Újra a bíróság előtt az Apple, ezúttal az iPod miatt

Tech Hírek   |   2014.12.04 - 16:30   |   Írta: Pausch Rita   |   800

Az Apple egy újabb nagyszabásúnak mondható perbe keveredett. A régebbi iPodokat érintő ügy bizonyítékai egészen régre nyúlnak vissza, mind a készülékekről, mind pedig Steve Jobs levelezéseit illetően. (Jobs 3 éve már, hogy elhunyt.)

per ipod

A vád mondhatni nem újdonság az Apple történelme során. Az illetékesek szerint a cég megszegte a trösztellenes törvényeket, amikor a korai iPod készülékek kizárólag az iTunes áruházból származó, illetve CD-ről beolvasott tartalmakat játszották le.

Az olvasók talán emlékeznek arra, hogy egy hasonló per az almás cég érintettségével, az elektronikus könyvek kapcsán, lefolyt már korábban. Akkor a gond az volt, hogy az Apple öt vezető kiadóvállalattal kartellbe tömörülve igyekezett feljebb nyomni az e-könyvek árát, megsértve ezzel az e-könyvek árversenyét és eléggé megnehezítve az Amazon dolgát. Most a gond tehát ugyanaz: a trösztellenes törvények megsértése. Máshogyan, de azért kissé hasonlatos módszerrel.

Steve Jobs korábbi e-mailjeit és videóit is felhasználják bizonyítékként a per során, ami az egyik neves amerikai jogi egyetem oktatója szerint közel sem jó hír a cégnek. Jobs ugyanis, az oktató szerint, bár zseniális elme volt, elképesztő ötletekkel, a jólfejlett egójának köszönhetően sok jogilag támadható kijelentést tett rögzített formában, ami egyáltalán nem kedvez az ügynek.

per ipod2

Ma az is napvilágot látott, hogy 2007 és 2009 között az iPod készüléket arra is beidomították, hogy a konkurens cégek kínálatából (pl. Real Player áruház) letöltött tartalmakat mindenféle figyelmeztetés, vagy jelzés nélkül törölje a frissítések során. Amikor a felhasználó csatlakoztatta a készüléket az iTunes-hoz, közben egy keresés is lefutott, hogy más forrásból érkező tartalmat talál-e, ha pedig talált, akkor az iPod mindaddig hibát jelzett, amíg a felhasználó vissza nem állította a készüléket gyári beállításokra. Ilyenkor minden zene törlésre került, az iTunes pedig az Apple szerint nem kívánatos tartalmakat egyszerűen nem tette vissza aztán.  

Az Apple elismerte magát a tényt, hogy a dolog így működött, ám azzal védekeznek, hogy ennek a törlésnek kizárólag biztonsági indítékai voltak, vagyis, hogy megvédjék a készüléket és a felhasználót. Mivel a cég legfontosabb értékei között szerepel mindezek védelme. Egyelőre nem biztos, hogy ez megállja a helyét, ugyanis a bíróság megvizsgált egy videófelvételt és e-maileket, amin Steve Jobs és Apple vezetők a Real Networks cég iPodos tartalmainak blokkolásáról értekeznek. Két érintett Apple vezetőt, Phil Schillert és Eddy Cue-t is meg fogja hallgatni a bíróság.

Mi pedig jövünk majd a fejleményekkel.    


Kommentek megjelenítése