A cég, aminek több iPadje lesz, mint amennyi az Apple Store-okban van

Tech Hírek   |   2014.11.30 - 22:07   |   Írta: Pausch Rita   |   995

Egyelőre főleg azoknak lehet érdekes a kezdeményezés, akik sokat repülnek és ezért sok időt is töltenek reptéri várakozással. Azok számára, akik nem, azért lehet érdekes, mert siker esetén hamar kikerülhet a dolog a mindennapi életbe is.

otg1

Az OTG Management 1996 óta üzemeltet az Egyesült Államokban reptéri éttermeket. Jelenleg 11 reptéren 200 éttermük van. Most viszont valami igazán nagyszabásúba vágnak, amivel nem csak a saját üzletüket, de a reptéri várókat is igyekeznek felvirágoztatni.

A dolog lényege, hogy a reptereket iPad készülékekkel szerelnék fel, ezeket pedig a saját, Flo névre keresztelt applikációval, ami egy általános szoftver lesz több funkcióval is ellátva.

A projektet az Államok egyik legforgalmasabb repterén, a Newark Liberty reptéren kezdik. Az elkövetkező másfél évben az OTG 6000 iPadet fog elhelyezni a United Airline terminál éttermeiben, bárjaiban és egyáltalán a várókban.

A készülékek azon túl, hogy kitűnőek unaloműzőként szolgálhatnak a várakozó utasoknak, könnyedén személyre szabhatóak is lesznek a beszállókártya azonosító funkcióval, ami pontos információkat szolgáltat nem csak a beszállással kapcsolatban, de a törzsutas rendszerről is. Sőt az OTG szempontjából egyáltalán nem mellékesen alkalmas lesz a reptéri szolgáltatások igénybevételére is.  

Azon túl, hogy az utas beállíthatja a saját érdeklődési körét és azzal kapcsolatos ajánlatokat fog kapni, de használhatja ételrendelésre, sőt a jövőben akár a helyszíni vásárlásokra is.

otg2

Az éttermekben például a törzsutas pontokkal is lehet majd fizetni, magát az étel rendelését pedig a kihelyezett iPaden keresztül adhatja fel az utas. A leadott megrendelés befut az étterem konyhájába szintén egy iPadre. Amikor az étel elkészül az információt egy szerverre továbbítják. A szerver egy értesítést küld a minden felszolgálónál megtalálható iPod Touch készülékekre, így a személyzet villámgyorsan eljuttathatják az ételt a megrendelőnek.

Az OTG szóvivője szerint ez egy mindenki számára nyerő megoldás. Az utas/ vendég számára is nagyban felgyorsul a folyamat azzal, hogy nem kell várakoznia a személyzetre, rögtön leadhatja a megrendelést, amikor pedig az elkészül, meg is kapja. A felszolgálók számára is jó, mert így csak egy feladatra kell koncentrálniuk, ezáltal gyorsan tudnak dolgozni, tartani tudják az előírt időkeretet, nem kell összetett folyamatokat végezniük, vagy felügyelniük, és még több borravaló is üti a markukat. A cég számára pedig főleg jó. Egyrészt munkáltatói oldalról azért, mert könnyebben tudják figyelemmel kísérni az alkalmazottak teljesítményét, könnyebben megoldható így a feladatok kiosztása és ellenőrzése. Másrészről a munkafolyamatok automatizálásával azonos idő alatt több vendéget tudnak kiszolgálni ugyanannyi munkaerővel, vagyis akár több asztalt tarthatnak fenn hatékonyan. Bár a cégtől azt is elmondták, hogy a teljes automatizálásban azért nem hisznek, céljuk az ember és a technológia együttműködése.

Az ilyenfajta automatizálással az Egyesült Államokban több a reptértől független étteremlánc is kísérletezik, de az OTG céljai között is szerep, hogy ha beválik a rendszer, akkor kivinnék a reptereken kívülre is.

otg3

A cég a 120 millió dolláros beruházás keretében összesen 55 új éttermet is létrehoz. Bár nem kizárólagos céljuk a reptéren csak az éttermeken belül maradni. Ugyanezt a technológiát egyéb vásárlások kielégítésére is fel akarják használni. Vagyis nem csak az éttermeiket töltik meg az iPadekkel, hanem azokon kívül is helyeznek el belőlük. Csak a newarki reptéren a projekt végére összesen 13 000 darab iPadet szándékoznak kirakni. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a reptereket az OTG egyszerűen automatizált bevásárló központokká akarja varázsolni, ahol az utasok várakozás közben vásárolgathatnak anélkül, hogy elhagynák a kaput, ahol majd be kell szállniuk. Az iPod Touch készülékekkel felszerelt személyzet pedig mindent eljuttat a megrendelőkhöz ott a helyszínen.

Ha ez az egész rendszer létrejön és beválik, nem csupán a reptéri életet változtathatja meg, hanem egy újabb lépést is jelenthet az emberiségnek a sci-fi világ felé, amit eddig inkább csak filmekből ismerhettünk.

 

Forrás: The Verge


Kommentek megjelenítése