a kép mégis kissé sötét.

kt5

Nehezebb volt egy fékező autót lefényképezni.

kt6

Az iPhone képe világosabb és nem tűnik elmosódottnak. Egy pont az iPhone-nak.

kt7

Közeli képeknél a macro beállításokra válthatunk egy DSLR-el, ami bravúros mélység effektet ad.

kt8

A különösebb beállítások nélküli azonnali fotózás képe is remek.

kt9

Ebben az iPhone is ügyesen teljesít. Hogy melyik a jobb, arról nem lehet egyértelmű kijelentést tenni.

kt9

A vaku szintén egy trükkös jószág. Sok minden függ az erősségétől. Egy DSLR-el pontosan beállíthatjuk a legmegfelelőbb értéket, míg a két másik készüléken erre nincs igazán módunk. Megint a DSLR győzött.

kt10

Kevés fénnyel a vaku szerepe még erőteljesebben kihangsúlyozódik. A DSLR képes nagyobb szélességben lassabb zársebességgel készíteni fotókat, míg a másik két versenyző nem.

kt11

Egy verőfényes nappal sem könnyíti meg az életünket, ha tájképet szeretnénk készíteni. A DSLR jól rögzítette a hátteret és a park árnyékait előrébb.

kt12

Az azonnali automata képkészítés odatett a drága fényképezőnek.

kt13

Az iPhone-al készített képen minden látható, az egyetlen problémát a túltelítettség jelentheti. Ez nagyjából döntetlen.

kt14

A messzi képekhez a zoom-olás nagy segítség lehet. Egy DSLR-el a 70-200mm-es objektív olyan képet készít, amin mindent szépen és tisztán kivehetünk.

kt15

Tovább nagyítva sok mindent kivehetünk, de a kép zajossá válik.

kt16

Emellett az iPhone zoom-olási képessége nevetségesnek tűnik. Igazából úgy tűnik, mintha kiragadna egy képrészletet és felnagyítaná. Még egy pont a DSLR-nek.

kt17

Ha közvetlenül a napba fotózunk, az fehér égboltot és erős árnyékokat eredményez. A DSLR-nek nem okoz problémát az eredeti színek megtartása, de a lencse visszatükröződik középen.

kt18

Fókuszálás nélkül a gyors kép nem rögzít tükröződést, de az árnyékok és az égbolt részletei gyötrelmessé válnak.

kt19

Sokkal siralmasabb a helyzet az iPhone-al. A kép baloldalán hatalmas visszatükröződést láthatunk, az árnyékok részletei nem kivehetőek, ráadásul a kép jelentős része értékelhetetlen.

kt20

A fotózás egyik legjobb része a naplemente megörökítése. Egy ilyen képnél elengedhetetlen, hogy mind a nap alábukásának fényei, mind pedig a sötétebb színek jól kivehetőek legyenek. Remek munkát végzett a DSLR, gyönyörű színeket és megfelelően sötét épületeket fényképezett.

kt21

Az azonnali képkészítés során a naplemente fényei túl világosak lettek. Emiatt a külön beállításokra a DSLR-nél szükségünk lesz.

kt22

Az iPhone is képes szép képet csinálni a naplementéről és az épületekről. A DSLR képe ugyan élesebb és az árnyékok részletei finomabbak, ám ezt elsőre nem lehet megmondani.

kt23

Összefoglalva:

A legtöbb tesztben a DSLR kiemelkedően teljesített, részletesebb, nagyobb méretű képeket készített. Azonban a mindennapos használat során az iPhone-el meglepően minőségi fotókat készíthetünk. Emellett az iPhone fotómérete megfelelő arra, hogy megosszuk üzenetben, e-mail-ben, SnapChat-ben vagy Facebook-on.

Forrás: businessinsider.com

MentésMentés


Kommentek megjelenítése