Az iMac Retina 5K kijelzője szép, nagy és tele van pixelekkel

Tech Hírek   |   2014.10.19 - 09:12   |   Írta: H.A   |   798

retinaiMAc2

Végre be lett jelentve a Retina iMac, amiről már egy ideje tudtuk hogy meg fog jelenni, viszont már azóta vártuk hogy a Retina MacBook-t bemutatták. A várakozásokat így is sikerült felülmúlni, az új kijelző 4K helyett egy 5K-s még gyönyörűbb kijelzőt kapott, és a magas ára ellenére is azt kell mondani, hogy ebben a kategóriában egész megfizethető.

A gép oldala továbbra is csak 5mm vastag, szóval a képernyőn kívül is egy szép eszközről van szó, nem kétség hogy ez az eddigi legjobb iMac. Nézzük mit tud részleteiben.

A kijelző

 5kresolution

Egyértelműen ez a vonzereje a terméknek, az 5K felbontás összesen 14,7 millió pixelt vezérel egyszerre. Ezzel az Apple bemutatta a világ legnagyobb felbontású kereskedelmi kijelzőjét, és ezzel már nem lesz olyan kép amit ne tudnánk élesen nézni.

Egész pontosan 5120 x 2880 a pixelek mennyisége, ami négyszer több mint az előző 27 colos iMacben, és 67 százalékkal több mint egy 4K TV felbontása. Ráadásul 30 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt mint az előző modell.

Hogy ennyi pixel mellett is gazdaságos maradjon, az Apple kifejlesztett egy új chipet, ami a LED fények időzítését új módon kezeli. Maga a kijelző egy oxide TFT alapú panelt kapott hogy mélyebb kontrasztokat és fényesebb képet produkáljon. Ehhez készült még egy új képfeldolgozó rendszer és egy kompenzációs réteg ami a sötétebb feketéért és a világosabb színekért felelős.

A lóerő

displayiMAc

A gép belsejébe egy 3,5Ghz-es négymagos Intel i5 processzor került ami a Turbo Boost-al 3,9Ghz-re is képes. Rendelhető belőle akár egy 4Ghz-es i7-es változat is. A grafikus gyorsítás egyértelműen sokat fejlődött az új kijelző meghajtásához. Egy AMD Radeon R9 M290x-es videokártyát raktak bele, ami 3,5 teraflop-ra képes. Nem utolsó sorban a Wi-Fi is gyorsult, ami most már 1,3 Gbps adatkapcsolatot is tud.

Az alap modell 8GB RAM-al érkezik, de akár 32-ig kitolható. A merevlemez tekintetében az 1 terás Fusion Drive az alap, és ebből is van 3 terás változat. És végül megkapta a Thunderbolt 2 csatlakozókat, ami kétszer gyorsabb mint az előző verzió.

Az ár

retinamacpixels

Az alap modell ára 2500 dollár, ami nálunk kb 800 ezer lesz áfával együtt. Még így is azt lehet mondani hogy árban van egy 4K-s TV-hez képest, ráadásul kapunk mellé egy nagyon erős hardvert. Aki ki akarja húzni a teljes specifikációkat, annak 4400 dollárt kell fizetni, vagyis majdnem másfél millió forintot hazai áron.

Forrás: Cult of Mac


Kommentek megjelenítése