Az Apple SIM tényleg kinyírja a többi SIM-et?

Tech Hírek   |   2014.10.17 - 17:44   |   Írta: Pausch Rita   |   851

A tegnapi bemutatón az iPadekkel együtt bejelentettek valami egészen érdekes újdonságot, ami talán sokkal jelentősebbé válhat a jövőben, mint bármelyik új Apple termék: az Apple SIM.

apple sim1

Az iPad Air 2-t már a beépített új Apple SIM-mel installálják. De mit is jelent ez?

Az Apple egész egyszerűen úgy döntött, hogy egy újraprogramozható SIM kártyát alkot, amit szolgáltatótól szolgáltatóig könnyedén lehet hordozni, anélkül, hogy bármit is fizikailag cserélni kéne a készülékben. Az Apple ezzel rugalmasságot kínál, hiszen mindig épp az elérhető legjobb szolgáltatást lehet használni. Viszont van egy másik oldala is a dolognak, aminek a szolgáltatók már annyira nem fognak örülni. Így ugyanis az Apple szerint hosszútávú elkötelezettség nélkül az éppeni célokhoz tud alkalmazkodni a felhasználó. Vagyis ezzel megszűnnének a hosszútávú szerződések a mobilszolgáltatókkal.

Több vélemény szerint ez a megoldás azt eredményezheti, hogy viharos gyorsasággal, akár egy-két év alatt, eltűnhetnek a készülékekből a cserélhető SIM kártyák és viszont velük együtt a szolgáltatófüggő készülékek is. Ez viszont az egész mobilipar változását vonhatja magával. Tehát nem csoda, hogy az Apple igazi nagy csinnadratta nélkül, majdhogynem mellékesen jelentette be ezt a funkciót.   

Bár ebben az esetben még csak iPadről beszélünk, de könnyen elképzelhető, hogy milyen hatása lesz annak, ha a következő iPhone készülékbe is már ez az Apple SIM kerül. Különösen látva a mostani eladási számokat.

apple sim2

A szolgáltatók több éves szerződési konstrukcióinak köszönhetően az emberek egyelőre viszonylag hűek hozzájuk. Persze ennek oka lehet az is, hogy egyszerűen elégedettek velük és a hűségprogramjaikkal, de az is része a dolognak, hogy viszonylag macerás szolgáltatót váltani.

Az Apple eddig is elég erős pozícióból diktált időnként a szolgáltatóknak, és az is nyugodtan elmondható, hogy az első iPhone megjelenése óta egy ilyen SIM létrehozásán ügyködött. Régóta azt próbálták elérni, hogy a felhasználók számára egy sokkal előnyösebb forgatókönyvet hozzanak létre azzal, hogy maga a telefonszám és bizonyos kulcs funkciók, mint például az üzenetküldés, vagy a hangüzenet szolgáltatások az Apple SIM-hez kötődjenek, és a szolgáltatók a többi szolgáltatással versengjenek az előfizetők kegyeiért.

Most úgy tűnik egy komoly lépést tettek az ügy érdekében. Ráadásul az új iPhone eladási számaival erősítették irányító pozíciójukat is a mobiliparban. Hamarosan kiderül, hogy a szolgáltatók hogy állnak majd a kérdéshez. Vagy egyáltalán lesz-e esélyük beleszólni?


Kommentek megjelenítése