Az Apple és a petesejt fagyasztás

Tech Hírek   |   2014.10.15 - 19:37   |   Írta: Pausch Rita   |   748

A női egyenjogúság talán egyik legnagyobb hátulütője, hogy gyakran a nőknek választania kell a karrier és a gyermekvállalás között. Az Apple érdekes módon igyekszik dolgozóit segíteni abban, hogy ne kelljen egyikről se lemondaniuk. Az NBC jelentette a hírt, miszerint a cupertinoi vállalat, követve a Facebook modelljét, női alkalmazottait anyagilag is segíti abban, hogy lefagyasztassák petesejtjeiket későbbi felhasználásra.

apple-facebook-freeze-eggs-main

Azok számára, akik szeretnének gyereket, de előbb a biztos anyagiakat teremtenék meg az életükbe, egyfajta mentőövet jelenthet a petesejtek lefagyasztása. Az eljárás viszont nem túl olcsó, ezért plusz juttatásként néhány vállalat, köztük immár az Apple is, anyagilag segíti ebben a lépésben női dolgozóit.

Ahhoz, hogy később jó esély legyen a gyermekáldásra, a szakértők szerint legalább húsz petesejtet le kell fagyasztani, amit általában két műveletben tudnak begyűjteni, egyenként 10 000 dollárért.  Az Apple 20 000 dollárral fedezi az alkalmazottaik petesejt lefagyasztási költségeit. A további tárolási költségeket, amik havi több száz dolláros díjat is jelenthetnek, viszont így is az alkalmazottaiknak kell fedezni.

Ezzel a lépéssel a cégek szeretnék ösztönözni a nőket, hogy igenis merjenek karriert építeni a technológia világában is, és a ketyegő biológiai órájuk ne jelentsen korlátozó tényezőt számukra. Újabb lépés az egyenjogúság útján, hiszen Szilícium-völgyet gyakran érik a vádak, hogy a munkahelyek kirekesztőek a nőkkel szemben, különösen a magasabb pozíciók tekintetében.

A program a tech óriásnál januárban kezdődik. Bár ennél a hírnél a hangsúly kifejezetten az Apple egyik célján van, a nők munkapiaci helyzetének javításán, de az Apple egyébként többféle módon is igyekszik támogatni nem csak női alkalmazottait és még vonzóbb munkahelyi környezetet teremteni. Amellett, hogy nemrég megnövelték a szülési szabadságot, segítséget nyújtanak diákhitel visszafizetésre, vagy megtérítenek különféle tanulmányi költségeket is alkalmazottaiknak.

Nekem nőként erről az a véleményem, hogy bár valóban segítség lehet egy ilyen program bizonyos nőknek, de mégsem hiszem, hogy ezzel jelentősen több nőt lehet becsalogatni és ott tartani bármilyen vállalatnál is. A nők gyermekvállalásának korlátai nem csak a petesejtekről szólnak, és nem is kizárólag fizikai tényezők. Ettől persze még lehet jó munkahely az Apple.

Kép forrása: Mirror


Kommentek megjelenítése